Hato kent succesvol debuut in Oranje op probleemloze avond tegen Gibraltar

door Jesse ter Haar 549

Jorrel Hato heeft dinsdagavond een succesvol debuut meegemaakt in het Nederlands elftal. De centrumverdediger viel na rust in tijdens een probleemloze overwinning van Oranje op Gibraltar (0-6) en leverde een assist op de laatste treffer. Calvin Stengs werd de grote man tijdens de grote overwinning door een hattrick te produceren.

Geheel volgens verwachting was Nederland vanaf het begin van de wedstrijd de bovenliggende partij. Kansen ontstonden er niet direct, maar toen dat eenmaal wel gebeurde, was het meteen raak. Joey Veerman toonde in de tiende minuut doorzettingsvermogen en stelde Stengs in staat om te scoren met een bekeken schuiver. De volgende kans was voor Mats Wieffer na een voorzet van Donyell Malen. De Feyenoorder kopte de bal, maar mikte net langs de verkeerde kant van de paal. Kort hierna was het alsnog raak via Wieffer en opnieuw ging het middels een kopbal. Hij kwam vrij bij een corner en knikte raak.

Na ruim een halfuur spelen was het juist Malen die bijna tot scoren kwam. Hij kreeg de bal teruggelegd en kon vanaf randje zestien uithalen, maar zijn poging miste de kracht om de doelman van Gibraltar te verschalken. Twee minuten later was Malen opnieuw kansrijk. Hij versnelde en dribbelde het strafschopgebied in, maar schoot via een tegenstander naast. Vlak voor rust scoorde Nederland nog eenmaal en wel via Teun Koopmeiners. Quilindschy Hartman legde de bal goed achter de verdediging van Gibraltar neer, waar de middenvelder opdook en bekeken raak schoot. Hierna was het gedaan voor de eerste helft en gingen beide ploegen rusten bij 0-3.

Na rust kwamen onder anderen Jorrel Hato en Thijs Dallinga binnen de lijnen. Beide spelers maakten hun debuut in Oranje. Na nog geen vijf minuten in de tweede helft opnieuw raak voor het Nederlands elftal. Stengs zette een één-twee op met Malen en kreeg de bal keurig terug. Het stelde hem in staat om de 0-4 beheerst binnen te werken. Ruim tien minuten later completeerde Stengs zijn hattrick. Jordan Teze speelde de linkspoot aan in het strafschopgebied, waarna Stengs de bal overtuigend in de korte hoek schoot. Aan de andere kant speelde Hato een volwassen wedstrijd door scherpte te tonen in zijn verdedigende acties en zijn voetballende vermogen tentoon te spreiden in de opbouw van Nederland.

Twintig minuten voor tijd liet ook debutant Dallinga zich voor het eerst zien. Hij probeerde het achter het standbeen langs na een lage voorzet, maar stuitte op de keeper. Even hierna werd het via invaller Cody Gakpo alsnog 0-6. Hij bracht een bal hoog het strafschopgebied in en omdat Dallinga de bal niet meer wist te raken, verdween die in één keer in het doel. Hierna probeerde Oranje het nog wel, maar stond het voornamelijk in het teken van uitspelen. Koopmeiners verscheen vlak voor tijd nog in kansrijke positie, maar hij kreeg de bal volledig verkeerd op zijn hoofd. Zodoende bleef het bij 0-6 voor Nederland en werd de EK-kwalificatiereeks op positieve wijze afgesloten.