Milik bezorgt Napoli zege in slotminuten

door Bart Veenstra 9

Het Europese voetbal zit er weer op en dus kan er weer uitgekeken worden naar het competitievoetbal. Niet alleen binnen de Nederlandse Eredivisie, maar ook buiten de landsgrenzen wordt er gevoetbald door spelers met het Ajax-DNA in zich. Ajax Showtime verzorgt een compleet overzicht van de oud-Ajacieden die in actie komen en die wordt hier bijgewerkt.

Maandag

Het Napoli van oud-Ajacieden Arek Milik en Amin Younes heeft maandagavond met 1-2 weten te winnen van Atalanta Bergamo. Bij de zege was een belangrijke rol weggelegd voor Milik. De spits kwam tien minuten voor tijd in de ploeg voor Dries Mertens en wist drie minuten later de wedstrijd te beslissen. Younes zag het duel vanaf de zijlijn toe.

Ook het Sporting Clube de Portugal van trainer Marcel Keizer ging het gelukkig af. De uitwedstrijd tegen Rio Ave werd namelijk met 1-3 gewonnen. Bij de Portugezen stond Nemanja Gudelj negentig minuten binnen de lijnen.'

Zondag

In Engeland stond voor diverse ex-Ajacieden de Londense derby tussen Tottenham Hotspur en Arsenal op het programma. In het Emirates Stadium maakten Jan Vertonghen en Christian Eriksen minuten, terwijl Toby Alderweireld op de bank bleef en Davinson Sánchez er niet bij was. De wedstrijd werd een doelpuntrijke. Na een voorsprong voor Tottenham, was het Arsenal dat er met een 4-2 overwinning vandoor ging.

Maarten Stekelenburg
begon zondag op de bank bij Everton tijdens de Merseyside Derby bij en tegen Liverpool. Lange tijd leek de beladen wedstrijd te gaan eindigen in een doelpuntloos gelijkspel, maar door een bijzonder doelpunt in de absolute slotfase trok Liverpool aan het langste eind.

In Italië speelde Justin Kluivert de topper met AS Roma tegen Internazionale, al moest hij wel op de bank beginnen. Tweemaal kwam Roma op achterstand in eigen huis, maar door een penalty in de 74ste minuut eindigde het in een 2-2 gelijkspel. Kluivert viel na een kleine zeventig minuten spelen nog wel in.

Over de grens in Spanje kreeg het FC Barcelona van Jasper Cillessen, Thomas Vermaelen en Luis Suárez Villarreal op bezoek. De drie spelers zijn echter nog altijd geblesseerd en waren daarom geen onderdeel van de selectie. Zonder het tweetal wist het wel gecontroleerd te winnen. Het werd 2-0. Het Atletico Madrid van ex-Ajacied Filipe Luis ging op bezoek bij Girona en dat liep minder goed af. De back was er zelf niet bij en zag de ploeg met 1-1 gelijkspelen.

In België speelden Stefano Denswil en Mats Rits met Club Brugge tegen Standard Luik. Eerstgenoemde startte in de basiself en was ook belangrijk. Al in de tweede minuut zorgde hij voor de 1-0 voorsprong. Uiteindelijk werd de ontmoeting met een 3-0 overwinning afgesloten en mocht Rits na 76 minuten invallen.

Het FC Kopenhagen van Viktor Fischer en Nicolai Boilesen was zondag on fire tijdens de uitwedstrijd tegen AC Horsens. Fischer was er niet bij, maar Boilesen startte wel in de basis tijdens een 1-6 overwinning. Wel ging de back er na 68 minuten van af. Verder speelde Miralem Sulejmani met Young Boys de topper bij Basel en dat deden hij en de ploeg met succes. Er werd met 1-3 gewonnen, mede door een goal van de oud-Ajacied. Tot slot speelde het Besiktas van Ryan Babel het beladen affiche tegen Galatasaray. De aanvaller was er zelf niet bij, maar zag zijn ploeg met 1-0 winnen.

Zaterdag

In Engeland heeft Crystal Palace zonder Jaïro Riedewald met 2-0 gewonnen van Burnley. In de Championship verloor basisspeler Mike van der Hoorn met Swansea City op bezoek bij Derby County met 2-1, de club van Florian Jozefzoon. Jozefzoon viel een kwartier voor tijd in. Norwich City, waar Tim Krul onder de lat stond, won met 3-1 Rotherham United en is nu koploper, terwijl Anwar El Ghazi met Aston Villa Middlesbrough met 3-0 versloeg en grote indruk maakte. Bojan Krkic kwam niet in actie voor Stoke City, dat met 2-2 gelijkspeelde bij Reading, waar Pelle Clement ook geen minuten kreeg.

In Spanje won Celta de Vigo zonder Stanislav Lobotka met 2-0 van SD Huesca, terwijl in Italië Mitchell Dijks niet in actie kwam voor Bologna en vanaf de bank zag hoe zijn ploeg de uitwedstrijd tegen Sampdoria met 4-1 verloor. In de Duitse Bundesliga namen Davy Klaassen en Niklas Moisander het op tegen Bayern München, de Champions League-opponent van Ajax. Klaassen en Moisander verloren in eigen huis met 1-2 en waar Klaassen de hele wedstrijd speelde, moest Moisander in de 90ste minuut inrukken na zijn tweede gele kaart.

Kenny Tete en Bertrand Traoré speelden met Olympique Lyon 2-2 gelijk tegen Lille OSC. Beiden speelden de hele wedstrijd en Traoré maakte op aangeven van Memphis zelfs de 2-1, waarna hij vlak voor tijd ook nog de assist gaf op de gelijkmaker van Moussa Dembele. Richaïro Zivkovic speelde in België de hele wedstrijd voor KV Oostende, dat tegen tegen Zulte-Waregem niet verder kwam dan 1-1. Jelle van Damme kwam niet in actie voor Royal Antwerp, maar zag zijn ploeg wel met 1-3 verliezen van Sint-Truiden.

Vrijdag

Op vrijdagavond stond er één wedstrijd op het programma in het buitenland waarin een voormalig Ajacied in actie kwam. De ontmoeting stond gepland in Denemarken en ging tussen Lucas Andersen zijn AaB en Esbjerg FB, de club waar Rafael van der Vaart onlangs een punt achter zijn loopbaan zette. De voormalig Ajacied speelde een grote rol tijdens een 1-4 overwinning van zijn ploeg door de 0-1 en 0-2 voor zijn rekening te nemen. Tien minuten voor tijd ging Andersen naar de kant.