Ajax O18 wint nipt in Groningen; Ajax O16 na snelle voorsprong gelijk in mini-Klassieker

door Timo Suur 47

Ajax O18 heeft op bezoek bij de leeftijdsgenoten van FC Groningen met 2-3 gewonnen. Voor rust kwamen de Amsterdammers met 0-2 voor, waarna de overwinning na de onderbreking over de streep werd getrokken. Ajax O16 speelde de mini-Klassieker in Rotterdam met 2-2 gelijk na een razendsnelle voorsprong en een late gelijkmaker.

FT | FC Groningen O18 - Ajax O18 (2-3)

Ajax O18 heeft zaterdagmiddag in een doelpuntrijk duel afgerekend met FC Groningen O18. In het hoge noorden was Don-Angelo met twee treffers de belangrijke man aan Amsterdamse zijde. De andere treffer werd gemaakt door Kayden Wolff.

Na een kwartier spelen maakte Konadu via de strafschopstip zijn eerste treffer van de middag. Hij schoot koelbloedig raak vanaf elf meter, nadat Jan Faberski een penalty versierde. Ruim vijf minuten later kwamen de bezoekers op een 0-2 voorsprong en opnieuw was Konadu trefzeker. De spits kon de bal van dichtbij binnen koppen na een voorzet vanaf de linkerflank.

Er was geen vuiltje aan de lucht voor Ajax O18. Vlak voor rust kreeg Nick Verschuren nog een kopkans, maar de verdediger kopte de bal net voorlangs en zodoende gingen de Amsterdammers met een 0-2 voorsprong naar de kleedkamers. Al snel in de tweede helft kwam FC Groningen O18 terug tot 1-2. De bal kon simpel binnengetikt worden na slecht verdedigen aan Amsterdamse zijde.

In de 58ste minuut werd er weer orde op zaken gesteld door Wolff. Hij schoot raak na een slim overstapje van Avery Appiah. De aanvaller schoot de bal recht door het midden, maar de doelman kon geen redding brengen: 1-3. Echter brachten de bezoekers zichzelf na ruim een uur weer in de problemen. Precious Ugwu verloor de bal in het eigen strafschopgebied en de thuisploeg kon makkelijk profiteren: 2-3.

In het restant van de wedstrijd was er nog een mogelijkheid voor Lucas Jetten om het duel in het slot te gooien, maar zijn poging werd naast getikt door de doelman. FC Groningen O18 kreeg nog een grote kans op de gelijkmaker, want de spits kreeg een vrije kopkans. Echter kopte hij de bal recht in de handen van Reverson en de 2-3 stand bleef op het scorebord staan.

Opstelling Ajax O18:

Reverson; Van de Pavert (76' Amour), Ugwu, Verschuren, Alders (46' Jetten); Appiah (83' Van der Vaart), Vink, Peters; Faberski (90+1' O'Niel), Konadu, Wolff (83' Bounida).

Wissels Ajax O18:

Schreuder, Jetten, Van der Vaart, Bounida, O’Niel, Amour, Ouazane.

0-1 Don-Angelo Konadu (15', pen.)
0-2 Don-Angelo Konadu (23')
1-2 FC Groningen O18 (51')
1-3 Kayden Wolff (58')
2-3 FC Groningen O18 (67')

- Jahyendrow Amour heeft zijn debuut gemaakt voor Ajax O18. Normaliter speelt de verdediger bij Ajax O17.

FT | Feyenoord O16 - Ajax O16 (2-2)

Ajax O16 heeft in de mini-Klassieker met 2-2 gelijkgespeeld tegen de leeftijdsgenoten van Feyenoord. De Amsterdammers kwamen razendsnel op voorsprong via Jivayno Zinhagel, maar in ruim twintig minuten draaide de thuisploeg de wedstrijd volledig om. Uiteindelijk bezorgde Pharell Nash zijn ploeg in de slotfase nog een punt.

De Amsterdammers namen na één minuut in Rotterdam al de voorsprong. De keeper dacht de bal aan te nemen in de vrije ruimte, maar zag Zinhagel over het hoofd. Laatstgenoemde kon de bal afpakken en zodoende de bezoekers op voorsprong zetten. Na een paar kansjes over en weer kwam Feyenoord O16 uiteindelijk in de achttiende minuut op gelijke hoogte. Een vrije trap vanaf de linkerkant viel in één keer binnen.

Na ruim twintig minuten kwam de thuisploeg op voorsprong. De Amsterdamse verdediging greep niet in en in de kluts kon een Feyenoorder de bal van dichtbij van dichtbij binnenwerken. Vlak voor het rustsignaal kreeg Zinhagel nog de kans om de teams met een gelijke stand richting de kleedkamers te sturen, maar hij stifte de bal over het doel heen.

Aan het begin van de tweede helft kreeg Feyenoord O16 twee grote kansen om de voorsprong uit te breiden. Namens Ajax O16 kreeg invaller Nnamdi Koka een kans, maar hij kopte in de handen van de Feyenoord-keeper. Nash kreeg even later een grote mogelijkheid op de gelijkmaker, maar de Feyenoord-doelman kon redding brengen nadat Nash een verdediger wist uit te kappen. In de laatste minuten probeerde Ajax O16 nog wat te forceren met een aantal wissels en dit leverde in de 77e minuut de 2-2 op. Nash ontving de bal, speelde drie tegenstanders uit en passeerde de doelman. Door dit late doelpunt wist Ajax O16 alsnog een punt mee te nemen uit Rotterdam.