Mikautadze ondanks gemiste penalty met Georgië naar EK

door Jari Perridon 60

Georges Mikautadze heeft zich op dinsdagavond met Georgië geplaatst voor het EK in Duitsland. In eigen huis werd Griekenland na penalty's verslagen. De spits, die in januari op huurbasis vertrok bij Ajax, begon de wedstrijd op de bank. Na 75 minuten kwam hij in het veld.

Zoals gezegd nam Georgië het in eigen huis op tegen Griekenland. Griekenland werd derde achter Nederland in de kwalificatiepoule voor het EK. Zodoende moesten zij play-offs gaan spelen. De Grieken schakelden in de vorige ronde Kazachstan uit, Georgië won op zijn beurt van Luxemburg. Vervolgens troffen Georgië en Griekenland elkaar in de finale van de play-offs. In Tiblisi stond na 90 minuten nog altijd een score van 0-0 op het bord. Ook in de verlenging werd niet gescoord.

Mikautadze kon mijn zijn invalbeurt geen potten breken. In de 45 minuten die hij speelde was hij goed voor één schot. Na 120 minuten werd duidelijk dat penalty's de wedstrijd gingen beslissen. Georgië schoot vier van de vijf penalty's raak, alleen Mikautadze schoot mis vanaf elf meter. De Grieken scoorden slechts twee penalty's, waardoor Georgië zich voor het eerst in de geschiedenis plaatste voor een eindtoernooi.

Tegenstander van Oranje bekend

Later op de avonden speelden Wales en Polen tegen elkaar om een EK-ticket. In de halve finales versloeg Wales Finland met 4-1. De Polen wonnen ook gemakkelijk met 5-1 in eigen huis van Estland. In Cardiff eindigde een tegenvallende play-off finale in een 0-0 gelijkspel, waardoor ook hier de wedstrijd beslist ging worden op penalty's. Beide ploegen namen de eerste negen strafschoppen foutloos. De laatste strafschop van Wales werd gepakt. Polen komt terecht in de poule bij Nederland, Frankrijk en Oostenrijk. Op 16 juni speelt Nederland zijn openingswedstrijd van het EK tegen Polen. Vervolgens neemt Nederland het op 21 juni op tegen Frankrijk. De poulefase wordt afgesloten met een wedstrijd tegen Oostenrijk.