Jong Ajax laat te veel kansen liggen en gaat onderuit bij ADO Den Haag

door BadembaBarrie 601

Jong Ajax is er vrijdagavond niet in geslaagd van ADO Den Haag te winnen. In het Bingoal stadion had de ploeg van Dave Vos zeker voor rust het betere van het spel en in beide helften kreeg het de betere kansen. Die benutte het echter te weinig, terwijl de thuisploeg zorgvuldiger met de kansen omsprong. Het eindigde in 2-1 voor ADO.

Jong Ajax speelde een beduidend betere wedstrijd dan eerder in de week tegen SC Telstar. Het speelde de bal bij vlagen goed en zorgvuldig rond en kreeg ook enkele kansen. Zo schoten Kian Fitz-Jim en Jaydon Banel de bal via een tegenstander naast. Julian Rijkhoff kreeg op aangeven van David Kalokoh eveneens een grote kans, maar hij wist de bal niet richting doel te krijgen.

Tegelijkertijd liet ook ADO zich niet onbetuigd. De thuisploeg had duidelijk het fysieke voordeel op Jong Ajax en benutte dat waar mogelijk in de duels. Voornamelijk de voorzetten werden gevaarlijk. Jort van der Sande schoot na een kleine tien minuten bijvoorbeeld over uit zo’n voorzet, terwijl ook Henk Veerman en Jerry van Wolfgang aardige mogelijkheden op een doelpunt uit een voorgegeven bal kregen. Eerstgenoemde schoot echter over, terwijl Tom de Graaff alert was op de poging van Van Wolfgang.

Toch had Jong Ajax het betere van het spel en kwam het halverwege de eerste helft verdiend op voorsprong. Fitz-Jim had op een meter of 25 van het doel ruimte aan de bal. Rijkhoff maakte een loopactie, ogenschijnlijk om aangespeeld te worden, maar hij maakte daarmee ook de weg vrij voor het schot van Fitz-Jim. Dat leek nog te worden aangeraakt door een tegenstander en plofte in de verre hoek achter Nick Marsman.

De voorsprong was op dat moment een verdiende en dat Fitz-Jim de doelpuntenmaker was eveneens. De middenvelder was als nummer acht zeer belangrijk in het goede Amsterdamse veldspel. Dat werd in de fase na de 0-1 alleen maar beter en daar ontstonden twee enorme kanen uit. Eerst ging Banel er met de bal vandoor. De rechtsbuiten bleef onder meer Matteo Waem op snelheid voor en leek oog in oog met Nick Marsman voor 0-2 te zorgen. Zijn schot vloog echter tegen de binnenkant van de paal en terug het veld in. Een minuut of twee later dacht ook Nassef Chourak voor 0-2 te zorgen, toen Rijkhoff hem met een voorzet op maat bediende. De kopbal van de middenvelder van dichtbij werd echter gekeerd door Marsman.

Het spelbeeld was duidelijk. Jong Ajax was aan de bal duidelijk de bovenliggende partij en als het uit de fysieke duels wist te blijven, wat redelijk vaak lukte, kreeg ADO er geen grip op. Als het echter op een fysieke strijd aankwam, had het significant sterkere ADO de overhand. Zo kon het dat Jong Ajax enkele minuten na de kansen voor Banel en Chourak de deksel hard op de neus kreeg. Timothy Derijck kopte raak uit een hoekschop en trok de stand weer gelijk. Zo ging Jong Ajax niet met wat op dat moment een verdiende 0-2 voorsprong zou zijn rusten, maar met een 1-1 gelijke stand.

Direct na rust kreeg Fitz-Jim een opgelegde kans om zijn en Jong Ajax’ tweede treffer van de avond te verzorgen. Een Haagse corner werd weggekopt en Fitz-Jim was doortastender dan zijn tegenstander bij de afvallende bal. Daarmee lag de weg naar Marsman plots wagenwijd open, maar Fitz-Jim moest nog het halve veld oversteken. De middenvelder was zeker aan de bal beduidend minder snel dan Justin Ché zonder. De Haagse verdediger kon een schot niet meer voorkomen, maar hinderde Fitz-Jim wel genoeg om te voorkomen dat de middenvelder scoorde. De bal rolde rakelings naast.

Ook invaller Oualid Agougil kreeg nog een goede kans om de voorsprong van Jong Ajax te herstellen, maar hij stuitte op Marsman. Enkele minuten later was het opnieuw ADO dat wel toesloeg. Lasse Vigen trok de bal vanaf rechts voor en bij de tweede paal stond Alex Schalk die er met zijn hoofd 2-1 van maakte.

Direct na de goal keerde Mika Godts, als vervanger van Fitz-Jim, terug van drie maanden blessureleed. De jonge Belg liet zich bij zijn terugkeer gelijk gelden met enkele fraaie dribbels. Daar ontstond al snel een eerste kans uit, waarbij Godts twee tegenstanders passeerde en in de zestien voor een voorzet met links, in plaats van een schot met rechts koos. De actie was fraai, maar de voorzet kon worden weggewerkt. Verder richting de slotfase kwam Godts dichterbij een goal, nadat een nieuwe fraaie dribbel gevolgd werd door een gevaarlijk schot richting de verre kruising. Daar kreeg Marsman er echter nog net een hand tegen, waarmee hij de 2-2 voorkwam.

Kort voor tijd kreeg Godts nog een uitgelezen mogelijkheid om zijn terugkeer op te luisteren met een doelpunt. Marsman had een foute pass in huis en Godts onderscherpte en ging de zestien in. De hoek was toegegeven niet makkelijk, maar het schot van Godts bovenal teleurstellend. Marsman kon zijn fout met de voet relatief eenvoudig herstellen en stelde daarmee, zo zou blijken, de drie punten voor zijn ploeg veilig.

Opstelling ADO Den Haag:

Marsman; Ché, Derijck, Waem, Van Hintum; Sürmeli, Vigen; Van Mieghem, Van der Sande (Schalk 41'), Van Wolfgang; Veerman

Wissels ADO Den Haag:

Nikiema, Coremans, Asante, Klas, Sellouki, Koudossou, Absalem, Esajas, Siereveld, Struick, Schalk, Houwaart

De Graaff; Sarfo, Brandes, Verschuren, Martha; Vos, Chourak (Gorter 66'), Fitz-Jim (Godts 62'); Banel, Rijkhoff (Agougil 46'), Kalokoh

Setford, Agougil, Chahid, Godts, Henry, Gorter, Speksnijder

0-1 Kian Fitz-Jim (25')
1-1 Timothy Derijck (41')
2-1 Alex Schalk (61')

- Mika Godts keert na een lange afwezigheid van een blessure vrijdagavond terug in de wedstrijdselectie van Jong Ajax.