Nederlands elftal plaatst zich voor EK 2024 na nipte zege op Ierland

door Brent Tomassen 938

Het Nederlands elftal heeft zich na een krappe 1-0 zege op Ierland geplaatst voor het EK voetbal in Duitsland volgend jaar zomer. Wout Weghorst was in Amsterdam de gevierde man, hij scoorde de enige goal van de avond.

De eerste poging van de wedstrijd was er één van Ierland. Hartman verdedigde niet goed uit en dit leidde tot een goede schietkans voor Alan Browne. Keeper Bart Verbruggen had geen problemen met de matig ingeschoten bal. Hierna was het vooral eenrichtingsverkeer richting het Ierse doel. In de twaalfde minuut leverde dit de 1-0 op. Stefan de Vrij dribbelde goed in en speelde Weghorst in. De spits draaide knap weg van zijn directe tegenstander en kon vrij doorlopen richting het doel van Ierland. Weghorst rondde zijn goede actie af met een hard schot in de korte hoek.

Het vervolg van de eerste helft kende aardige mogelijkheden voor Oranje, maar door slechte keuzes in de eindfase van de aanval wist de ploeg van Ronald Koeman niet tot echt uitgespeelde kansen te komen. Weghorst combineerde veelal met Cody Gakpo en Xavi Simons, maar de schoten die uiteindelijk gelost werden, troffen bij lange na geen doel. Tijjani Reijnders probeerde het ook tweemaal voor het eind van de eerste helft, maar zijn pogingen gingen naast en tegen de lat.

Na rust kreeg Nederland meteen een paar grote kansen. Vooral Simons leek het ongeluk aan zijn broek te hebben hangen, want zijn inzet werd geblokt door notabene Gakpo. Even later zag Weghorst zijn inzet gekeerd worden door de keeper en Reijnders schoot op de paal. Aan de andere kant kwam Verbruggen goed weg. De doelman liet een slap schot van Adam Idah door zijn benen glippen, maar de ingevallen spits stond buitenspel.

Het spel werd steeds slordiger en de kansen werden schaarser. In de slotfase probeerde invaller Donyell Malen het nog vanuit een moeilijke hoek, maar ook dit leverde geen treffer op. Zodoende won Nederland met 1-0 van Ierland, waardoor het zich plaatst voor het EK in Duitsland.