Ajax O18 verliest topper van AZ O18; Ajax O16 onderuit in mini-Klassieker

door Brent Tomassen 187

Dit is het livetopic voor de wedstrijden van de Ajax-jeugd op zaterdag 28 oktober. Ajax O15 speelde op Sportpark de Toekomst spectaculair gelijk tegen de leeftijdsgenoten van Sparta Rotterdam: 4-4. Ajax O18 verloor met 1-3 van AZ O18, terwijl Ajax O16 onderuit ging in de mini-Klassieker. Deze wedstrijd eindigde in 0-1.

FT | Ajax O15 - Sparta Rotterdam O15 (4-4)

Ajax O15 heeft zaterdagmiddag in een knotsgekke wedstrijd met 4-4 gelijkgespeeld tegen de leeftijdsgenoten van Sparta Rotterdam. De Amsterdammers gaven een 3-1 voorsprong uit handen, maar kwamen ruim tien minuten voor tijd weer op voorsprong. Echter kwamen de Rotterdammers in de slotfase op gelijke hoogte. De doelpunten aan Amsterdamse zijde werden gemaakt door Abdellah Ouazane, Imran Talai (twee keer) en Oliver Nieboer.

In de achtste minuut zorgde Ouazane al voor de openingstreffer via een strafschop. Na een klein kwartier verdubbelde Talai de voorsprong voor Ajax O15. Hij schoot hard via de binnenkant van de paal raak. In het restant van de eerste helft waren er een aantal kansjes over en weer, maar de Amsterdamse voorsprong kwam niet meer in gevaar.

Al snel in de tweede helft maakte Sparta Rotterdam O15 de aansluitingstreffer, maar in de 51ste minuut werd er weer orde op zaken gesteld door Ajax O15. Talai schoot vanaf zo’n twintig meter hard in de linkerbovenhoek en scoorde zodoende zijn tweede doelpunt van de middag. Een paar minuten later kreeg Ismail Laghmich een grote kans op de 3-1, maar hij zag zijn poging gekeerd worden door de doelman na een lage voorzet van Ouazane.

Na een uur spelen wisten de bezoekers opnieuw een aansluitingstreffer te maken. Ajax-doelman Guus Olgers zat mis bij een voorzet en daardoor kon een speler van de Rotterdammers de bal in het lege doel schieten: 3-2. Een paar minuten later kreeg Sparta Rotterdam O15 de ultieme kans op de gelijkmaker via een strafschop. Olgers wist de strafschop te stoppen, maar wegens te vroeg inlopen van sommige spelers moest de penalty opnieuw genomen worden. In tweede instantie werd er alsnog gescoord vanaf elf meter en zodoende kwamen de Rotterdammers op gelijke hoogte.

Ruim tien minuten voor het eindsignaal leek Nieboer uit een korte hoekschop voor de beslissende treffer te zorgen aan Amsterdamse zijde, maar lang konden de Amsterdammers niet genieten van deze voorsprong. In de 74ste minuut kwam Sparta Rotterdam O15 opnieuw op gelijke hoogte. Een voorzet werd hard en laag binnengeschoten van zo’n elft meter. In de rest van de wedstrijd werd er niet meer gescoord en zodoende eindigde het knotsgekke duel in een 4-4 gelijkspel.

Opstelling Ajax O15:

Olgers; Kruijf (55' Musa), Nieboer, Tarvajarvi; Peters, Ouazane, Talai (55' Veenbergen), Laghmich (72' Landvreugd); Wooter, Gomes Fereira, Landvreugd (41' T. De Koning).

Wissels Ajax O15:

Van der Wijst, Tanir, T. De Koning, Veenbergen, Musa.

FT | Ajax O18 - AZ O18 (1-3)

Ajax O18 heeft de wedstrijd tegen koploper AZ O18 op De Toekomst met 1-3 verloren. De Alkmaarders sloegen in het eerste kwartier tweemaal toe en vlak voor rust viel ook nog de 0-3. Twintig minuten voor tijd redde Don O’niel de eer via een rake vrije trap.

Na ruim vijf minuten spelen kwam Ajax O18 bijna op voorsprong. Een voorzet van Kayden Wolff ging aan iedereen voorbij, maar raakte de paal. Daarna ging het mis voor de Amsterdammers. In de twaalfde minuut kwamen de bezoekers op voorsprong en een minuut later werd deze voorsprong al uitgebreid, nadat Alvaro Henry de bal verloor op de eigen helft. Ajax O18 kreeg vervolgens een paar kansjes op de 1-2, maar het doel werd niet gevonden door de Amsterdammers.

Vijf minuten voor rust kwamen de Alkmaarders op een 0-3 voorsprong na een perfecte counter en dit zorgde ervoor dat een onmachtig Ajax O18 met een grote achterstand richting de kleedkamers ging. Een kleien tien minuten na rust kwam AZ O18 bijna op een 0-4 voorsprong door een wereldgoal, maar een poging vanaf de middenlijn ging net naast. Na een klein uur spelen kreeg O’niel een grote kans op de 1-3, maar hij vergat van dichtbij af te ronden. In de zeventigste minuut was diezelfde O’niel wel succesvol met een rake vrije trap, al werd deze nog wel getoucheerd door de muur.

In de laatste twintig minuten leek er weinig meer te gebeuren, maar in de slotminuut van de officiële speeltijd moest Mark Verkuijl nog flink aanzetten om een succesvolle tegenaanval van AZ O18 te verijdelen. De middenvelder slaagde glansrijk met een enorme sprint en goede tackle. Een vierde treffer voor de bezoekers werd hiermee voorkomen en dit bleek direct de laatste kan van de wedstrijd. Ajax O18 leed zo een pijnlijke nederlaag tegen de nummer één van de competitie.

Opstelling Ajax O18:

T. Setford; Ugwu, Henry (46' Van de Pavert), Janse, Alders; Verkuijl, Gorter (46' Peters), O'niel; Faberski (58' Ebite), Konadu (46' Vink), Wolff (68' Van der Vaart).

Wissels Ajax O18:

Reverson, Van de Pavert, Peters, Van der Vaart, Bounida, Ebite, Vink.

0-1 AZ O18 (12')
0-2 AZ O18 (13')
0-3 AZ O18 (40')
1-3 Don O'niel (70')

- De wedstrijd tussen Ajax O18 en AZ O18 is live te zien op Ajax.nl, de Ajax App en het Youtube-kanaal van de Amsterdamse club.

FT | Ajax O16 - Feyenoord O16 (0-1)

Ajax O16 heeft op eigen veld met 0-1 verloren van Feyenoord O16. De enige treffer viel al binnen zes minuten en de Amsterdammers stelden hier weinig tegenover. Keeper Mark Engel mocht uiteindelijk bedankt worden dat de nederlaag niet hoger uitviel.

Al snel in de wedstrijd keek Ajax O16 tegen een achterstand aan. In de zesde minuut kwam de aartsrivaal uit Rotterdam op voorsprong na slordig uitverdedigen van de Amsterdammers. Een paar minuten na de openingstreffer kreeg Marley Alvarez Perez een grote kans op de gelijkmaker, maar hij schoot oog-in-oog met de doelman hard voorlangs. Na twintig minuten spelen voorkwam Ajax-doelman Engel met een spectaculaire redding de 0-2.

In de 38ste minuut kreeg Feyenoord O16 een grote kans om de voorsprong uit te breiden. De Rotterdammers kregen een penalty na een fout in de opbouw van Ajax O16. Opnieuw was Engel de held van de Amsterdammers, want hij wist de penalty op een katachtige manier te stoppen en zodoende gingen beide teams richting de kleedkamers met een 0-1 voorsprong voor de club uit Rotterdam.

De eerste kans van de tweede helft was voor de thuisploeg. Eternal Barron kreeg een goede pass van Thijmen Romers en passeerde zijn tegenstander. De inzet van Barron werd uiteindelijk gekeerd door de doelman. Verder was de tweede helft een stuk saaier dan het eerste bedrijf en ook de vele wissels bij Ajax O16 konden de wedstrijd niet keren. Zodoende won Feyenoord O16 de mini-Klassieker.

Opstelling Ajax O16:

Engel; Fränkel, Kasanwirjo, Bouchouari (66' Cruden); Romers (79' Alvarez Perez, opnieuw ingebracht), Koka (52' Van der Aa), Ayyildiz (66' De Falco), Acheampong (66' Vieillevoye); Alvarez Perez (52' Tilborg), Teuwsen, Barron.

Wissels Ajax O16:

Olgers, Cruden, Nash, Van der Aa, Tilborg, Vieillevoye, De Falco.

0-1 Feyenoord O16 (6')

- In de 38ste minuut miste Feyenoord O16 een penalty om op een 0-2 voorsprong te komen.