Spanje wint finale UEFA Nations League na strafschoppen van Kroatië

door Brent Tomassen 12

Spanje heeft de finale van de UEFA Nations League na strafschoppen weten te winnen van Kroatië. In De Kuip in Rotterdam stond het na honderdtwintig minuten nog altijd 0-0, waarna strafschoppen de doorslag gaven. Spanje nam deze net iets beter.

Kroatië versloeg het Nederlands elftal in de halve finale na verlenging met 2-4 en bereikte zo de finale van de Nations League. Spanje wist een finaleplaats veilig te stellen door in de slotfase te winnen van Italië, dat eerder op de zondag de derde plek veroverde na een 2-3 zege op Oranje.

Zowel de Kroaten als de Spanjaarden wisten in hun onderlinge duel niet tot scoren te komen, ondanks grote kansen, en zodoende moest er een verlenging aan te pas komen. Hierin vielen eveneens geen doelpunten en dus bleken strafschoppen uiteindelijk beslissend.

In de strafschoppenserie bleek Spanje met 4-5 te sterk, onder meer door twee reddingen van keeper Unai Simon, waardoor het land zich de derde winnaar van de Nations League mag noemen. Portugal won de eerste editie in 2019, na een 1-0 zege op Nederland, en in 2021 mocht Frankrijk de beker omhoog tillen.