Ajax O17 verspeelt kampioenschap aan PSV, de O15 is meedogenloos tegen Sparta Rotterdam

door Bas Velzel 255

Ajax O17 heeft het kampioenschap niet binnen weten te halen. De ploeg van Yuri Rose verloor de wedstrijd tegen PSV met 3-0. De O15 heeft wel goede zaken gedaan vandaag op Sportpark De Toekomst. Zij wonnen met grote cijfers van Sparta Rotterdam.

FT | Ajax O15 - Sparta Rotterdam (6-0)

Ajax O17 had afgelopen dinsdag de kans om uit bij Feyenoord O17 kampioen te worden. Maar de jonge Amsterdammers gingen met 3-1 onderuit in Rotterdam. Op deze zaterdag kan Ajax zich op twee manieren tot kampioen kronen: bij winst of bij gelijkspel. Bij een winst van PSV gaan de Eindhovenaren er met de titel vandoor.

Ajax O15 speelt op Sportpark De Toekomst tegen de leeftijdsgenoten van Sparta Rotterdam. Na vijf minuten krijgen de jonge Amsterdammers al de kans op de 1-0. Na een mooie actie van Emre Ünüvar weet Haniel Pereira da Gama net niet de keeper te passeren. Ünüvar zelf krijgt een paar minuten later ook de kans op de 1-0, maar de bal vliegt in het zijnet. Dan ontstaat er na twaalf minuten gespeeld te hebben ook voor Sparta een kans. Na geklungel achterin bij Ajax krijgen de Rotterdammers een vrije schietkans, de bal gaat net voorlangs.

Na de kansjes voor beide teams ontstaat er een lange tijd niets. Beide ploegen proberen wel iets te creëren, maar het lukt ze niet. Na een half uur gespeeld te hebben valt dan eindelijk de 1-0. Pereira da Gama is niet zelfzuchtig na een mooie dieptepass en geeft de bal aan Ünüvar. Hij tikt de bal vervolgens in een leeg doel. In de extra tijd van de eerste helft verdubbelt Ajax de score. Na een mooie individuele actie van Lyfe Oldenstam komt de bal voor de voeten van Ünüvar. Hij tekent voor zijn tweede van de middag. Ruststand: 2-0.

De O15 gaat verder met het spel hoe ze de eerste helft wisten te eindigen. Na drie minuten in de tweede helft komt dan ook de eerste kans. Maar Levi Acheampong schiet hoog over. Ajax O15 is op zoek naar het derde en beslissende doelpunt. En die 3-0 valt ook snel. In de vijftigste minuut schiet Oldenstam raak. Na een goede voorzet schiet hij de bal tegen de touwen. In de 55e minuut lijkt de O15 op een 4-0 voorsprong te komen. Na een geweldige panna van Luuk Beekman en een goede voorzet, valt de bal in de kluts via de voeten van Ünüvar binnen. Maar de hattrick gaat niet door, het doelpunt wordt afgekeurd vanwege buitenspel.

Invaller Jinairo Johnson maakt dan wel de vierde van de wedstrijd. Hij staat net drie minuten in het veld als hij in de 63e minuut de doelman makkelijk klopt. Het regent vanaf de 60e minuut sowieso kansen voor de O15. Zowel invaller Pharell Nash en Pereira da Gama zijn dicht bij een goal. Uiteindelijk schiet Oldenstam de 5-0 binnen. Nadat Sean Steur, die terug het veld in moest nadat hij was gewisseld vanwege een blessure van Beekman, de bal tegen de lat trapt komt hij voor de voeten van Oldenstam. Hij schiet de bal vervolgens hard in de kruising. De 6-0 valt dan ook nog. De bal gaat op de stip en Pereira da Gama pikt ook zijn doelpuntje mee. Dat is ook de eindstand. Ajax was meedogenloos tegen Sparta en wint de wedstrijd gemakkelijk met 6-0

Opstelling Ajax O15:

El Hani; Beekman (Steur 68'), Bouwman, Jetten, Amour (Van der Lans 51'); De Koning (Johnson 60'), Acheampong (Veltman 51'), Steur (Luijer 51'); Oldenstam, Ünüvar (Nash 60'), Pereira da Gama

FT | Ajax O17 - PSV O17 (0-3)

Ajax O17 had afgelopen dinsdag de kans om uit bij Feyenoord O17 al kampioen te worden. Maar de jonge Amsterdammers gingen met 3-1 onderuit in Rotterdam. Op deze zaterdag kan Ajax zich op twee manieren tot kampioen kronen: bij winst of bij gelijkspel. Bij een winst van PSV gaan de Eindhovenaren er met de titel vandoor.

De eerste tien minuten geven beide ploegen elkaar haast niet de ruimte. Ze zitten er constant strak op en het spel speelt zich vooral op het middenveld af. In de elfde minuut is dan de eerste grote kans voor Ajax. Yoram Boerhout geeft strak voor op de opgelopen rechtsachter Gerald Alders, maar hij schiet rakelings naast. Na zeventien minuten is er werk aan de winkel voor Ajax. Een hoekschop van PSV wordt binnengewerkt door de spits van de Eindhovenaren. 0-1 voor PSV.

Vijf minuten later is Idumbo dicht bij de gelijkmaker. Van aardige afstand krult de Belg de bal net naast. Na een half uur gespeeld te hebben kan er gezegd worden dat Ajax niet lekker in de wedstrijd zit. Echte kansen komen er niet voor de O17. Ajax gaat de rust in met een 0-1 achterstand. Willen ze het kampioenschap niet uit handen geven dan is er werk aan de winkel.

Ajax komt beter uit de kleedkamer. Na twee minuten heeft Idumbo meteen de kans op de gelijkmaker. De Belg komt net te kort om de bal in het doel te tikken. Ook Jorrel Hato krijgt de kans. De verdediger kopt helaas net over uit een hoekschop. De O17 is de betere ploeg, maar weet de kansen niet af te maken. Dan valt in de 62e minuut de 0-2 voor PSV en lijken de Amsterdammers dieper in de put te zakken.

Als het dan zeven minuten later ook nog eens 0-3 wordt lijkt de wedstrijd en het kampioenschap gespeeld te zijn. PSV weet te counteren en de spits maakt zijn tweede van de wedstrijd. Invaller Skye Vink kan in de 79e minuut de wedstrijd weer spannend maken. Na een sterke versnelling schiet hij de bal jammer genoeg over. De wedstrijd eindigt in 0-3 voor de Eindhovenaren en Ajax O17 geeft het kampioenschap na twee verloren wedstrijden aan PSV.

Setford; Alders (Janse 65'), Henry, Verschuren, Hato; Gorter (Appiah 65'), Agougil (Jansen 81'), Idumbo; Speksnijder (Kalokoh 65'), Boerhout (Vink 73'), Wolff (Voute 73')