Ajax' Kweekvijver: Glimlach tijdens het janken

BvdPloeg, 22-04-2015 om 09:13, 7889 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime dit seizoen elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Ik kon wel janken, keihard janken de afgelopen weken. Het eerste elftal was om te janken, Jong Ajax was zelfs om te janken en ook in de jeugdopleiding werd er de laatste weken vooral veel verloren. Chocolade-ijs en mijn pyjamabroek bij het zien van die verschrikkelijk blije huldiging in Eindhoven... ik was nodig toe aan een glimlach. Een midweekse speelronde op De Toekomst bood uitkomst. Ajax C1 liet gelukkig zien dat er in Amsterdam nog wat te lachen valt. Man, wat was dat lang geleden... 

Dat er 'strubbelingen' zijn binnen de club, dat is wel duidelijk. Ajax is geen kampioen geworden, het spel is verschrikkelijk en dan gaat al snel de beerput open. Johan Cruijff moet de scheuren gaan lijmen, de verschillende visies binnen de club moeten weer één visie worden. Net zoals mijn collega Sam van Raalte hoop ik dat Ruben Jongkind en Wim Jonk daarbij de volledige vrijheid krijgen om te doen wat zij doen. Frank de Boer redt het nog wel een jaartje met het eerste, maar die prachtige jeugd mag niet verloren gaan.

Zoals gezegd was dinsdagavond daarvoor weer een fijn voorbeeld. Zoals er dit seizoen al zoveel voorbeelden waren. Ajax A1 werd en wordt geroemd en ook Ajax B1 staat sinds de Future Cup op de kaart. Ajax C1 is zo'n volgende lichting waarvan Ajax in mijn ogen wat vruchten kan plukken. Een ploeg met een mix van eerste- en tweedejaars C-junioren die de opdracht hebben gekregen om de wervelende C1 van vorig seizoen te doen vergeten. Toen bestond C1 uit spelers die nu de B1 dragen: Donyell Malen, Noa Lang en bijvoorbeeld Matthijs de Ligt. 

Het zijn spelers die, zoals Ruben Jongkind maandag uitlegde, nu al meer talent hebben dan jongens die één of zelfs twee jaar ouder zijn. Ze hebben hetzelfde fysiek of dezelfde kwaliteiten als een ander, kunnen hier en daar nog een stuk beter, maar moeten worden beoordeeld op basis van hun leeftijd, niet op het elftal waar ze in spelen, aldus Jongkind. Als eerstejaars B-junioren de beste zijn in B1, dan mag je rustig stellen dat er potentieel eerste elftal-materiaal rondloopt. Net zoals ik dat schreef over A1 en kortgeleden dus over B1.

Voor Ajax C1 gaat die vlag zeker nog niet op, daar is de weg nog veel te lang voor. Grote talenten in de huidige A- of B-jeugd kwamen in aanraking met zware blessures of talenten van weleer ontwikkelden zich onvoldoende door en werden ingehaald door anderen. Op die leeftijd komen straks ook de sleutelspelers van C1, een ploeg die ik dit seizoen nu zo'n zes á zeven keer aan het werk heb gezien. Telkens vielen dezelfde spelers op, aangevuld met spelers die de ene keer geweldig waren en de andere keer minder. Ook niet erg, we hebben het hier over spelers van 14 en 15 jaar.

Dat Daishawn Redan en Juan Familia Castillo dit seizoen indruk maakten, schreef ik hier al eerder. De teller van Redan staat inmiddels op 25 goals, maar veel belangrijker zijn de potentiële kwaliteiten die hij heeft. Hij is al jaren een jaar jonger dan zijn leeftijdsgenoten en toch houdt hij zich fysiek staande. Hij is vaak aanspeelbaar, sterk aan de bal en dodelijk in de zestien. Familia Castillo deed niet voor niets mee aan de Future Cup; de middenvelder is een sierlijke linkspoot met een bovengemiddeld inzicht. Redan en hij zijn de eerste twee spelers die ik zou noemen in de huidige C1 die net als De Ligt of Malen zomaar in B1 kunnen spelen volgend seizoen. 

Maar ook Terence Meuwese, Mitchell Bakker en Giovanni de la Vega maakten dit seizoen grote stappen. Meuwese keept woensdagavond met B2 in Breda terwijl Bakker dinsdagavond achterin stond bij Ajax B1. Weer twee van die voorbeelden die, beoordeeld op hun leeftijd in vergelijking met de kwaliteiten die ze tonen in een hoger elftal, gewoon veel talent hebben. Potentiële spelers voor Ajax B1 volgend seizoen. Dat geldt ook zeker voor De la Vega, de aanvaller die dit seizoen controleur werd. Hij is wat kleiner van stuk, maar hij paste zich met de week beter aan aan zijn nieuwe positie op 'zes'. Waar hij begon als linksbuiten, daar zet hij nu de lijnen uit. Altijd met de blik naar voren, in staat om een mannetje te passeren en een geweldige pass en dito schot in de linker. Ook Sven Botman deed al geregeld mee met B2 en heerst doorgaans achter bij C1. Waar ik hem vorige week onterecht rekende tot de vele verdedigers met een rechtervoet in de opleiding, daar kan ik nu herstellen dat Ajax met Botman wel degelijk één linker centrale verdediger heeft. 

Ajax schuift in ieder geval graag door, de huidige B1 is misschien wel één van de jongste van de laatste jaren. Maar Ajax schuift vooral door met spelers als er het idee is dat dit het beste is voor de ontwikkeling van een talent. Het wordt dan ook interessant om te zien welke spelers van de huidige C1 er volgend seizoen doorgaan naar B1 en zich zo kunnen meten met talenten die soms twee jaar ouder zijn. Malen, De Ligt en ook Ché Nunnely hebben enorme stappen gemaakt en ook in de huidige C1 zie ik een groepje spelers dat volgend seizoen op de Future Cup zomaar kan verrassen. Om in de woorden van Jongkind te blijven: 'Vaak ziet men talent als wat een speler nu kan in plaats van wat een speler in de toekomst zou kunnen. Talent gaat vooral over de potentie van een speler.' Aan potentie geen gebrek, zo bleek dinsdag andermaal. Dank daarvoor, dank voor een glimlach tijdens het janken. 

Door Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

 

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

- # 1: Keihard de beste
- # 2: 'Hier ben je voor geboren'
- # 3: Sigthórssons walhalla
- # 4: Adham 'Suárez' El Idrissi
- # 5: Kun je niet koppen ofzo!?
- # 6: Roadrunner Nunnely
- # 7: Cerny de geweldenaar
- # 8: A1 is meer dan Nouri
- # 9: Magische momenten
- # 10: Korte corners zijn verboden!
- # 11: 'Carel denkt altijd stap vooruit'
- # 12: Who the fuck is Eto'o!?
- # 13: 'Hij blijft zeker'
- # 14: Vijand bejubelt Nouri
- # 15: Een ode aan Van de Beek
- # 16: Ooit trainer van Ajax 1
- # 17: De 10 mooiste jeugdmomenten
- # 18: De 10 openbaringen
- # 19: Karlsson kan aan de bak
- # 20: B1 die De Boer bedoelde
- # 21: Nouri na Sinkgraven
- # 22: Dekker wordt onderschat
- # 23: Hup, ga daar maar zitten
- # 24: De nieuwe Jan Vertonghen
- # 25: Johan heeft altijd gelijk
- # 26: Future Cup B1 in gevaar?
- # 27: Het gelijk van El Mahdioui
- # 28: 'Hij gaat het eerste halen'
- # 29: Nouri krijgt een 8,5
- # 30: Eindelijk echte verdedigers
- # 31: Grote leegte na Riedewald

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
tikkie takkie
Is dat Giovanni de la Vega op de foto?
0 0
klopper
Oui...Si...Yes...Jaaaaaaaa....
0 0
FlyingDutchMan
Jeuj, tpch nog een linksbenige centrale verdediger. Die Bakker uit de B/C is die ook linksbenig en eigenlijk linksback die ook als centrale man kan?
0 0
AFCAwooz
\'Hij is al jaren een jaar jonger dan zijn leeftijdsgenoten\'. Op zich een vrij vreemde uitspraak. Alsof er verschillende kalenders gelden ofso, haha.
0 -1
Melvin01
Super leuk stuk om te lezen. Ben wel een beetje klaar met al die negativisme. Heb het idee dat Ajax na 4 jaar helemaal kapot aan het gaan is. Grotendeels door de media overigens, maar omdat ik dit veelal op een afstandje moet bekijken heb ik er een slecht gevoel bij. Daarom vind ik dit ook mooi om te lezen. Ik sta iig 100% achter de visie van Jonk. Dat wil niet zeggen dat we soms 2 gerichte aankopen moeten doen voor het eerste. Spelers van buitenaf kunnen iets anders brengen. Ik ben benieuwd hoe dit verder gaat binnen Ajax.
2 0
WesleySonck
Als je vind dat er soms gerichte aankopen gedaan moeten worden, sta je dan niet juist achter 'de visie van overmars'? (los van de vraag of de aankopen die hij voor ogen heeft daadwerkelijk goede, gerichte aankopen zijn - hij zal zelf van wel vinden namelijk)
0 0
mickey2602
Als je vindt dat er soms gerichte aankopen gedaan moeten worden dan sta je achter de visie van Cruijff.
Die heeft dat nl zo gezegd een paar jaar geleden,in principe spelers uit de jeugd halen,is er daar voor een bepaalde positie iemand niet goed genoeg,dan haal je iemand.Maar dan wel een versterking en inderdaad niet spelers zoals Overmars en Frank ze de laatste jaren hebben gehaald.
0 0