Ajax O18 wordt overklast door Sporting Portugal en ligt uit de UEFA Youth League

door Wessel Kroon 452

Dit was het livetopic voor de UEFA Youth League-wedstrijd tussen Sporting Portugal O19 en Ajax O18. De Amsterdammers zijn er in Lissabon niet in geslaagd om de volgende ronde van het toernooi te bereiken. Sporting Portugal maakte, aan de hand van uitblinker Abdul Fatawu Issahaku, gehakt van de ploeg van trainer Frank Peereboom.

Ajax begon niet sterk aan de wedstrijd. In de zevende minuut kregen de Portugezen een kans van dichtbij om op voorsprong te komen, maar de bal was al over de achterlijn geweest. Het schot werd daarnaast ook geblokt. Kort hierna kreeg Ajax ook een kansje. Stanis Idumbo Muzambo gaf de bal voor en Rico Speksnijder kreeg de kans om de bal binnen te koppen, maar hij slaagde daar niet in.

Sporting Portugal kreeg steeds meer grip op de wedstrijd en ging door met het creëren van kansen. In de vijftiende minuut werd er vanaf de rechterkant op doel geschoten, maar de bal eindigde in het zijnet. Vijf minuten later kregen de Portugezen weer een kans. Ajax kopte de bal weg, maar de bal kwam voor de voeten van een speler van Sporting Portugal terecht. Hij nam de bal aan en haalde uit, maar Tommy Setford keerde zijn inzet.

Rond de 30e minuut kreeg Sporting Portugal een vrije kopkans uit een hoekschop, maar Setford maakte er met een knappe reflex een hoekschop van. Vlak hierna kwam Sporting Portugal wel op voorsprong. Issahaku kapte vanaf rechts naar binnen en haalde vervolgens vernietigend uit. Setford stond aan de grond genageld en zag de bal op prachtige wijze in de linkerbovenhoek verdwijnen.

Vlak voor rust kregen de Portugezen nog één kans. Weer probeerden ze het met een schot vanaf de rand van het strafschopgebied. Het schot was gevaarlijk, maar Setford wist weer te redden. Zo ging Ajax met een terechte achterstand de rust in.

De eerste kans van de tweede helft was voor Sporting Portugal. In de 63e minuut kwam een aanvaller van Sporting Portugal oog-in-oog te staan met Setford, maar opnieuw voorkwam de doelman van Ajax een grotere achterstand. Drie minuten later kregen de Portugezen weer een kans. De bal bleef hangen na een hoekschop en dit leidde tot een schietkans binnen het strafschopgebied, maar de bal ging net voor het doel van Setford langs.

In de 73e minuut breidde Sporting Portugal de voorsprong uit. Diyae Jermoumi ging de fout in en daardoor kon een aanvaller van Sporting Portugal de bal oppikken. Hij gaf de bal vervolgens voor op Issahaku. Laatstgenoemde kon de bal simpel in het doel schieten. Twee minuten later was het opnieuw raak voor de Portugezen. Een schot van afstand werd niet goed verwerkt door Setford. Hierdoor kon Ricardo Ribeiro de bal oppikken en de 3-0 tegen de touwen schieten.

Hier hield het niet op voor Ajax. In de 79e minuut maakte Issahaku zijn hattrick compleet. Hij kwam naar binnen en schoot de bal op fraaie wijze in de verre hoek.Vijf minuten later werd het nog erger voor Ajax. Mateus Fernandes benutte een rebound met een hakje achter zijn standbeen langs en zette de Portugezen op 5-0.

Tristan Gooijer redde de eer nog voor de Amsterdammers. Hij maakte uit een vrije trap van Nassef Chourak de eretreffer voor Ajax. Daar bleef het uiteindelijk ook bij. Zo werd Ajax volledig overklast in Lissabon en ligt het uit de UEFA Youth League.