Jong Ajax weet zich geen raad met fel Den Bosch en gaat thuis onderuit

door BadembaBarrie 796

Jong Ajax is op eigen veld onderuit gegaan tegen FC Den Bosch. De bezoekers zetten de Amsterdamse beloften zeker voor rust fel onder druk en daar kwam Jong Ajax maar niet lekker onderuit. Het leverde de bezoekers uiteindelijk een doelpunt van Kacper Kostorz op. Het eerste kwartier na rust was hoopvoller van Jong Ajax’ zijde, maar een fout van Julian Brandes leidde de 0-2 in. Dat bleek achteraf de spreekwoordelijke nekslag.

Jong Ajax stond eenmalig onder leiding van Hedwiges Maduro, die bezig is zijn UEFA-pro-opleiding af te ronden. Het was echter zijn Poolse collega, Tomasz Kaczmarek die de meeste aandacht trok langs de zijlijn. Driftig coachend instrueerde hij zijn ploeg constant om Jong Ajax hoog en fel onder druk te zetten. Dat ging de Bosschenaren zeer aardig af, al schortte het in balbezit vaak nog wel aan de kwaliteit dan wel inspiratie om tot echte kansen te komen.

Uit enkele voorzetten vanaf de rechterflank werd Den Bosch wel enkele malen gevaarlijk. Zo kopte Salah-Eddine M’hand de bal na ruim tien minuten in de handen van Tom de Graaff. Niet veel later kreeg ook Nick de Groot een aardige kop kans, al was het achteraf de vraag of hij er wel het best voorstond om de bal – waar ook enkele andere teamgenoten naartoe gingen, op doel te werken. Hoe dan ook mislukte de kopbal hopeloos.

Zo was Den Bosch niet heel gelukkig in de kansen en afwerking, maar hield het Jong Ajax wel aardig in de houdgreep. Daar wist de ploeg van Maduro zich maar nauwelijks raad mee. Zelfs als het lukte om creatieve middenvelders Kian Fitz-Jim of Oualid Agougil hoger op het veld in stelling te brengen, was er vaak geen teamgenoot in de buurt om daar een goed vervolg aan te geven. Datzelfde gold voor de spaarzame momenten dat Jaydon Banel of Carlos Forbs – die voor het eerst meedeed bij Jong Ajax – een keer aan de bal kwamen.

De Bossche voorsprong, kort voor rust, was dan ook verdiend, ook al creëerden de bezoekers zelf ook vrij weinig. De Graaff kon de eerste inzet van Jaron Vicario nog keren, maar de bal kaatste van zijn handen redelijk door het midden de zestien in. Dat maakte dat de doelman kansloos toe moest zien hoe Kacper Kostorz alsnog voor de 0-1 zorgde. Het enige wat Jong Ajax daar voor rust tegenover wist te stellen was een poging van Silvano Vos die met links over schoot.

De tweede helft moest dus beter voor Jong Ajax en werd dat qua spel ook. In het eerste kwartier na rust slaagden er meer combinaties en werd Jong Ajax zowaar een aantal keer gevaarlijk. Heel verzorgd was het allemaal echter nog niet. Zo verwerkte Tristan Gooijer vanuit kansrijke positie een lage voorzet van Forbs verkeerd. Diezelfde Forbs kreeg enkele minuten later uit een slechte corner uiteindelijk toch nog een goede schietkans, maar zag zijn poging richting verre hoek geblokt worden door een Bosch lichaam. De beste kans was voor Banel, die ne een combinatie met Fitz-Jim en met enig fortuin vanaf de rand van de zestien kon uithalen. De buitenspeler had het vizier echter niet op scherp en schoot naast.

Alle goede intenties van Jong Ajax ten spijt, verdubbelden de bezoekers kort na het uur hun voorsprong. Julian Brandes trachtte verdedigingspartner Dies Janse aan te spelen, maar speelde de bal in plaats daarvan precies in de loop bij Kostorz. Die bleef oog in oog met De Graaf rustig, omspeelde de doelman en verschalkte hem ook toen de hoek lastig werd en De Graaff zich terug had gehaast, door het leerwerk beheerst onder de duikende keeper door te schuiven.

Dat was een klap waarvan Jong Ajax duidelijk even moest bekomen. Intussen hoefde Den Bosch niet meer zo nodig naar voren en dus besloot het de thuisploeg iets meer op te vangen. Ook daar wist de ploeg van Maduro zich echter niet doorheen te voetballen en het had niet veel gescheeld of Brandes had zijn tweede tegengoal van de avond ingeluid. De als verdediger spelende middenvelder leverde de bal weer slordig in en opnieuw leek Kostorz te kunnen profiteren. Ditmaal werd hij echter ingehaald door Vos die de longen uit zijn lijf sprintte en met een sliding op de bal de 0-3 voorkwam.

Het scheelde weinig of de middenvelder had enkel minuten later zelfs aan de basis van de aansluitingstreffer gestaan. Met een individuele actie toonde Vos zijn voetballende kwaliteiten en ging hij langs enkele tegenstanders. De voorzet die volgde kwam met enig fortuin voor de voeten van Fitz-Jim, die goed uithaalde, maar zijn schot via de binnenkant van de paal voor de doellijn langs zag scheren. Aan de overzijde wist De Graaff met een goede reflex en een beetje geluk nog de 0-3 van invaller Ilias Boumassaoudi te voorkomen. Den Bosch-doelman Krisztián Hegyi deed in blessuretijd voor zijn ploeg hetzelfde, toen Janse vanuit de zestien nog een voet tegen de bal kreeg. Zo eindigde het in 0-2 op De Toekomst.

De Graaff; Gooijer, Brandes, Janse, Martha; Vos, Fitz-Jim, Agougil; Banel, Rijkhoff, Forbs.

Kremers, Sarfo, Chahid, Chourak, Boerhout, Henry, Alders, Gorter, Speksnijder.