Nederland speelt zwakke eerste helft en verliest spannende troostfinale van Italië

door Brent Tomassen 1592

Het Nederlands elftal heeft de troostfinale van de Nations League met 2-3 verloren van Italië. Na twintig minuten kwamen de Italianen in Enschede op een 0-2 voorsprong en speelde Oranje erg zwak. Na rust ging het beter voor de ploeg van Ronald Koeman, maar zijn elftal kwam uiteindelijk tekort.

Met Noa Lang in de basis en Xavi Simons op tien hoopte Koeman voor wat meer aanvallende impulsen te zorgen. Dat leek in de eerste paar minuten ook voorzichtig zijn vruchten af te werpen, want er was sprake van meer voetbal vanaf het middenveld en bescheiden dreiging. Uit de eerste corner kopte Denzel Dumfries bovendien over.

Kans om aan een overwicht te bouwen kreeg Oranje echter niet, want al na vijf minuten lag de bal aan de andere kant van het veld in het net. Federico Dimarco gaf voor vanaf links en Nederland kreeg die bal maar niet weg. In het verlengde daarvan kreeg diezelfde Dimarco het leerwerk uiteindelijk weer voor de voeten, waarna hij het feilloos in de verre hoek schilderde.

Het maakte de boel er niet makkelijker op voor Oranje, dat alle moeite had om de stugge Italiaanse verdediging open te breken. De ploeg van Koeman creëerde geen echte kansen en had bovendien de eigen verdedigende organisatie niet op orde, want in de omschakeling werd Italië zeker over Nederlands rechterflank dreigend. Doelpuntenmaker Di Marco kwam daar vaak door en waar Inter-ploeggenoot Dumfries er had moeten staan om hem op te vangen en Donyell Malen met Dimarco mee had gemoeten, verzaakten beiden met enige regelmaat in hun verdedigende taken.

Dat vormde de basis voor de 0-2, na zo’n twintig minuten. Dimarco werd maar weer eens weggestuurd over links en kon in alle vrijheid een teamgenoot uitkiezen. Via onder meer Wilfried Gnonto en Mats Wieffer belandde de bal uiteindelijk voor de voeten van de geheel vrijstaande Davide Frattesi. Die bleef rustig, oog in oog met Justin Bijlow, en verdubbelde de Italiaanse voorsprong.

Die tussenstand was gezien het spelbeeld daarvoor al geen onlogische en dat beeld werd daarna alleen nog maar versterkt. Dimarco tekende na een klein halfuur nog bijna voor zijn tweede en Italiës derde van de middag, maar zijn schot vloog net voorbij de verre kruising.

Nederland wist er lang niets tegenover te stellen, maar via Simons werd al een aantal keer duidelijk dat er kansen lagen als het tempo omhoog ging. De eerste geslaagde aanval op die manier had dan ook gelijk de aansluitingstreffer op moeten leveren, toen Cody Gakpo alleen op Gianluigi Donnarumma af kon. De poging van de spits van dienst draaide echter net voorbij de tweede paal.

Driedubbele wissel

Koeman besloot in de rust hard in te grijpen en wisselde drie spelers in één keer. Dat leverde direct een grote kans voor Gakpo op. De speler van Liverpool werd vrij voor het doel gezet, maar oog in oog met Donnarumma wist de Italiaanse goalie redding te brengen. Even later werd een inzet van invaller Steven Bergwijn geblokt door Dimarco en schoot Gakpo naast.

Hierna creëerde Nederland nog wat kansen, waarvoor die van Dumfries de grootste bleek; hij produceerde een rollertje na goed werk van Georginio Wijnaldum en Wieffer. Halverwege de tweede helft scoorde Nederland wel. Een mislukte voorzet van Gakpo belandde voor de voeten van Bergwijn. De Ajax-aanvaller kapte Dimarco uit en schoot beheerst raak: 1-2.

Heel lang kon Nederland niet genieten van de aansluitingstreffer. Invaller Federico Chiesa ontsnapte aan de linkerkant aan Dumfries, Virgil van Dijk greep niet in en Chiesa schoof de bal simpel langs Bijlow in de verre hoek en zorgde hiermee voor de 1-3.

Spannende slotfase

In de slotfase leek Nederland toch weer dichterbij te komen. Een vrije trap van Teun Koopmeiners belandde via-via voor de voeten van Wout Weghorst. De situatie was vergelijkbaar met de gelijkmaker van de spits op het WK 2022 tegen Argentinië, maar helaas voor Nederland stond Wijnaldum in de baan van de inzet van Koopmeiners, waardoor Weghorst buitenspel kwam te staan. De scheidsrechter keurde het doelpunt terecht af.

In de slotminuut kon Nederland wel juichen voor een terechte goal. Debutant Joey Veerman zette Wijnaldum met een handige steekpass voor de keeper en laatstgenoemde schoot de bal hard en hoog in: 2-3.

In blessuretijd leek Italië de wedstrijd definitief in het slot te gooien met een goede tegenaanval. Lorenzo Pellegrini kon het laatste zetje geven, maar de invaller gleed half weg, waardoor zijn inzet voor open doel naast ging. Hierna wist Nederland niet meer door te drukken en zodoende eindigde het duel in een 2-3 zege voor Italië.