Ajax boekt overtuigende overwinning op Vitesse

door Bram Bark 3640

Ajax heeft een overtuigende overwinning geboekt op hekkensluiter Vitesse. Ajax kwam na drie minuten al op voorsprong en wist die voorsprong uiteindelijk uit te bouwen naar 5-0. De doelpunten werden gemaakt door Jorrel Hato, Kristian Hlynsson, Chuba Akpom, Kenneth Taylor en een eigen doelpunt van Dominik Oroz.

Ajax schoot uit de startblokken. In de derde minuut zette Hato Ajax al op voorsprong. De kersverse international stond aan het begin én het einde van een vlotlopende Ajax-aanval. Uiteindelijk kwam de bal bij Steven Bergwijn die voorgaf op Hato. De verdediger kon vervolgens de bal simpel binnenlopen. Het was zijn eerste doelpunt voor de hoofdmacht van Ajax. Vijf minuten later dacht Vitesse op gelijke hoogte te komen. Na een lange bal schoot Saïd Hamulic de bal knap over doelman Diant Ramaj heen. De grensrechter vlagde voor buitenspel. Een discutabele beslissing. De VAR heeft er lang naar gekeken, maar vond geen bewijs om de beslissing van de grensrechter te herroepen.

Een paar minuten later kreeg Vitesse de deksel op de neus. Benjamin Tahirovic gaf een hoge bal op Kenneth Taylor. Laatstgenoemde legde klaar op de inkomende Kristian Hlynsson. De IJslander faalde oog in oog met doelman Eloy Room niet. Hlynsson schoof de bal beheerst binnen. In het restant van de eerste helft kregen beide teams een aantal mogelijkheden, maar gescoord werd er niet.

Na rust schoot Ajax opnieuw uit de startblokken. In de vijftigste minuut kwam Ajax op een 3-0 voorsprong door een eigen doelpunt van Dominik Oroz. Berghuis gaf een harde lage voorzet richting Taylor, die slim liet lopen voor Akpom. Het was alleen niet de spits die binnen tikte, maar verdediger Oroz.

Ajax denderde door en nam absoluut geen genoegen met 3-0. In de 56ste minuut was het dan wel Akpom die scoorde. Hij kopte een hoekschop van Berghuis bij de tweede paal binnen. In de 67ste minuut was het opnieuw raak voor de Amsterdammers. Berghuis combineerde aan de linkerkant met Taylor. Laatstgenoemde kapte vervolgens in het strafschopgebied knap een tegenstander uit en schoot beheerst binnen.

Met een 5-0 voorsprong ging Van ‘t Schip wisselen.Carlos Forbs, Georges Mikautadze, Mika Godts en Jakov Medic kregen allen speeltijd van de oefenmeester. Tien minuten voor tijd mocht Salah-Eddine nog invallen. Het restant van de wedstrijd verliep rustig. Ajax leek het wat rustiger aan te doen en kwam dan ook niet meer gevaarlijk in de buurt van het doel van Vitesse.

Ramaj; Gaaei, Rensch, Hato, Martha; Tahirović (Medić 75'), Hlynsson (Forbs 68'), Taylor (Salah-Eddine 83'); Berghuis (Godts 75'), Akpom (Mikautadze 68'), Bergwijn.

Rulli, Setford, Forbs, Salah-Eddine, Medić, Mikautadze, Sosa, Ávila, Godts.

Opstelling Vitesse:

Room; Oroz, Isimat-Mirin, Hendriks, Cornelisse; Tielemans, Kozlowski, Meulensteen (Domgjoni 46'); Manhoef, Hamulic, Boutrah.

Wissels Vitesse:

Arcus, Voelkerling, Domgjoni, De Regt, Schubert, Van Zwam, Bramel.

1-0 Jorrel Hato (3')
2-0 Kristian Hlynsson (12')
3-0 Dominik Oroz, ed. (50')
4-0 Chuba Akpom (56')
5-0 Kenneth Taylor (67')

- Het Algemeen Dagblad verwacht dat Chuba Akpom zal starten in plaats van de twijfelachtige Brian Brobbey.