Ajax' Kweekvijver: 'Hij blijft zeker'

BvdPloeg, 22-11-2014 om 09:00, 25988 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime dit seizoen elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

15 november, zaterdagavond, iets na 22.30 uur. Terwijl sommigen misschien al dronken in de kroeg liggen, komt de geruchtenmachine The Daily Mail (alias 'The Daily Fail') met een voor Ajax belangrijk verhaaltje. Louis van Gaals Manchester United zou zijn oog hebben laten vallen op een jong talent van Ajax: Juan Familia-Castillo. Terwijl The Daily Mail doet vermoeden dat deze 14-jarige jongen zijn koffers al aan het pakken is, zijn de reacties van Ajax-fans vooral verhit. Na een flink litteken in de opleiding na het vertrek van drie talenten afgelopen zomer kan een doorsnee Ajax-fan dit even niet gebruiken. Logisch ook, de jeugdopleiding is het enige wat Ajax heeft om er nog iets van te maken in de toekomst. Familia-Castillo weet dat ook, ik denk het wel. Want deze sierlijke middenvelder beseft dondersgoed dat hij Ajax veel te bieden heeft, maar ook dat Ajax voor hem het ideale podium is.

Juan Familia-Castillo, sinds de E3 bij Ajax en afkomstig van Zeeburgia. Geboren op 13 januari 2000, het jaar dat Nederland in de halve finale van het EK tegen Italië de eindstrijd misliep vanwege zes gemiste strafschoppen. Het jaar van Que si que no van Jody Bernal, het jaar dat Ajax vijfde eindige in de competitie onder leiding van Jan Wouters en later Hans Westerhof. Ajax schutterde toen, nu niet meer, mede dankzij jongens als Familia-Castillo. Want sinds de gedurfde machtsgreep van Johan Cruijff schiet het niveau bij Ajax op alle fronten omhoog. Hoezeer sommigen ook wijzen op de karrenvracht aan goals in het verleden, gelukkig zien de meesten ook dat dat hotseknotsebegonia-voetbal van de afgelopen tien jaar eindelijk voorbij is. Iets meer lijn, bij het eerste, maar vooral bij de jeugd.

En dus reis ik met alle plezier op vrijdagavond richting vijandelijk gebied: Varkenoord Rotterdam. Ajax B2 gaat hier een zeer belangrijk competitie-wedstrijdje spelen tegen de leeftijdsgenoten van Feyenoord B2. Familia-Castillo doet mee en begint in de basis, precies wat ik bedoel met meer lijn in de jeugdopleiding. Dingen die goed zijn, komen snel en dus speelt de 14-jarige middenvelder sinds kort niet meer in C1, maar bij Ajax B2. Ajax heeft ook wel gezien dat Familia-Castillo fysiek een voorsprong heeft, maar vooral voetballend boven zijn teamgenoten in C1 uitsteekt. Zijn panna in september van 2012 bij Ajax D1 (filmpje vanaf minuut 2.42!) zette hem misschien op de kaart, zijn constante rushes, assists en goals op het middenrif of voorin vind ik veel interessanter.

Vrijdagavond was het vooral lange tijd stervenskoud voor het talent, waarvan iedereen sinds een week opeens wil weten wie hij is. Ajax B2 is op zijn zachtst gezegd niet zo goed bezig in de competitie en dus is het voor de allerjongsten geen makkie om wat lijn in het spel te brengen. Toch lukt dat Juan prima op een knollenveld in Rotterdam-Zuid. IJzersterk aan de bal en met oog voor de combinatie weet hij op links zijn tegenstanders bezig te houden. Een rush vlak voor de rust, waarbij hij drie spelers uitspeelt en daarna met een prima voorzet komt, is het hoogtepunt aan Ajax-kant van de eerste helft.

Na de rust is Ajax een stukje sterker en dus kan Familia-Castillo zich wat vaker laten zien. Hij toont aan ontzettend balvast te zijn en aan de bal is hij ongelofelijk behendig en snel. De genoemde panna uit 2012 kwam voort uit een zogenaamde tornado á la Zinedine Zidane en ook deze avond stuurt hij enkele Feyenoorders het bos in met deze fijne beweging. Hij staat ook aan de basis van een reuze-kans voor Ajax, die in de vijf meter jammerlijk wordt gemist. De keiharde tegenstander uit Rotterdam zorgt er daarna voor dat Familia-Castillo er met een bloedneus vanaf gaat. Ik heb echter genoeg gezien.

Bij C1 blinkt hij wekelijks uit, maar ook bij de B2 kan hij dus makkelijk mee. Hij oogt helemaal niet zo breed, Familia-Castillo is vooral wat langer dan veel collega-Ajacieden. Hij gebruikt zijn lichaam uitstekend en beschikt over een karrenvracht aan skills. Niet altijd even functioneel, meestal wel. In C1 rent hij vaak het halve veld over, Daishawn Redan is er vervolgens om de balletjes er in te tikken. Familia-Castillo doet denken aan Urby Emanuelson, alleen dan beter. Als hij de bal niet heeft, oogt het allemaal wat slungelig. Hij slentert wat over het veld, maar weet precies wat hij doet. In balbezit heeft hij de controle over een magische linker en net als Emanuelson kan hij overal uit de voeten. Zijn grote passen zorgen ervoor dat weinig tegenstanders hem kunnen bijhouden.

En dus snap ik de belangstelling van Manchester United wel, al moeten we nu niet gaan doen alsof er verder geen spelers zijn die op de radar staan van oliesjeiks of rijke eigenaren. Heel Ajax wordt wekelijks bekeken door tientallen scouts, Familia-Castillo blijft lekker waar hij is, dat moet hij ook doen. Bij Ajax kan hij de club straks bieden wat de club al een tijdje mist. Een linkermiddenvelder met een heerlijke linker en een flinke portie flair in de donder. Hoezeer hij de belangstelling van United ook waardeert, het is vooral een bevestiging dat hij goed bezig is. Blijf dus lekker bij Ajax, Juan, United komt later wel.

Zijn (oud)teamgenoten van C1 praten lekker op hem in, goede voetballers wil iedereen behouden blijkt maar weer. Goalgetter en maatje Redan stelt mij en jullie in ieder geval gerust: 'Hij blijft zeker.' Mooi, Familia-Castillo, alleen die naam al, ik hoor het nu al door de speakers van de Amsterdam ArenA. Als hij zo doorgaat en hij blijft zijn nuchtere zelf kan hij een hit worden in het shirt dat voor hem bestemd is; het rood en wit van Ajax uit Amsterdam. Louis wacht maar even. (foto: Black Bath Towel Photographers)

Door Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

- # 1: Keihard de beste
- # 2: 'Hier ben je voor geboren'
- # 3: Sigthórssons walhalla
- # 4: Adham 'Suárez' El Idrissi
- # 5: Kun je niet koppen ofzo!?
- # 6: Roadrunner Nunnely
- # 7: Cerny de geweldenaar
- # 8: A1 is meer dan Nouri
- # 9: Magische momenten
- # 10: Korte corners zijn verboden!
- # 11: 'Carel denkt altijd stap vooruit'
- # 12: Who the fuck is Eto'o!?

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
GeborenAjacied
Gek is dat ik misschien 3/4 jaar geleden wel tegen hem heb gevoetbald...
0 0
forajax
blijf doorgaan met ajax kweekvijver is een leuke column!
0 0
Melvin01
Ook de filmpjes erbij zoals ik eerder aangaf als tip is erg leuk om naar te kijken!
0 0
jeugdgaatvoor
La Familia is SALAI
0 0
A'dam Oud-West
Om heel eerlijk te zijn... met zo'n naam kan het niet anders dan een goede voetballer zijn, toch? ;)

Het wordt me toch een partijtje dringen voor een plek bij Ajax 1, als ik het zo mag geloven. Zelfs al haalt een 1/3 van die huidige toptalenten het, dan nog wordt het druk. Ik hoop dat er ook weer wat verdedigend talent doorbreekt. Aanvallend lijkt het niet op te kunnen.
0 0
sucre
Mooi en informatief stukje! Die jongen moet gewoon blijven, net zoals andere talenten. Ze moeten toch zien dat bij Ajax de echte kansen komen? Ik heb vertrouwen in de toekomst, Ajax is goed bezig!
0 0