Alleskunner Ouazane lichtpuntje tijdens teleurstellende zaterdag jeugdteams

door Bram Bark 5

Resultaat is in de jeugd van Ajax van ondergeschikt belang. De ontwikkeling van de spelers staat voorop. Daarom probeert Ajax Showtime naast het wedstrijdverslag ook analytischer te kijken naar de wedstrijden van de jeugdelftallen. Wat viel erop? Wie onderscheiden zich? En welke eventuele conclusies kunnen er worden getrokken? Jeugdwatchers Wessel Kroon en Bram Bark zetten de meest opvallende zaken uiteen. Ditmaal na een teleurstellende zaterdagmiddag op Sportpark de Toekomst, waarop Ajax O18 de topper tegen AZ O18 met 1-3 verloor, Ajax O16 in de mini-Klassieker met 0-1 onderuit ging en Ajax O15 in een spectaculair duel met de leeftijdsgenoten van Sparta Rotterdam met 4-4 gelijk speelde.

Ajax O18: Weinig creërend en kwetsbaar in de omschakeling

Ajax O18 verloor zaterdag de strijd om de koppositie in de competitie in een onderling duel met de leeftijdsgenoten van AZ. De Amsterdammers waren aanvallend onmachtig en creëerden dan ook nauwelijks mogelijkheden. Verder dan wat speldenprikjes kwam Ajax niet. Don O’niel wist, enigszins fortuinlijk, er nog wel voor te zorgen dat de Amsterdamse kant van het scorebord niet op nul bleef staan.

Ook AZ creëerde niet zoveel, maar ze wisten wel uiterst effectief de fouten van Ajax af te straffen. De Amsterdammers bleken kwetsbaar voor Alkmaarse tegenstoten. Alle drie de AZ-doelpunten ontstonden uit onnodig balverlies. Keer op keer konden de bezoekers hun aanvallers de diepte in sturen en met name aan Ajax’ linkerkant moesten Gerald Alders en Dies Janse het op snelheid vaker dan eens afleggen tegen AZ’er Jasper Hartog. Voor gelegenheids-aanvoerder Alders is linksback ook niet zijn meest natuurlijke positie, maar vanwege interlandverplichtingen van zowel Lucas Jetten (Oranje O17) als Yassir El Aissati (Marokko O17), zag trainer Frank Peereboom hem als beste optie aan de linkerkant.

Naast het feit dat Ajax O18 geen antwoord had op de diepgang van AZ, lukte het dus ook niet om de dieptepass te voorkomen. Dit kwam enerzijds doordat de counters vaak werden ingeleid door balverlies op momenten dat balverlies niet mag en anderzijds door het verzuimen van vooruit verdedigen. Mark Verkuijl kon in zijn rol als controleur op het middenveld veel Alkmaars gevaar voorkomen, maar ook voor hem waren een aantal fouten van teamgenoten niet meer te repareren.

Ugwu meer in zijn hum als centrumverdediger

Ondanks het teleurstellende resultaat en het dito spel, zijn er wel degelijk positieve dingen te vermelden. Overigens is het pas het eerste verlies van Ajax O18 dit seizoen. Verkuijl liet opnieuw zien dat hij sterk is teruggekomen van zijn langdurige blessureleed; de middenvelder viel nauwelijks te betrappen op een foutieve pass. In de tweede helft had Verkuijl het centrale duo Janse en Precious Ugwu achter zich staan. Laatstgenoemde speelde in de eerste helft als rechtsachter. Dat doet hij doorgaans dit seizoen en ook zeer verdienstelijk. Toch werd het vandaag duidelijk dat Ugwu een typische Ajax-centrumverdediger is, terwijl hij een atypische Ajax-rechtsback is. Als centrumverdediger kwamen zijn voetballende kwaliteiten beter tot zijn recht. Zaterdag gaf de verdediger met Bosnische en Nigeriaanse roots als rechtsachter te vaak een voorzet zonder eindbestemming, terwijl hij als centrale verdediger juist opviel met goede inspeelpasses. De sterke en snelle Ugwu kwam verdedigend, als een van de weinige Ajacieden, maar spaarzaam in de problemen tegen AZ O18.

Ajax O16: Optimisme ondanks nederlaag

Ajax O16 wist opnieuw niet te overtuigen. De ploeg ging met 0-1 onderuit tegen Feyenoord, maar er waren toch wat verbeterpunten te zien. De Amsterdammers kregen al vroeg een tegenslag door op achterstand te komen, maar hadden het in verdedigend opzicht eigenlijk helemaal niet slecht voor elkaar. In de eerste helft was het grootste probleem dat de ploeg geen rust aan de bal kreeg. Feyenoord zat er kort op en mede daardoor hanteerde Ajax vaak de lange bal, die vaak in balverlies resulteerde. Ook resulteerde het gebrek aan rust aan de bal vaak in slordige passes op het middenveld, wat dan ook weer leidde tot balverlies. In de tegenaanval ontstonden er vaak grote ruimtes op het middenveld die Feyenoord goed wist te gebruiken en waar ook het doelpunt uit ontstond.

In de tweede helft was dat compleet anders. De ploeg van trainer Dennis van den IJssel had een stuk meer rust aan de bal en gaf veel minder ruimtes weg. Het probleem was echter dat er in aanvallend opzicht weinig gecreëerd werd. Zo nu en dan waren er wel wat gevaarlijke aanvallen, maar echt grote kansen bleven uit. Alleen in de eerste helft was Ajax via Marley Alvarez Perez dicht bij de gelijkmaker. Alvarez Perez werd na een goede combinatie op het middenveld oog in oog gezet met de doelman, maar schoot voorlangs.

Onvermoeibare Barron

Als Ajax dan zo’n aanvallende opleving beleefde, was het vaak Eternal Barron die daarbij betrokken was. De creatieve buitenspeler zorgde met zijn flitsende acties langs de zijlijn voor gevaar op de helft van de tegenstander. Vooral zijn inzet was te bewonderen. Barron gaf niet op en leek onvermoeibaar. Onder aanvoering van de talentvolle buitenspeler konden de Amsterdammers druk uitoefenen op Feyenoord. Mede daardoor bleef de wedstrijd in de tweede helft spannend, maar uiteindelijk verloren de Amsterdammers nipt. Ajax O16 maakt zeker stappen dit seizoen, maar er is nog genoeg ruimte voor verbetering.

Ajax O15: Hoge intensiteit blijkt essentieel

Voor Ajax O15 is er sprake van een terugkerend probleem. Kort geleden verloor de ploeg met maar liefst 0-4 van Feyenoord vanwege het enorme fysieke verschil. Datzelfde probleem speelde ook een grote rol in de met 4-4 gelijkgespeelde wedstrijd tegen Sparta. Met name gelegenheidsspits Damian Gomes Fereira had het lastig tegen de grote centrale verdedigers van de Rotterdamse ploeg. Desondanks speelde Ajax een goede eerste helft waarin de ploeg met intensiteit hoog druk zette op Sparta. Hierdoor verloor Sparta de bal al vaak op eigen helft en kon Ajax meteen profiteren van de ruimtes. De Amsterdammers gingen dan ook de rust in met een comfortabele 2-0 voorsprong.

Na rust kende de wedstrijd een heel ander gezicht. De intensiteit bij Ajax was een stuk lager en dus kwam Sparta veel meer aan voetballen toe dan in het eerste bedrijf. Dit resulteerde dan ook in een vroege aansluitingstreffer. Het spel ging de hele tweede helft op en neer, terwijl Ajax in de eerste helft volledige controle over de wedstrijd had. In de slotfase leken de Amsterdammers er nog met de overwinning vandoor te gaan, maar uiteindelijk wist Sparta toch nog te scoren. Het leek wel alsof de scherpte weg was bij Ajax in de tweede helft.

Lichtpuntje Ouazane

Wie in ieder geval onmisbaar is gebleken voor de ploeg van trainer Frank Korpershoek is Abdellah Ouazane. De talentvolle middenvelder is een ware alleskunner en liet dat tegen Sparta dan ook zien. Ouazane was overal op het veld te bekennen. Zo is hij betrokken bij al het Amsterdamse gevaar, maar loopt hij ook de gaten dicht bij balbezit van de tegenstander. Ouazane was tegen Sparta ook belangrijk met de openingstreffer. Hij wist op slimme wijze de ruimtes te vinden en aan de bal te komen. In combinatie met Tim de Koning voert hij het middenveld van de Amsterdammers vaak aan.

Ajax O15 heeft met Tim de Koning en Abdellah Ouazane twee toptalenten op het middenveld staan die het elftal kunnen dirigeren. Beide spelers speelden vorig seizoen al geregeld mee met een oudere lichting. Ouazane was tegen AZ en Feyenoord afwezig en zijn absentie was duidelijk zichtbaar op het middenveld, waar Ajax veel ruimtes weggaf. Als hij binnenkort weer aansluit bij de selectie zal het beter moeten bij Ajax O15, want er zit veel voetbal in de ploeg. Voor de jonge talenten is er dan nog genoeg tijd om de weg naar boven in te zetten.

Bram Bark (X: @Bram_Bark | E-mail: b.bark@ajaxshowtime.com)

Wessel Kroon (X: @Wessel_Kroon | E-mail: w.kroon@ajaxshowtime.com)