Ajax krijgt vier tegengoals en verliest opnieuw van Napoli

door NielsOpdam 8059

Ajax heeft woensdagavond opnieuw verloren van Napoli. De Amsterdammers stonden binnen twintig minuten op een 2-0 achterstand en verloren uiteindelijk met 4-2. Hirving Lozano, Giacomo Raspadori, Khvicha Kvaratskhelia en Victor Osimhen scoorden de doelpunten namens Napoli. Davy Klaassen en Steven Bergwijn waren trefzeker namens het elftal van Alfred Schreuder.

Ajax moest het woensdagavond doen zonder Devyne Rensch en aanvoerder Dusan Tadić. Eerstgenoemde is geblesseerd, terwijl de Servische aanvaller geschorst was voor het uitduel in Napels. Schreuder koos voor Jorge Sánchez op de rechtsbackpositie en gaf een basisplaats aan Davy Klaassen. Hierdoor verhuisde Steven Bergwijn naar de linksbuitenpositie.

Het duel tussen Ajax en Napoli was nog maar amper onderweg of de Amsterdammers stonden op achterstand. Lozano kopte de Italiaanse koploper na vier minuten al op voorsprong. Ajax kon direct in de achtervolging in het Stadio Diego Armando Maradona. Vijf minuten na de openingstreffer van Napoli kreeg Ajax wat kansen.

Eerst schoot Bergwijn de bal op goal, maar doelman Alex Meret redde op de inzet van de Ajax-aanvaller. Vlak daarna schoot Steven Berghuis net naast het doel van Napoli. In de dertiende minuut kreeg Ajax een kans via Mohammed Kudus. De Ghanees kwam na een goede aanval alleen voor de keeper, maar schoot voorlangs.

Waar de Amsterdamse club de gelijkmaker niet wist te scoren, scoorde Napoli de 2-0 wel. Raspadori vergrootte de marge na zestien minuten. Daarna namen de Italianen wat gas terug en waren er geen noemenswaardige gebeurtenissen. Na 27 minuten kreeg de eerste Ajacied een gele kaart. Kenneth Taylor ging op de voet van Stanislav Lobotka staan en kreeg een kaart. Direct daarna kreeg de middenvelder een mogelijkheid namens Ajax. Na verdedigend geklungel van Napoli belandde de bal voor de voeten van Taylor, maar zijn schot ging in het zijnet.

Kort na het halfuur pakte Sánchez de tweede gele kaart namens Ajax. De Mexicaan was Khvicha Kvaratskhelia kwijt en hield de aanvaller vast. Ajax ging met een 2-0 achterstand de rust in. Na de thee kwam de ploeg van Schreuder ongewijzigd uit de kleedkamer. Drie minuten na rust scoorde Klaassen de aansluitingstreffer namens Ajax. Na een goede assist van Calvin Bassey kopte Klaassen de 2-1 binnen.

Na 52 minuten pakte de derde Ajacied een gele kaart. Deze keer maakte Edson Álvarez een overtreding op Lobotka. Na een uur spelen kreeg Napoli een strafschop, omdat Jurriën Timber de bal op zijn hand kreeg. De VAR riep de scheidsrechter naar het scherm en de Duitse arbiter legde de bal op de penaltystip. Ook Timber kreeg een gele kaart. Kvaratskhelia schoot de penalty snoeihard binnen, waardoor Napoli na 62 minuten op een 3-1 voorsprong kwam.

In de 65e minuut wisselde Schreuder drie spelers. Kudus, Taylor en Sánchez werden naar de kant gehaald. Youri Baas, Florian Grillitsch en Brian Brobbey kwamen in het veld. Kort daarna kreeg ook Bassey een gele kaart namens Ajax. Hij was de vijfde Ajacied met een kaart. Rond de tachtigste minuut dacht Napoli op 4-1 te komen via Victor Osimhen. De spits schoot binnen, maar stond buitenspel en vandaar werd het doelpunt afgekeurd.

Drie minuten later kreeg Ajax een penalty, nadat Brobbey werd vastgehouden door Juan Jesus. Bergwijn benutte de strafschop en schoot de Amsterdammers op 3-2. Het was direct de laatste actie van Bergwijn, want de buitenspeler werd gelijk vervangen door Lucas Ocampos. Daarnaast kwam ook Francisco Conceicão in het veld, de Portugees verving Berghuis. Ajax kreeg in de slotfase geen kansen meer, maar Napoli wel. Osimhen kon profiteren van een fout van aanvoerder Daley Blind. De Napoli-spits bepaalde na 89 minuten de eindstand op 4-2. De Amsterdammers staan na vier wedstrijden op drie punten, Napoli is na deze overwinning zeker van de achtste finales in de Champions League.

Opstelling Napoli:

Meret; Di Lorenzo, Kim, Jesus, Olivera; Anguissa (49' Ndombele), Lobotka, Zielinski; Lozano, Raspadori (50' Osimhen), Kvaratskhelia.

Wissels Napoli:

Elmas, Gaetano, Idasiak, Ndombele, Ostigard, Politano, Rui, Simeone, Sirigu, Zanoli, Zerbin, Osimhen.

Pasveer; Sánchez (65' Baas), Timber, Blind, Bassey; Álvarez, Taylor (64' Grillitsch), Klaassen; Berghuis (84' Conceição), Kudus (65' Brobbey), Bergwijn (84' Ocampos).

Stekelenburg, Gorter, Wijndal, Magallán, Grillitsch, Regeer, Brobbey, Ocampos, Lucca, Conceição, Baas.

1-0 Hirving Lozano (4')
2-0 Giacomo Raspadori (16')
2-1 Davy Klaassen (49')
3-1 Khvicha Kvaratskhelia (62', pen.)
3-2 Steven Bergwijn (83', pen.)
4-2 Victor Osimhen (89')

- Ajax vecht tegen Napoli ook voor de Champions League-miljoenen. De verschillen met de Europa League zijn enorm. Hoe groot? Dat kun je lezen via deze link!
- Het duel met Napoli is belangrijk, maar het duel met Liverpool over twee weken is nog belangrijker. Hoe en waarom? Dat lees je hier!
- In Branie, de podcast van Het Parool en Ajax Showtime, werd vooruitgeblikt op de wedstrijd tussen Napoli en Ajax. Via deze link kun je alvast warmlopen voor deze wedstrijd!
- Ajax moet het in Napels doen zonder de geschorste Dusan Tadic. Daarnaast zijn Devyne Rensch en Ahmetcan Kaplan geblesseerd. Zie hier de volledige selectie.

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+.