NB: 'Berghuis is de beste nummer tien die Ajax nu in de selectie heeft'

door NielsOpdam 151

Na iedere wedstrijd die Ajax speelt, valt er weer genoeg na te bespreken. Mooie doelpunten, vervelende momenten, vreugde en verdriet. Ajax Showtime kijkt iedere week met één van de redacteuren terug op de wedstrijd én wekelijkse actualiteiten in De Nabeschouwing. Vandaag: Ajax wint ruim op bezoek bij Ludogorets Razgrad (1-4). Ditmaal met redacteur Niels Opdam. Lees hier zijn blik op de wedstrijd en praat mee!

Stelling: Jay Gorter heeft een cruciaal aandeel gehad in deze overwinning van Ajax

'Daar ben ik het mee eens, dat lijkt me duidelijk. In de tweede helft kreeg Ludogorets een aantal grote kansen, maar Gorter hield Ajax toen op de been. Het stond weliswaar 0-3, maar vlak na de rust redde Gorter erg knap na een fout van Jakov Medić. Een paar minuten later stond de doelman er weer met een goede redding en in de blessuretijd was Gorter opnieuw belangrijk. Hij heeft dus zeker een belangrijk aandeel gehad in de overwinning van Ajax. Dat vind ik ook leuk voor hem en ik hoop dat hij dit vasthoudt.'

Wie was jouw man of the match tegen Ludogorets Razgrad?

'Ik vond Gorter goed keepen, maar Mohammed Kudus was voor mij de man van de wedstrijd. Maurice Steijn en Kudus vertelden na afloop dat het erop lijkt dat dit Kudus zijn laatste wedstrijd voor Ajax was. Als dat het geval is, dan vertrekt hij na een mooie afscheidswedstrijd. Hij scoorde drie keer en liet bij vlagen echt weer zijn klasse zien. Kudus is gewoon een goede speler en het is jammer dat hij vertrekt... Maar we wisten natuurlijk dat er vorig jaar afspraken zijn gemaakt en dat Ajax mee zou werken aan een vertrek, dus het zat er helaas wel aan te komen. Er zijn ook mensen die zeggen dat Ajax hem moet behouden, maar als Kudus écht graag naar West Ham United wil, dan denk ik dat het onverstandig is om opnieuw voor een transfer te gaan liggen...'

Steven Berghuis stond meteen weer in de basis. Wat voor impact had hij op het spel van Ajax ten opzichte van de vorige wedstrijden?

'Ik was blij dat Berghuis donderdagavond kon spelen. Hij is in mijn ogen namelijk de beste nummer tien die Ajax - op dit moment - in de selectie heeft. Ik vond hem goed spelen tegen Ludogorets. Allereerst was hij actief, bijvoorbeeld in het meeverdedigen. Daarnaast voegt hij met zijn creativiteit wat meer dynamiek toe aan het elftal. Hij kan nog beter dan hij donderdag liet zien, maar het is wel fijn dat hij zijn eerste minuten van dit seizoen heeft gemaakt. Als zijn schorsing in de Eredivisie straks is afgelopen, dan denk ik dat hij de vaste nummer tien is in de basisopstelling van Ajax. Berghuis voegt voetballend gewoon meer toe dan bijvoorbeeld een Davy Klaassen, die op de tienpositie zijn concurrent is.'

Maurice Steijn koos ook voor Kenneth Taylor, in plaats van Branco van den Boomen. Wat vond je van die keuze?

'Ik vond het wel opvallend dat Van den Boomen niet in de basisopstelling mocht beginnen. Hij heeft een goede voorbereiding gedraaid, speelde tegen Excelsior niet zijn beste wedstrijd, maar ik had wel verwacht dat hij zich nu mocht herpakken. Steijn vertelde voor de wedstrijd echter dat Taylor speelde, omdat hij dacht dat Ajax dan wat meer in balans zou zijn. Ik vond Taylor een goede wedstrijd spelen. Hij was een van de betere spelers aan de kant van Ajax. Hij was vaak aanspeelbaar, was betrokken bij een aantal goede combinaties en gaf de assist bij de 0-2. Dat deed hij echt goed. Kudus liep goed door en Taylor wist hem te bereiken met een goede steekpass. Uiteindelijk heeft deze keuze van Steijn in mijn ogen gewoon goed uitgepakt.'

Hoe verklaar je Ajax' overmacht tijdens deze wedstrijd?

'Dat ligt denk ik aan twee dingen. Allereerst viel Ludogorets mij tegen. Ik had wel iets meer tegenstand verwacht, dus ik denk dat Ajax' overmacht sowieso te maken heeft met de tegenstander. Nu is het natuurlijk zo dat Excelsior ook niet de beste tegenstander is, maar daar speelde Ajax wel 2-2 tegen... Ik denk dan ook dat de snelle doelpunten erg meehielpen. Ik vond Ajax niet goed beginnen aan de wedstrijd. In de openingsfase waren ze slordig in de opbouw en zat er geen tempo in. Ik denk dat de twee doelpunten ervoor zorgden dat Ajax vertrouwen kreeg en beter ging draaien. In het restant van de eerste helft vond ik ze goed spelen. Na rust zakte het overigens wel in bij Ajax.'

Ondanks de overmacht kreeg Ajax wel enkele grote kansen tegen. Wat zag je daar misgaan?

'In de tweede helft kreeg Ajax echt wel een aantal grote kansen tegen. Bij Ajax zakte het niveau wat in en Ludogorets ging ondertussen wat meer naar voren spelen, wat ze ook wel moesten. Bij de grote kansen die Ajax tegen kreeg, werd er gewoon niet kordaat ingegrepen door de verdedigers. Ze liepen wel mee, maar er was niemand die zijn voet ertegenaan zette. Uiteindelijk moest Gorter steeds ingrijpen en dat deed hij - gelukkig voor Ajax - goed.'

De backs zijn de laatste weken veelbesproken bij Ajax. Hoe vond je ze tegen Ludogorets?

'Ik vond Devyne Rensch en Owen Wijndal beter voor de dag komen dan in de afgelopen wedstrijden. In de eerste helft speelde Rensch goed. Hij was erg fel en dat resulteerde ook in de 0-1. Daarnaast voorkwam hij even later een grote mogelijkheid voor Ludogorets, toen hij een goede sliding inzette. Rensch viel mij qua felheid positief op, maar er is ook nog wel genoeg ruimte voor verbetering. In de tweede helft waren er wel wat momenten dat hij toch weer even zijn mannetje kwijt was en dat kan gewoon niet. Het wordt op de rechtsbackpositie in ieder geval interessant, want hij heeft er met Anton Gaaei een nieuwe concurrent bij. Ik ben benieuwd of Rensch deze felheid kan vasthouden en of hij zijn basisplaats behoudt.'

'Aan de linkerkant speelde Wijndal één van zijn betere wedstrijden in het Ajax-shirt. Ik vond hem nog niet heel overtuigend spelen, maar hij liet zich in aanvallend opzicht wel gelden. Hij toonde zijn waarde met een assist bij de 0-3, die Brobbey binnenkopte, dus dat was goed van hem. In verdedigend opzicht vond ik Wijndal soms nog wel wat matig... Met Anass Salah-Eddine en Wijndal heeft Ajax twee linksachters die mij niet weten te overtuigen. Ik verwacht dan ook dat Gastón Ávila snel de eerste linksback gaat worden. Ik denk dat drie spelers voor één plek te veel van het goede is, dus het zal mij niet verbazen als Wijndal of Salah-Eddine nog vertrekt.'

Ajax wint ruim en staat met anderhalf been in de groepsfase van de Europa League. Zou jij met die wetenschap iets aan de basisopstelling veranderen in de return?

'Nee, dat zou ik niet doen. Door alle inkomende en uitgaande transfers heeft Ajax een wat raar begin van dit seizoen. Steijn speelt nu met spelers die hij misschien liever niet laat spelen. Zij moeten toch spelen, omdat de aankopen bijvoorbeeld nog niet in actie kunnen komen. Tijdens de returnwedstrijd kan Ajax nog steeds niet beschikken over Chuba Akpom, Josip Šutalo en Ávila. Ik zou volgende week dan ook niks wijzigen. Ik zou de basis zoveel mogelijk intact houden, zodat er wat vastigheid in het elftal komt. Steijn moet alleen een nieuwe rechtsbuiten opstellen nu Kudus weggaat...'

Bademba Barrie (Twitter: @Bademba__Barrie | E-mail: B.Barrie@Ajaxshowtime.com)

Niels Opdam (email: n.opdam@ajaxshowtime.com)