Onwennig Ajax komt niet tot scoren tijdens debutantenbal

door Jesse ter Haar 9058

Ajax is zondag niet bij machte geweest om afstand te nemen van Fortuna Sittard. De Amsterdammers lieten maar liefst vijf spelers debuteren, maar dat kwam het spel niet ten goede. Er werd niet gescoord in Sittard en dat brengt Ajax na drie gespeelde wedstrijden op vijf punten.

De openingsfase ging voorbij zonder echt noemenswaardige momenten. Ajax moest overduidelijk wennen aan de nieuwe spelers én het nieuwe systeem en dat kwam het veldspel niet ten goede. Ook de defensieve organisatie was niet op orde en dat resulteerde binnen tien minuten in een strafschop voor Fortuna Sittard. Devyne Rensch stapte verkeerd in en legde zijn directe tegenstander over zijn been.Tijjani Noslin ging neer en besloot zelf achter de bal te gaan staan. Hij zal achteraf spijt hebben gehad van die keuze, want hij schoot de bal huizenhoog over het doel van Jay Gorter.

Namens Ajax werd er pas na een kwartier geschoten. Branco van den Boomen haalde hard uit, maar had het vizier niet op scherp staan. Even later probeerde Benjamin Tahirovic hetzelfde, maar ook hij kreeg de bal niet tussen de palen. In de 34ste minuut volgde het eerste schot tussen de palen van de Amsterdammers. Kristian Hlynsson werd vrijgespeeld en haalde uit, maar zijn poging kon de keeper niet verontrusten. De enige overgebleven hoogtepunten waren - allen voor Ajax - drie gele kaarten. Gastón Ávila ging er volgens de scheidsrechter te hard in en dat tot ongenoegen van Maurice Steijn. Beide hoofdrolspelers kregen geel, wat ook Brian Brobbey vlak voor rust overkwam. De scheidsrechter zag een overtreding op de spits over het hoofd, wat hem op een uitbarsting van de Ajacied kwam te staan. De gele kaart voor Brobbey was het slotakkoord van de eerste helft.

Waar Ajax voor rust niet overtuigend voor de dag kwam, besloot Steijn toch om zijn ploeg na de thee ongewijzigd aan de aftrap te laten verschijnen. Het eerste gevaar na rust kwam echter van de kant van Fortuna Sittard. De ploeg leek door te breken, maar Josip Sutalo lette goed op en zat genoeg dwars om de aanval tegen te houden. Een kleine tien minuten na rust kreeg Ajax zijn eerste échte kans van de wedstrijd. Vanuit de kluts kreeg Ávila de bal perfect voor zijn linkervoet, maar hij plaatste de bal langs de verkeerde kant van de paal. Aan de andere kant van het veld was Fortuna gevaarlijk met schoten van buiten de zestien, maar dicht bij een doelpunt kwam het niet.

Na ruim een uur spelen was het de beurt aan nog eens twee debutanten. Chuba Akpom en Anton Gaaei betraden het veld voor Brobbey en Rensch. Kort hierna hield Gorter zijn ploeg op de been. Noslin slalomde door de Ajax-defensie heen en punterde op doel, maar de keeper van Ajax lette goed op en stelde orde op zaken. Het wilde ook in het vervolg niet vlotten voor Ajax en dus greep Steijn twintig minuten voor tijd nogmaals in. Hij bracht Kenneth Taylor en Mika Godts binnen de lijnen in de hoop dat zij de weg naar het doel zouden kunnen vinden. Een kwartier voor tijd was Akpom dicht bij de 0-1. Godts legde de bal met gevoel het strafschopgebied in, waarna de spits kon controleren. Hij probeerde te draaien en schieten, maar kwam net niet tot een poging.

Ajax bleef hierna op zoek naar een doelpunt, maar de Amsterdammers bleven ook tijdens het slot van de wedstrijd onmachtig. De onderlinge afstemming ontbrak nog en dat kwam duidelijk terug in het veldspel van de ploeg van Steijn. In het slot werd Fortuna Sittard nog eenmaal gevaarlijk, maar ook die ploeg wist het net enigszins onfortuinlijk niet te vinden. Zodoende kwam Ajax niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel tegen Fortuna Sittard en speelde het voor de tweede keer op rij - na een eerder gelijkspel tegen Excelsior - gelijk in de Eredivisie.