Ajax wint wedstrijd met twee gezichten nipt van Sparta Rotterdam

door Brent Tomassen 3957

Ajax heeft met 2-1 gewonnen van Sparta Rotterdam. In de eerste helft speelde Ajax verdienstelijk en creëerde het veel kansen. Na rust kwam Sparta dichterbij de Amsterdammers met een aansluitingstreffer, waarna Ajax een hele povere tweede helft speelde.

Ajax controleerde de eerste helft, maar de eerste kans was voor Sparta Rotterdam. Tobias Lauritsen kon redelijk vrijstaand koppen bij een corner, maar Diant Ramaj tikte de bal knap over de lat. Twee minuten later was het aan de andere kant wel raak. Kristian Hlynsson combineerde met Kenneth Taylor en een fraai hakje van laatstgenoemde belandde bij Brian Brobbey. De spits schoot uit de draai raak: 1-0.

Hierna volgde een periode van veel kansen voor Ajax, dat wel van geluk mocht spreken dat Tijs Velthuis een verlengde corner van dichtbij overschoot. Pogingen van onder meer Hlynsson, Steven Bergwijn en Steven Berghuis gingen er ook niet in. Toch kwam Ajax vlak voor rust op 2-0. Brobbey worstelde zich in een ogenschijnlijk onmogelijke positie langs de Sparta-defensie en werd uiteindelijk gevloerd door doelman Nick Olij. Bergwijn benutte de strafschop die hierop volgde.

Na rust zakte Ajax ver weg en na tien minuten kwam Sparta terug in de wedstrijd. Arno Verschueren werd vrijgespeeld op rechts en bereikte Camiel Neghli. Laatstgenoemde kan vanaf de rand van het strafschopgebied uithalen en liet Ramaj kansloos met een diagonaal schot: 2-1. Hierna werd Ajax slordiger met de minuut.

In de slotfase kreeg Chuba Akpom nog een behoorlijke kans na een één-twee met Berghuis. De Engelsman vond de vuisten van Olij. Het slotoffensief van Sparta was ook alles behalve overtuigend en zodoende won de ploeg van John van ’t Schip voor de vierde keer op rij.

Ramaj; Rensch, Šutalo, Hato, Martha (77' Sosa); Tahirović, Taylor, Hlynsson (65' Banel); Berghuis, Brobbey (65' Akpom), Bergwijn (77' Forbs).

Rulli, De Graaff, Akpom, Forbs, Kaplan, Salah-Eddine, Medić, Mikautadze, Sosa, Ávila, Gooijer, Banel.

Opstelling Sparta Rotterdam:

Olij; Bakari, Vriends, Velthuis, Van der Kust; Kitolano, De Guzmán (79' Metinho), Verschueren; Neghli, Lauritsen, Brym (85' Eerdhuijzen).

Wissels Sparta Rotterdam:

Schoonderwaldt, Reitmaier, Rosanas, Eerdhuijzen, Meissen, Warmerdam, Serna, Metinho, El Dahri, Rosario, Bal.

1-0 Brian Brobbey (8')
2-0 Steven Bergwijn (42', pen.)
2-1 Camiel Neghli (55')

- Ajax speelt tegen Sparta Rotterdam met drie stippen achterop het shirt in plaats van de achternamen om actie te voeren tegen online haat. Lees hier meer!

- In aanloop naar deze wedstrijd spraken wij met Ray Clarke. Lees het interview hier!