Buitenland: Neres beleeft dramatische seizoenstart met Benfica

door Timo Suur 122

De bal gaat weer rollen in de Europese topcompetities en ook in Scandinavië wordt er nog 'gewoon' gevoetbald. Na een zomerstop van ruim twee maanden gaan de Europese topcompetities weer van start en er zullen genoeg (oud-)Ajacieden in actie komen. Blijf hier op de hoogte van de verrichtingen van de (oud-)Ajacieden in het buitenland!

Maandag 14 augustus

Voor Manchester United ging de competitie op maandag van start. De ploeg van Erik ten Hag, Lisandro Martínez, Antony, Christian Eriksen, André Onana en Donny van de Beek ontving in eigen huis Wolverhampton Wanderers. De ploeg van Ten Hag is aan het nieuwe seizoen begonnen met een moeizame 1-0 overwinning. Martínez, Antony en Onana startten in de basis, terwijl Eriksen in de 68ste minuut in mocht vallen. Van de Beek behoorde niet tot de wedstrijdselectie.

David Neres speelde met Benfica een uitwedstrijd op bezoek bij Boavista. Ook de Portugezen wilden de competitie goed beginnen. Het duel eindigde echter in een 3-2 nederlaag. De ploeg van Neres kwam in de eerste helft op voorsprong, maar al vroeg in de tweede helft kwamen ze met een man minder te staan. Ze wisten nog op voorsprong te komen met een man minder, maar een strafschop in de blessuretijd gooide roet in het eten. Het werd echter nog dramatischer voor Benfica. In de dertiende minuut van de blessuretijd scoorde Boavista de winnende goal en dit betekent een dramatische start aan de competitie voor Neres en zijn ploeg. De Braziliaan begon op de bank en werd in de 84ste minuut erin gebracht.

In Duitsland is de Bundesliga nog niet begonnen, maar men speelt eerst een ronde in de DFB Bokal. Het Hoffenheim van Florian Grillitsch nam het op tegen VfB Lübeck en er werd een 1-4 overwinning geboekt. De ploeg van de oud-Ajacied kwam 1-0 achter, maar er de orde werd snel op zaken gesteld. Grillitsch begon in de basis en werd na 76 minuten naar de kant gehaald.

Zondag 13 augustus

In de Premier League opende het Tottenham Hotspur van Davinson Sánchez het seizoen op bezoek bij Brentford. De verdediger mag vertrekken, maar speelde wel mee bij het 2-2 gelijkspel. Ook Chelsea, waar Hakim Ziyech nog altijd onder contract staat maar niet in de selectie zit, begon het seizoen op zondag. De ploeg uit London ontving direct Liverpool en speelde in een vermakelijk duel eveneens gelijk: 1-1.

In Frankrijk kende Nicolás Tagliafico met Olympique Lyon een valse seizoensstart bij RC Strasbourg. De club verloor namelijk met 2-1. Op persoonlijk vlak mag de Argentijn wel bij zijn, want hij scoorde namelijk de enige goal voor zijn ploeg. Het mocht echter niet baten. Frenkie de Jong en Sergiño Dest gingen met FC Barcelona op bezoek bij Getafe. De achterstand op het eerder winnende Real Madrid is daar gelijk al, gezien er met 0-0 gelijk werd gespeeld. Dest speelde overigens niet.

Kasper Dolberg en Jan Vertonghen gingen met RSC Anderlecht op bezoek bij St. Truiden. Anderlecht begon de competitie met een nederlaag, maar won afgelopen speelronde wel van Royal Antwerp FC. Het kon het een goed vervolg geven door een 0-1 zege. Beide oud-Ajacieden speelden. Mats Rits nam het op zijn beurt met Club Brugge op tegen KAS Eupen. Er werd flink uitgehaald: 0-5. Rits speelde echter niet. Hij werkt aan een overstap naar Anderlecht.

Bij Fenerbahçe - Gaziantep kende Dušan Tadić een wedstrijd met twee gezichten. Enerzijds miste hij een penalty, anderzijds gaf hij de assist bij de 1-0 van Edin Dzeko. Uiteindelijk won de oud-Ajacied met 2-1.

Zaterdag 12 augustus

Matthijs de Ligt, Noussair Mazraoui en Ryan Gravenberch speelden met Bayern München om de Duitse supercup. De tegenstander van dienst, RB Leipzig, was met 0-3 te sterk. In de wedstrijd -waarin alleen De Ligt en Mazraoui minuten maakten - scoorde Dani Olmo driemaal namens RB Leipzig. Verder hebben Deyovasio Zeefuik en Sébastien Haller - met respectievelijk Hertha BSC en Borussia Dortmund - de eerste ronde in de DFB-Pokal doorstaan. Haller boekte met zijn ploeg een 1-6 overwinning op bezoek bij Schott Mainz, terwijl Zeefuik met 0-5 zegevierde tegen Carl Zeiss Jena.

In de Engelse Premier League heeft Jurriën Timber zijn debuut in de competitie gemaakt namens Arsenal. In de thuiswedstrijd tegen Nottingham Forest wisten The Gunners met 2-1 te winnen. Voor Timber was het een minder geslaagde dag, de oud-Ajacied moest zich kort na rust laten vervangen vanwege een blessure. Fulham, de ploeg waar Kenny Tete en Calvin Bassey onder contract staan, behaalde een knap resultaat in de uitwedstrijd tegen Everton: het werd 0-1. Tete speelde speelde de volledige wedstrijd mee, terwijl Bassey op de bank bleef.

Joël Veltman kwam met Brighton & Hove Albion in eigen huis in actie tegen promovendus Luton Town. De mandekker kwam tien minuten voor tijd binnen de lijnen en zag zijn ploeg met 4-1 winnen. Justin Kluivert maakte zijn officiële debuut voor AFC Bournemouth tijdens het 1-1 gelijkspel tegen West Ham United. De vleugelaanvaller kwam na een uur in de ploeg, terwijl Edson Álvarez nog niet beschikbaar was voor West Ham United. Sven Botman is het seizoen uitstekend begonnen met Newcastle United. In de thuiswedstrijd tegen Aston Villa wonnen The Magpies met 5-1, Botman was goed voor een assist.

Op het tweede niveau in Engeland, in de Championship, heeft Pascal Struijk met Leeds United met 1-0 verloren op bezoek bij Birmingham City. Ook Zian Flemming wist niet te winnen met zijn club Millwall. In de thuiswedstrijd tegen Bristol City werd het 0-1. In de Schotse Premiership was Danilo trefzeker voor Rangers FC, dat met 4-0 te sterk was voor Livingston. Verder speelde Azor Matusiwa negentig minuten mee met Stade Reims, dat met 2-1 ten onder ging in de uitwedstrijd tegen Olympique Marseille. Daley Blind ging in de Spaanse competitie met Girona op bezoek bij Real Sociedad, de wedstrijd eindigde in een 1-1 gelijkspel. Razvan Marin werd met Empoli uit het Italiaanse bekertoernooi geknikkerd. Op eigen veld stuntte Serie B-club Cittadella door met 1-2 te winnen.

Vrijdag 11 augustus

Lucas Ocampos en Nemanja Gudelj beginnen met Sevilla aan de Spaanse competitie met een thuiswedstrijd tegen Valencia. Beide oud-Ajacieden speelden de gehele wedstrijd en gingen met 1-2 ten onder. Toby Alderweireld en Jurgen Ekkelenkamp hebben met Royal Antwerp flink uitgepakt in de Belgische competitie: 6-0 tegen KV Kortrijk. Beide oud-Ajacieden speelden.

Voor FC Kopenhagen, de ploeg van Nicolai Boilesen, wachte er een thuiswedstrijd tegen Odense BK. Er werd met 2-1 gewonnen, maar Boilesen speelde niet. Stefano Denswil speelde daarentegen wel bij Trabzonspor en dat was te merken. Er werd met 1-0 gewonnen van Antalyaspor en de enige goal werd gemaakt door Denswil. Hij was dus de matchwinner. Lucas Andersen ging met Aalborg BK op bezoek bij FC Helsingor en speelde met 1-1 gelijk. Hij scoorde niet, maar maakte wel de 90 minuten vol.

Bestel nu het derde shirt van het seizoen 2023/24!