Godts legt met goal en assist de basis voor ruime overwinning Jong Ajax

door BadembaBarrie 510

Jong Ajax heeft voor het eerst dit seizoen twee keer op rij gewonnen. Thuis tegen Helmond Sport wisten de Amsterdamse beloften een helft lang nauwelijks iets te creëren. Na rust hielp Mika Godts zijn ploeg met een assist en een goal aan de voorsprong. Die bleef, ondanks meerdere goede kansen, tot de slotfase beperkt tot één doelpunt. Uiteindelijk zorgden Stanis Idumbo Muzambo en Jaydon Banel toch nog voor een ruime zege op De Toekomst: 4-1.

Er valt de laatste wedstrijden minder te beleven bij Jong Ajax en daar vormde de openingsfase tegen Helmond Sport geen uitzondering op. Giannis-Fivos Botos kreeg twee aardige schietkansen in korte tijd, maar schoot eenmaal voorlangs en zag zijn andere poging gekeerd worden door Charlie Setford. Namens Jong Ajax probeerde Jaydon Banel het vanuit kansrijke positie. Hij wachtte echter een fractie te lang met uithalen, waardoor zijn schot nog geblokt kon worden.

De openingsgoal van Helmond Sport, gescoord vanuit een corner, paste dan ook in het wedstrijdbeeld. Gastón Ávila, die voor zijn wedstrijd ritme meedeed bij de beloften, trapte een bal niet goed weg, waardoor hij Helmond een corner cadeau deed. Daaruit verlengde Mika Godts de bal onbedoeld richting de verre hoek en gaf Martijn Kaars namens de bezoekers uiteindelijk het laatste zetje.

Even leek het voor het heilige vuur te zorgen bij Jong Ajax, dat via Banel door kwam over rechts. De rechtsbuiten van dienst trok laag voor en Godts schatte die bal op waarde. Hij wist echter niet voor zijn tegenstander te kruipen, die voor de veilige optie koos en er een corner van maakte.

Dat heilige vuur van Jong Ajax bleek echter niet veel meer dan een steekvlammetje, want zo snel als het kwam, was het ook weer verdwenen. Het beeld trok al snel weer naar hetzelfde aanvallend moeizame Jong Ajax van de afgelopen wedstrijden, maar Mees Kreekels schoot na een halfuur te hulp. Hij legde Banel twee keer in evenzoveel minuten neer en scheidsrechter Robin Gansner zag zich even zo vaak genoodzaakt om de gele kaart te trekken. Snel rekenwerk leerde de arbiter dat dat een rode kaart betekende voor de bezoekende linksback en dus restte Kreekels een aftocht over de lengte van het veld.

Het overtal deed nog niet veel voor het spel van Jong Ajax. Dat bleef in aanvallend opzicht stroperig en zonder al te veel inspiratie. Ávila eiste de vrije trap na de kaart voor Kreekels op, maar kon het Wouter van der Steen in de korte hoek niet lastig maken. Datzelfde gold voor Nassef Chourak kort voor rust, wiens vlugge schot een opgave had kunnen vormen voor de doelman, als het niet recht op hem af was geweest.

Direct na rust zag het er een stuk beter uit en dat leverde ook meteen de gelijkmaker op. Jong Ajax combineerde plots snel door de Helmondse defensie heen. Banel ging een succesvolle één-twee aan met Godts en schoot in de korte hoek raak.

Dat doelpunt liet dat heilige Amsterdamse steekvlammetje toch wat feller en langer branden. Jong Ajax was feller en brancht Helmond vaak al op eigen helft in de problemen, waardoor er meer kansen ontstonden. Zo werd Ávila’s poging van afstand dusdanig van richting veranderd dat Van der Steen daar nog veel moeite mee had. Stanis Idumbo Muzambo ha niet veel later een lekkere kapbeweging op de rand van het strafschopgebied in huis, maar hij miste vervolgens de rust om zichzelf met een doelpunt te belonen.

Dat bood landgenoot Godts enkele minuten later wel de kans om weer een beslissende goal voor Jong Ajax te maken. De linksbuiten werd aangespeeld door Ávila, dribbelde van links naar binnen en schoof de bal beheerst in de verre hoek. Intussen maakte Rida Chahid zich klaar om Godts te vervangen, waardoor de Belg niet veel later een publiekswissel kreeg.

De stand leidde ertoe dat Helmond Sport meer moest komen en dus ontstond er ook meer ruimte voor Jong Ajax. Die had het een kwartier voor tijd moeten benutten om de wedstrijd te beslissen. Chahid stuurde Idumbo Muzambo weg met een fraaie steekpass en de gelegenheidsspits legde goed terug op Kalokoh. De invaller had ogenschijnlijk genoeg tijd en ruimte om de 3-1 binnen te werken, maar zijn aanname was slecht. Met het nodige kap- en draaiwerk wist hij de bal nog wel in kansrijke positie bij Chahid te krijgen, maar diens poing ging via een tegenstander net voorlangs.

Een kleine tien minuten later was het juist Chahid die te weinig deed met een kansrijke situatie. De middenvelder werd ineens weggestuurd en kon zonder tegenstander in de buurt op Van der Steen af. In Idumbo Muzambo was er wel een teamgenoot mee en die leek er beter voor te staan, waardoor afleggen logisch en waarschijnlijk ook beter was geweest. Chahid zal echter gehoopt hebben zijn terugkeer op te fleuren met een doelpunt en ging voor eigen succes. Tevergeefs, want de bal raakte de lat.

Zo kreeg Jong Ajax nog enkele grote kansen om de wedstrijd in het slot te gooien. Invaller Raphaël Sarfo had eerst het vizier echter niet op scherp en legde bij zijn tweede kans slecht af op Idumbo Muzambo. Een halve minuut later had Sarfo echter een scherpe en beduidend betere voorzet in huis, waardoor zijn Belgische ploeggenoot zijn naam alsnog op het scorebord mocht zetten. In de blessuretijd deed ook Banel nog een duit in het zakje en bepaalde hij de eindstand op 4-1.