Jong Ajax verliest in Utrecht door counters

door Finn Dekker 53

In de Galgenwaard heeft Jong Ajax in de Keuken Kampioen Divisie een vrij onnodige 4-3 nederlaag geleden tegen laagvlieger Jong FC Utrecht. Nick Venema was de grote man bij de thuisploeg met drie doelpunten uit drie counters, waar de verdediging van de Amsterdammers er telkens slecht uitzag. Namens Jong Ajax kwamen Saku Ylätupa, Teun Bijleveld en Vaclav Cerny op het scorebord.

Jong Ajax begon uiterst zwak aan het duel in Utrecht. Al na acht minuten moest keeper Stan van Bladeren vissen na een simpele goal van de thuisploeg. Via een lange rush, waar Ajax naliet om in te grijpen, werd Venema vogelvrij in stelling gebracht, waarna deze afrondde. Nog geen vijf minuten later was Jong Utrecht weer trefzeker na een uitbraak. Het centrum van de ploeg van Michael Reiziger werd na een lange bal geklopt op snelheid door Venema, die Van Bladeren vervolgens opnieuw kansloos liet.

De Amsterdammers lieten vrij weinig zien het eerste halfuur. De Ajacieden hadden vaker de bal, maar deden daar weinig mee. Dit totdat via Cerny en Kaj Sierhuis eindelijk een fatsoenlijke aanval werd opgezet. Ylätupa zette zichzelf daarna knap voor de keeper en maakte de aansluitingstreffer. Het spel golfde daarna op en neer met kansen voor beide ploegen. Bij Jong Ajax waren Sierhuis en Pereira redelijk dichtbij, maar de grootste kans was voor de thuisploeg, die het aluminium raakte.

Na rust werd Jong Utrecht gelijk weer gevaarlijk uit een snelle omschakeling. Schuurs ging behoorlijk in de fout door verkeerd te timen bij een hoge bal, waarna Venema niet voor het eerst alleen op Van Bladeren kon afstormen. De spits faalde opnieuw niet en tekende zodoende voor zijn derde. Tien minuten later werd de marge zelfs vergroot naar drie. Boy Kemper liep ongelukkig tegen een voorzet aan en verschalkte daarmee met een eigen doelpunt zijn eigen keeper.

In de tweede helft liet Jong Ajax heel sporadisch zijn klasse zien. Zo liet Van Bladeren, ondanks de vier tegengoals, meermaals zien op keepen te zitten. Een-op-een situaties werden gewonnen en een penalty van Venema werd uitstekend gestopt. Aan geluk ontbrak het echter niet bij de tweede en derde treffer van Ajax. Een mislukte voorzet van Bijleveld dwarrelde binnen. Een paar seconden voor tijd zat het Cerny mee wat betreft Jong Ajax' derde, die voornamelijk door een grove fout van de doelman viel. Maar door het eindsignaal dat direct daarna volgde, kwam er geen spannend slot meer.

Opstelling Utrecht:

Paes, El Yaakoubi (Mokono 45'), Hoogenhout, Culhaci, Brinkman, Van Rooijen, Pattynama (Van der Meer 70'), Venema, Velanas, Sow (Alweiler 79'), Van der Velden.

Wissels:

Houweling, Mokono, Lim, Van der Meer, Pabai, Ben Sallam, Arweiler, Lehaire, Darkwa.

Van Bladeren; Aberkane (Thethani 67'), Schuurs, Pasquali (Maddy 60'), Kemper; Ter Heide (Abid 64'), Ylätupa, Bijleveld; Cerny, Sierhuis, Pereira.

Wissels:

El Maach, King, Maddy, Thethani, Abid, Dostanic, Schön.

4-3 Cerny (90+3')

- Ajax' tegenstander is de hekkensluiter van de Keuken Kampioen Divisie, terwijl de Amsterdammers zelf op plek elf staan.