Van 't Schip negeerde advies medische staf over Brobbey: 'Soms neem je een risico'

door Jon van Dam 105

John van 't Schip is blij met de 3-1 overwinning van Ajax op FC Twente. De oefenmeester geeft aan verheugd te zijn voor de supporters van Ajax, die hun ploeg vorige week afgeslacht zagen worden in de Klassieker. Van 't Schip is van mening dat Ajax in de tweede helft beter voor de dag kwam dan in het eerste bedrijf. Verder liet hij Brian Brobbey langer spelen dan de bedoeling was.

Van 't Schip bedankte na het duel in de Johan Cruijff ArenA de supporters van Ajax. 'Iedereen heeft afgelopen week een behoorlijke tik gekregen', begint hij tegenover ESPN. 'Niet alleen wij als spelersgroep, maar met name voor alle fans was het een goed moment om hen te bedanken. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje, dus wij hebben daar ook veel last van. Je moet de groep weer bij elkaar rapen en naar deze moeilijke wedstrijd toewerken. In de eerste helft merk je dat er nog iets in de ploeg leeft dat er nog niet helemaal uit is. In de tweede helft konden ze gelukkig meer met de remmen los spelen en hebben we verdiend gewonnen.'

In de rust zette de trainer het tactisch om en besloot hij om weer 4-3-3 te spelen met zijn ploeg. 'We wilden vooraf volop drukzetten en er kort op zitten. Maar dat lukte gewoon niet helemaal. We hadden een aantal keer dat we de bal te snel kwijtraakten. We moesten wat doen, dus om die energie te veranderen, schoven we Kenneth (Taylor, red.) door. Hij heeft daar een goede wedstrijd gespeeld. Als ploeg hebben we een lift gemaakt na de eerste helft.'

Van 't Schip nam risico met Brobbey

Vervolgens legt Van 't Schip uit waarom Brobbey later dan gepland gewisseld werd. 'Tijdens de eerste helft had Brian last en problemen met FC Twente en ons eigen spel. In de tweede helft kwam hij meer tot zijn recht en hebben we hem zelfs zeventig minuten laten staan. Dat was eigenlijk niet de bedoeling. De medische staf wilde hem 45 minuten laten spelen. Soms neem je een risico, want deze wedstrijd was ontzettend belangrijk. Gelukkig heeft Brian het op een goede manier kunnen invullen met die goal. Ik ben blij dat hij weer heeft gespeeld.'

Van 't Schip wordt gevraagd of hij voortaan 4-3-3 blijft spelen met Ajax. 'Je gaat natuurlijk steeds weer analyseren en kijken. Er zijn spelers die weer terugkomen. We hebben nu gelukkig wel een aantal dagen waarin we ons kunnen voorbereiden op de volgende wedstrijd tegen Excelsior. Hopelijk komen er weer wat jongens terug. We moeten kijken hoe het met Kris (Hlynsson, red.) is, die viel vlak voor de wedstrijd uit. Godts verving hem goed. Hij was mentaal sterk ondanks dat hij onverwachts moest spelen en uiteindelijk de negentig minuten moest volmaken. Heel veel positieve dingen, maar uiteraard was de eerste helft niet goed. Hopelijk kunnen jongens als Berghuis en Henderson nu een stap zetten in hun revalidatie', aldus Van 't Schip.