Jong Ajax knokt zich terug tot gelijkspel, maar verliest Godts in Den Bosch

door BadembaBarrie 251

Jong Ajax heeft zich op bezoek bij FC Den Bosch terug geknokt tot een 3-3 gelijkspel. De ploeg van Dave Vos keek vrijwel de hele wedstrijd tegen een achterstand aan, maar doelpunten van Mika Godts en Tristan Gooijer zorgden kort voor tijd nog voor een punt. De gedachten bij Jong Ajax zullen achteraf echter vooral uitgaan naar Godts, want de Belg viel in de blessuretijd uit met een ogenschijnlijk zware blessure.

De openingsfases bij Jong Ajax zijn er dit seizoen steeds meer om bekend komen te staan dat ze nogal traag op gang komen. Daar was in Den Bosch echter geen sprake van, want er stonden net negen minuten op de klok en de thuisploeg had al twee doelpunten te pakken. Kacper Kostorz kon tot tweemaal toe profiteren van de ruinmte achter de Jong Ajax-defensie. Na vier minuten vond Stan Maas de spits met een lange bal van achteruit, waarna hij Charlie Setford omspeelde en de 1-0 binnenschoot. Vijf minuten later werd Kostorz bediend door Ilias Boumassoudi en verschalkte hij Setgford in de verre hoek.

Even leek Jong Ajax een kansloze avond tegemoet te gaan, maar binnen de kortste keren had Tristan Gooijer een deel van de schade hersteld. Mika Godts nam een corner snel en speelde Nassef Chourak in. Die gaf voor en vond het hoofd van Gooijer vanaf waar de bal de linkerbovenhoek invloog.

Den Bosch, dat toch al niet met de meest aanvallende intenties aan de wedstrijd was begonnen, leek het te interpreteren als een teken om nog wat verder in te zakken en het initiatief nadrukkelijk aan Jong Ajax te laten. Dat leidde tot langdurige periodes van balbezit voor de Amsterdamse beloften, maar niet echt tot veel kansen. Een fraaie pass van Julian Brandes op Godts leverde wel gevaar op. De Belg werkte bijna achterwaards met zijn binnenkant richting de verre hoek. Een knappe poging, maar net niet op doel.

Tot veel meer kwam Jong Ajax niet, al stond daar tegenover dat het ook niet echt in de problemen kwam achterin. Enkele minuten voor rust was daar dan echter toch weer Den Bosch. Jong Ajax’ linkerkant lag ineens open en ditmaal bewees Kostorz zich ook een waardig aangever. Hij bezorgde de bal bij Rik Mulders, die in de korte hoek raak schoot en de marge terug bracht naar twee.

Met die stand bevond Den Bosch zich in een ongekende luxepositie, want met een negentiende plaats voorafgaand aan het duel beleefde de thuisploeg tot nu toe een dramatisch seizoen. De Bosschenaren waren na rust dan ook vastbesloten om de drie punten over de streep te trekken en ze speelden uiterst gefocust. Jong Ajax had het er lastig mee en wist eigenlijk alleen via Godts wat gevaar.

De Belg passeerde zijn tegenstander kort na rust buitenom en ging de zestien in. Daar trok hij de bal laag voor en hoefde er alleen maar een teamgenoot tegenaan te lopen voor de aansluitingstreffer. Dat was echter nu juist datgene wat er aan de aanval ontbrak en dus kwam er uiteindelijk niets meer dan een doeltrap uit voort.

Omdat ook de thuisploeg niet bijster veel creëerde, kabbelde het duel lange tijd wat voort. Jong Ajax zocht naar een manier om terug te komen in het duel, maar vond die lange tijd niet. Tot Raphaël Sarfo in de 83e minuut ineens door kwam over rechts. Hij trok de bal laag voor op Gooijer, die inmiddels als linksback speelde en mee opgekomen was. Alswaren een spits dook hij op bij de tweede paal en tikte hij de 3-2 binnen.

Het bleek de inspiratie voor een volledige comeback, want enkele minuten later werd Jaydon Banel, 23 uur eerder nog debutant in Ajax 1, onderuit gehaald in de zestien. De scheidsrechter wees naar de stip en Godts eiste de bal op. De Belg bleef koel, stuutrde Roggeveen de verkeerde kant op en zorgde zo voor 3-3.

Zo leek het in zekere zin eind goed, al goed te worden voor Jong Ajax, maar in de blessuretijd kreeg het duel toch nog een zwarte rand voor de ploeg van Dave Vos. Godts verstapte zich in een uiterste poging de bal binnen te houden en schreeuwde het uit van de pijn. Dat bleek niet gespeeld, want hij kon niet verder en moest zelfs per brancard worden weggedragen. Zo kreeg een wedstrijd die nog enigszins euforisch leek te eindigen toch nog een sombere twist.