BoJA: Ruim 3 goals gemiddeld op De Toekomst

door SJvanveen 3

BoJA: Ruim 3 goals gemiddeld op De Toekomst

door SJvanveen 3

Laatst geüpdatet

In de rubriek 'Blik op Jong Ajax' (BoJA) zoomt Ajax Showtime regelmatig in op Jong Ajax, het beloftenelftal van de Amsterdamse club dat uitkomt in de Jupiler League.

Terug naar 3 februari, waar honderden mensen weer waren uitgerukt naar De Toekomst om Jong Ajax aan het werk te zien. Een paar dagen eerder hadden de beloften nog Almere City aan flarden gespeeld (6-3), dus reden genoeg om te stellen dat het thuis tegen RKC weer tijd was om de doelpuntenmachine te starten. Het werd een dieseltje, want na een stroeve start werd het uiteindelijk 4-1. De vele goals hielden wel het ongelofelijke gemiddelde aan treffers van de equipe van Marcel Keizer in stand. Maar liefst 2.7 goals per wedstrijd maakten de talenten tot en met die avond tegen RKC.

Vrijdagavonden waren voorheen dagen waar je na een werkdag je weekend inluidde met een koud biertje, waarna je uitging met je vrienden of lekker Voetbal op Vrijdag ging kijken op de bank. Op zo'n avond zag je af en toe wat goaltjes voorbij komen van Jong Ajax, maar alleen de die-hard jeugdwatchers en familie van spelers waren op het jeugdcomplex of bij (nabije) uitwedstrijden aanwezig. Dit seizoen is, zoals eerder beschreven, alles anders. Pannen worden van het dak gespeeld, technische middenvelders verheffen passmaps tot kunst en doelpunten vallen, met name in thuiswedstrijden, als rijpe appelen uit de boom.

Dat laatste blijkt ook uit de statistieken. Als er tot en met de wedstrijd tegen RKC gerekend wordt, speelde Jong Ajax 23 wedstrijden, waarin men 62 (!) doelpunten maakte. 2.7 gemiddeld dus. Men won vijftien keer, speelde vier keer gelijk en verloor vier keer. Na de 5-2 nederlaag bij Fortuna Sittard en het 1-1 gelijkspel tegen MVV is de statistiek gedaald naar 2.6, wat nog steeds een fijn aantal is. Ter vergelijking: onder Jaap Stam, Andries Ulderink en Said Bakkati werden er vorig seizoen 59 goals in 36 wedstrijden gemaakt. Dat is een gemiddelde van (afgerond) 1.6 goals per wedstrijd. Het verschil tussen vorig jaar en dit seizoen is een goal per wedstrijd en Jong Ajax heeft nu al 6 goals meer gemaakt dan in de volledige jaargang vorig jaar. Uit maakt het met 23 goals in twaalf wedstrijden gemiddeld 1.9 goals per wedstrijd; een hoger gemiddelde als 36 wedstrijden onder het vorige trainerstrio.

Er zijn redenen genoeg voor deze positieve ontwikkeling, maar daar meer over in andere BoJA's. Wat opvalt, is de hegemonie van de Amsterdamse beloften op eigen terrein, in Amsterdam Bijlmer. Het hoofdveld, omringd door een mooie hoofdtribune en een prettige roodgekleurde tribune, de gezellige kantine waar je in koude tijden een lekkere warme chocolademelk haalt in de rust. De frietkraam die open is op vrijdag-of maandagavonden, waar bij drukte een lange rij staat. De echte Amsterdamse sferen zorgen mede voor de grond waar in de Jupiler League niet of nauwelijks te winnen valt voor bezoekende clubs. Jong Ajax scoorde in dertien thuiswedstrijden 42 keer en de getalenteerde lichting moest zelf achttien goals incasseren. Meer dan drie goals (3,2 gemiddeld om precies te zijn) per wedstrijd scoren in thuiswedstrijden, dat lijkt op de glorietijden uit De Meer, of dat ene net-niet seizoen onder Martin Jol in de ArenA.

Statistieken zijn feiten, dus kijkend naar de feiten is Jong Ajax dit seizoen een ploeg vol scoringsdrift, spelplezier én resultaten. Een fijn gegeven en er zullen ongetwijfeld spelers uit dit huidige team snel doorbreken bij het eerste elftal. Zaak is dat ze dan, naast hun voetballende kwaliteiten, ook de scoringsdrift en de spelvreugde meenemen naar het team van Peter Bosz. Die ploeg kan immers, na vaak onnodig magere overwinningen (na de winterstop), wel een boost van het huidige doelsaldo (gemiddeld afgerond 1.8 goals per wedstrijd) gebruiken.

Sjors van Veen (Twitter: @SjorsvanVeen) | sjorsvanveen@live.nl)

Lees meer Blik op Jong Ajax:

Seizoen 3:
#1 - Veel is anders met Marcel Keizer
#2 - Jaren van de waarheid voor Bay
#3 - Het wordt smullen op vrijdagavond
#4 - De Ligt staat snel in de ArenA
#5 - Excellerend trio snel in Ajax 1
#6 - Supporters verwend op De Toekomst
#7 - Jaïro en Lasse, Frenkie komt eraan
#8 - Cruijff-revolutie zichtbaar voor publiek
#9 - El Ghazi, hervind plezier bij Jong Ajax
#10 - Clement perfect voorbeeld voor Mazraoui
#11 - 3 manieren om uitsyndroom te doorbreken
#12 - Jong Ajax verheft passmaps tot kunst
#13 - Kansen voor 'nieuwe' Savastano

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.