Ajax neemt met klinkende cijfers revanche op PSV en beleeft topweek

| door Jesse ter Haar

Ajax heeft zondag een ruime zege weten te boeken op PSV. De Amsterdammers hadden het lang niet de gehele wedstrijd makkelijk, maar het toonde zich uiterst effectief. Voor rust stond het 1-0, waarna Ajax na de thee uitliep naar een 5-0 overwinning.

Het duurde nog geen drie minuten voordat PSV zijn eerste serieuze kans kreeg. Carlos Vinícius kreeg een vrije kopkans in het strafschopgebied, maar Remko Pasveer kon ingrijpen. Een minuut later was Pasveer wéér nodig. Edson Álvarez tastte mis op een bal in de lucht, waarna Eran Zahavi alleen op Pasveer af kon. Hij nam de bal echter onvoldoende mee en moest een poging wagen vanuit een lastige hoek. In de achtste minuut volgde het derde schot op doel van de Eindhovenaren, ditmaal van Bruma vanuit een lastige hoek, maar Pasveer keerde opnieuw.

In de fase hierna kwam Ajax er enkele keren gevaarlijk uit, maar de beslissende pass was niet nauwkeurig genoeg. Na een kwartier zorgde Edson Álvarez bijna voor de 1-0. Uit een hoekschop van Dusan Tadic kon Lisandro Martínez koppen, maar uiteindelijk viel de bal voor de voeten van de Mexicaan. Hij schoot echter net naast. Vijf minuten later schoot Steven Berghuis de Amsterdammers alsnog op voorsprong. Ryan Gravenberch stuurde Tadic weg, die de bal in één keer voorgaf op Berghuis. De linkspoot – die opnieuw de voorkeur kreeg boven Davy Klaassen – schoot de bal achter Joël Drommel.

Nog binnen het halfuur scoorde ook Antony bijna. Hij positioneerde zich net buiten het strafschopgebied en vanaf daar probeerde hij het met een bekeken schot met binnenkant voet. De bal ging echter net langs de verkeerde kant van de paal. Voor rust volgde er voor beide ploegen nog één gevaarlijk moment. Olivier Boscagli zag een vrije trap gepareerd worden door Pasveer, terwijl uitgerekend Sébastien Haller teamgenoot Berghuis verhinderde te scoren. Berghuis kopte, maar Haller stond in de baan van de poging. Zodoende gingen beide ploegen met een 1-0 stand rusten.

De eerste fase na rust ging voorbij zonder te noteren kansen. Beide ploegen braken hier en daar gevaarlijk door en PSV had licht de overhand, maar schoten op doel kwamen er niet. Ruim tien minuten na rust werd de eerste poging van de tweede helft gewaagd en die was meteen raak. Na een korte corner gaf Tadic de bal voor, waarna Haller sprong en de bal achter de goalie van PSV kon koppen voor de 2-0. Het vermaak verdween hierna grotendeels uit de wedstrijd, maar tien minuten later trof Ajax wel opnieuw doel. Na slecht uitverdedigen van PSV kon Haller de bal breed leggen op Antony, die via Drommel raak schoot.

Het was hiermee nog niet gedaan. Klaassen was in de ploeg gekomen en dan weet je eigenlijk al hoe laat het is. Ajax zette een kwartier voor tijd goed druk op het middenveld, waarna Boscagli even later moest ingrijpen hij Haller. Zijn ingreep zorgde er echter voor dat de bal voor de voeten van Klaassen viel, die als vanzelfsprekend kalm raak schoot voor de vierde Ajax-goal van de dag.

Het restant van de wedstrijd kenmerkte zich veelal door wissels van Ajax, maar het doel werd nog eenmaal gevonden. Na een steekpass van Perr Schuurs kon Tadic alleen op de keeper af. Hij omspeelde Drommel en schoof rustig binnen voor zijn honderdste Eredivisie-treffer. Hierna was het vrijwel meteen gedaan en sloot Ajax een topweek uitstekend af.

Pasveer; Mazraoui, Timber, Martínez, Blind (Blind 79'); Álvarez (Schuurs 88'), Berghuis (Klaassen 69'), Gravenberch (Kudus 79'); Antony (Neres 79'), Haller, Tadic.

Gorter, Setford, Schuurs, Klaassen, Neres, Danilo, Rensch, Labyad, Kudus, Taylor, Daramy, Tagliafico.