Jong Ajax ondanks dubbelslag Agougil na rust onderuit bij FC Emmen

door BadembaBarrie 260

Jong Ajax is vrijdagavond onderuit gegaan op bezoek bij FC Emmen. Op de Oude Meerdijk speelde de ploeg van Dave Vos een wedstrijd met twee gezichten. In de eerste helft had Jong Ajax de volledige controle over de wedstrijd en het leidde bij rust dan ook verdiend met 0-1. Drie wissels en een flinke verhoging van de intensiteit bij FC Emmen leverden de thuisploeg na rust echter vier doelpunten op. Dat waren er twee meer dan Jong Ajax goed wist te maken en dus eindigde het in Emmen in 4-2 voor de thuisploeg.

Na een redelijk tamme openingsfase kreeg Jong Ajax kort na kwartier ineens een kleine handvol flinke mogelijkheden in kort tijdsbestek. Nick Verschuren stuurde Kayden Wolff weg, maar de basisdebutant miste de snelheid onderweg en scherpte in de afronding om Eric Oelschlägel echt in de problemen te brengen. Uit de hoekschop die volgde kreeg Wolff andermaal een kans en ook Julian Brandes mocht een poging wagen, maar beiden raakten een tegenstander. De poging van Brandes ging via die tegensander achter en de corner die daaruit ontstond leverde de grootste kans op. Een achterwaartse kopbal van Skye Vink raakte de lat en stuiterde voorlangs.

Ook Wolffs derde kans was niet aan hem besteed. Een kopbal uit een nieuwe corner ging ditmaal net naast. Uit open spel creëerde Jong Ajax verder niet bijzonder veel, maar van de thuisploeg had het al helemaal weinig te vrezen. Dat Oualid Agougil de Amsterdamse beloften na ruim een halfuur op voorsprong schoot, was dan ook logisch en verdiend. De middenvelder pikte de bal halverwege de helft van de thuisploeg op, kon een paar stappen zetten en plaatste het leerwerk met links in de hoek, buiten bereik van Oelschlägel.

Na rust viel er beduidend meer te beleven op de Oude Meerdijk. Emmen-trainer Fred Grim was duidelijk ontevreden over hetgeen zijn ploeg liet zien en wisselde dan ook driemaal. De thuisploeg ging de tweede helft ook significant feller van start twee van de drie invallers stonden na 56 minuten aan de basis van de gelijkmaker. Maarten Pouwels torende met zijn twee meter ruim boven het centrale duo van Jong Ajax uit en won zijn luchtduel dan ook. De bal viel in de zestien waar Charlie Setford er ogenschijnlijk op af had moeten gaan. De doelman twijfelde echter en dat bood Desley Ubbink de kans om de 1-1 op het bord te zetten. Een kans die hij niet onbenut liet.

De thuisploeg had de smaak duidelijk te pakken en ging vol op jacht naar de voorsprong. Een schot van Bradly van Hoeven kon nog gekeerd worden door Setford, maar de inzet van Lucas Bernadou was de doelman een minuut later te machtig. De nummer acht van de thuisploeg waagde een schot van de rand van de zestien en mede dankzij bliksemafleider Pouwels gooide hij de wedstrijd zo volledig op zijn kop. Er stonden net 59 minuten op de klok.

Jong Ajax leek even rijp voor de slacht, maar dat was buiten Agougil gerekend. De middenvelder, normaal toch niet bepaald een gerenommeerd doelpuntenmaker, zette kort na het uur een dribbel in en besloot van een meter of twintig maar eens uit te halen. Dat deed hij erg fraai met links in de verre hoek voor 2-2.

Het fraaiste doelpunt van de avond moest op dat moment echter nog gemaakt worden. Het kwam op naam van Jorrit Smeets. De middenvelder besloot eveneens met links uit te halen, maar dan van een toch wat flinkere afstand en minder kansrijke positie dan Agougil een kleine tien minuten voor hem. Het eindproduct was er echter één om in te lijsten. De bal vloog snoeihard en strak in de verre kruising.

Van echte kansen voor Jong Ajax was in de tweede helft sowieso al nauwelijks sprake, ook na de gelijkmaker niet. De hernieuwde voorsprong voor de thuisploeg hielp daar niet bij en het was dan ook niet geheel verrassend te noemen dat Emmen de wedstrijd tien minuten voor tijd in het slot gooide. Invaller Pouwels mocht na zijn assist nu ook een doelpunt bijschrijven. Hij werkte de bal op aangeven van Joey Konings in de verre hoek en bepaalde daarmee de eindstand op 4-2.

Opstelling FC Emmen:

Oelschlägel; Schouten (Heylen 46'), Te Wierik, Burnet, Dirksen; Kieftenbeld (Ubbink 46'), Bernadou; Besuijen (Pouwels 46'), Van Hoeven, Smeets (Vos 80'); Konings

Wissels FC Emmen:

Van Dorp, Hoekstra, Hardeveld, Parzyszek, Ubbink, Buffonge, Heylen, Vos, Brouwer, Pouwels, Bolk

C. Setford; Alders, Brandes, Verschuren, Martha; Agougil, Gorter, Chahid; Wolff, Vink, Banel.

De Graaff, Chourak, Boerhout, Kalokoh, Van Axel Dongen, Henry, Speksnijder.

0-1 Oualid Agougil (34')
1-1 Desley Ubbink (56')
2-1 Lucas Bernadou (59')
2-2 Oualid Agougil (62')
3-2 Jorrit Smeets (70')
4-2 Maarten Pouwels (79')

- Bij FC Emmen is voormalig Ajax-keeper en voormalig Jong Ajax-trainer Fred Grim de hoofdtrainer.