Ajax' Kweekvijver: Grote leegte na Riedewald

BvdPloeg, 12-04-2015 om 09:00, 29870 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime dit seizoen elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Christian Chivu, Thomas Vermaelen, Jan Vertonghen, Niklas Moisander; Ajax zat de laatste jaren regelmatig gebakken als het ging om linker centrale verdedigers met een fijne linkervoet. Ook voor komend seizoen sprak Frank de Boer al hardop uit dat hij met Nick Viergever en Jaïro Riedewald voorzien is voor die positie. Maar is er ook leven na Riedewald? Een snelle blik levert de conclusie op dat Ajax van de beloften tot aan C1 geen enkele linkspoot achterin heeft.

Schreef ik vrijdagmorgen nog een optimistisch berichtje over de titelkansen van Ajax A1, A2, B1, B2, C1 en D1, zul je net zien dat een dag later de A2 en B1 hard onderuit gaan. Het gebeurde en het was terecht. Redenen waren er ook genoeg want enorm veel spelers ontbraken door blessures en schorsingen. Bovendien werden er begin dit seizoen al veel spelers doorgeschoven naar Jong Ajax. Daardoor speelden dit weekend C-junioren bij B1, bestond A2 niet voor het eerst vooral uit spelers van B1 en mocht Matthijs de Ligt opdraven bij Ajax A1.

De Ligt startte naast Damon Mirani, één van de vele talentvolle verdedigers rechts centraal achterin. In Jong Ajax heeft Ajax namelijk Damian van Bruggen en Kenny Tete onder contract staan, bij de A-junioren zijn er ook nog Leon Bergsma en Philippe Sandler. B1 speelt de meeste wedstrijden met Navajo Bakboord, De Ligt of Darren Sidoel achterin en B2? Daar speelt Ruben Hoogenhout. In Ajax C1 vormen rechtspoten Sven Botman en Jurgen Ekkelenkamp het centrum. Geen fijne linkervoet te bekennen in deze zes (!) elftallen.

Het ontbreken van nieuwe Riedewaldjes viel zaterdag pas op toen ik op De Herdgang bij PSV Armando Obispo zag spelen. Een sterke verdediger die in de opbouw belangrijk is, met zijn linker een fantastische lange trap heeft en enorm veel rust uitstraalt. Vooral de crosspass van Obispo bleek een wapen tegen Ajax, dat er werkelijk geen minuut aan te pas kwam in Eindhoven. Zoals gezegd was dat vooral een leeftijdsdingetje, maar ook in de 'normale' B1 ontbreekt er een type Obispo. Een linker centrale verdediger die met links iets kan.

En dat is nu juist iets waar De Boer al jaren op terugvalt. De Ajax-coach had eerst Vertonghen en daarna Moisander, maar ook als zij wegvielen, koos De Boer voor een linkspoot als vervanger. Hij legde al eens uit dat het een voordeel is om een rechts- en een linkspoot achterin te hebben, iets wat vooral te maken heeft met het positiespel in balbezit. Als een linksback bijvoorbeeld alles met rechts doet, is het been waar de bal is dichterbij een tegenstander dan wanneer er met links wordt gehandeld. Kleine details, maar daar houdt De Boer sowieso wel van. Het geldt ook voor de centrale mensen.

En dus is het hoogst opmerkelijk dat diezelfde De Boer na Riedewald geen enkele keuze meer heeft als het aankomt op (in FIFA-termen) 'lcv's'. Zoals ik eerder schreef zit Ajax prima in de mandekkers en is er voldoende talent, maar niet op de positie van Viergever en Riedewald. Het is behelpen tijdens jeugdwedstrijden. Linksbacks Mitchell Bakker (C1) en Mauro Savastano (A1) speelden al meerdere keren centraal en ook middenvelders Nathan Leyder en Carel Eiting waren bij gebrek aan andere opties regelmatig 'nummer 4'.

De boodschap van De Telegraaf dat Ajax op zoek is naar een jonge centrale verdediger was daarom niet zo gek. Kennelijk heeft Ajax ook gezien dat De Boer volgend seizoen bij een blessure van Viergever of Riedewald een groot probleem heeft? Die stelling werd meteen onderuit gehaald toen vervolgens viel te lezen dat de jonge verdediger 'achter Joël Veltman' terecht komt. Een positie waar Mike van der Hoorn afgelopen week nog het vertrouwen kreeg. 'De linksback die ook centraal moet kunnen spelen' geeft in een ander Telegraaf-artikel de enige hoop op versterkingen op een positie die voor de komende jaren niet door massa's jeugdspelers gedekt is.

En verder? Sommige bezoekers zeiden het al in verschillende reacties onder jeugdtopics: Ajax lijkt er goed aan te doen om van buitenaf nu echt iets aan te trekken, en dan niet alleen de genoemde linksback. Waar er de laatste jaren veel aanvallend ingestelde spelers werden opgepikt uit Europa, daar moet de blik nu op de achterste linie. Nu de stroom aan talentvolle Belgen lijkt te zijn verstomd, moet Ajax uit een ander vaatje tappen. Dat toevallig Obispo vrijdag op Twitter werd genoemd als mogelijk doelwit van Ajax zou al kunnen duiden op actie, al kan ik hier niet bevestigen dat dit nieuws ook echt waar is.

Feit is dat Ajax in de leeftijdscategorie 16-18 jaar op zoek moet, gearriveerde en directe versterkingen voor het eerste elftal zijn namelijk veelal onbetaalbaar. Het is een veelgebruikt excuus binnen Ajax, in dit geval zal dat niet anders zijn. Ajax B1 en Ajax A1 hebben komend seizoen vers bloed achterin nodig. Dan kunnen rechtsbenige verdedigers zich richten op hun eigen positie, kan er op deze positie bovendien door-geselecteerd worden en we zijn af van de enorm talentvolle linksbacks en verdedigende middenvelders die de genoemde gaten links centraal achterin moeten opvullen. Actie wordt gevraagd, anders is er straks een grote leegte na Riedewald.   

Door Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

 

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

- # 1: Keihard de beste
- # 2: 'Hier ben je voor geboren'
- # 3: Sigthórssons walhalla
- # 4: Adham 'Suárez' El Idrissi
- # 5: Kun je niet koppen ofzo!?
- # 6: Roadrunner Nunnely
- # 7: Cerny de geweldenaar
- # 8: A1 is meer dan Nouri
- # 9: Magische momenten
- # 10: Korte corners zijn verboden!
- # 11: 'Carel denkt altijd stap vooruit'
- # 12: Who the fuck is Eto'o!?
- # 13: 'Hij blijft zeker'
- # 14: Vijand bejubelt Nouri
- # 15: Een ode aan Van de Beek
- # 16: Ooit trainer van Ajax 1
- # 17: De 10 mooiste jeugdmomenten
- # 18: De 10 openbaringen
- # 19: Karlsson kan aan de bak
- # 20: B1 die De Boer bedoelde
- # 21: Nouri na Sinkgraven
- # 22: Dekker wordt onderschat
- # 23: Hup, ga daar maar zitten
- # 24: De nieuwe Jan Vertonghen
- # 25: Johan heeft altijd gelijk
- # 26: Future Cup B1 in gevaar?
- # 27: Het gelijk van El Mahdioui
- # 28: 'Hij gaat het eerste halen'
- # 29: Nouri krijgt een 8,5
- # 30: Eindelijk echte verdedigers

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Lazell
Als we 6 talentvolle RCV's hebben, ga je toch geen nieuwe LCV halen, of ben ik nou gek?

Bij backs, buitenspelers en middenvelders begrijp ik het nog wel dat een linkspoot op links moet. Maar bij centrale verdedigers maakt dit niks uit. Verdedigers moeten op hun verdedigende kwaliteit geselecteerd worden, niet op of ze links of rechts zijn.
0 0
samajaxxx
Waarom wil Frankie dan juist nu een talentvolle rechter centrale verdediger van 17-18 jaar halen? Een LCV van diezelfde leeftijd lijkt mij veel nuttiger.
0 0
godenzonensuper
Nathan Leyder vergeten ? Heeft weliswaar nu een zware blessure maar gaat een prima LCV worden .
0 0
BvdPloeg
Staat gewoon in het stuk en speelde zijn beste wedstrijden als verdedigende middenvelder. Het zou kunnen, ware het niet dat hij eerst nog maar weer op niveau moet komen als hij er eind 2015 eindelijk weer is na een blessure.
0 0
godenzonensuper
aah inderdaad , excuus overheen gelezen .
0 0
FlyingDutchMan
Is Leyder ook een linkspoot? Dacht dat hij rechtsbenig was. Tenminste volgens ajax.nl wel.
0 0
JPC40
als het is wat men zegt in deze verslag dat spelers zo duur zijn en Ajax weigert risico te nemen , dan kan je van te voren al voorspellen hoe het gaat lopen , de voorronde van de CL kan Ajax misschien wat wedstrijden winnen ,maar in de knock-out fase zal Ajax er meteen uit liggen omdat Ajax geen versterking heeft aangetrokken om de iets betere ploegen zoals Benefica of AsRoma of een Liga Warschau niet kan verslaan en dus blijft Ajax hangen in de voorronde van de EL of CL met de triest gevolg dat Ajax steeds meer financieel verlies gaat draaien.

De aankomende jeugd doet het prima maar zij zullen Ajax ook niet naar een hoger plek brengen in de CL of EL puur vanwege gebrek aan ervaring.
0 0
AjaciedForLive
Nee maar hun aanval is dusdanig goed dat ze (bijna) niet hoeven te verdedigen.
0 0
Robinjo1988
Als je Riedewald CV zet met Viergever reserve, en je haalt Urby terug als LB met Boilesen reserve, dan heb je beide positie's de komende jaren dubbel bezet. Probleem opgelost.
0 0
wladimir
In dat geval zou ik Viergever verkopen en Jan Arie van der Heijden en Urby Emanuelson terughalen voor achter Riedewald en Boilesen. Worden we niet veel beter, maar wel rijker.
0 0
iLaCoste
Ik hoop dat Riedewald een paar keer nog mag starten op LCV dit seizoen.
0 0
fanforeffer
ik vind dat FdB de komende wedstrijden zijn elftal voor volgend seizoen klaar moet maken d.w.z. zonder schone ,kisna ,sigtorson,v rhijn maar met tete ,riedewald,menig,van beek nouri.
boilesen ,vd hoorn.viergever als 2 man.
0 0
DeAjacied07
Kan als de 2e plek veilig is denk ik
0 0
WesleySonck
Ik geloof dat Club Brugge nog een goede, jonge, talentvolle, linksbenige LCV heeft
0 0
Mace0107
Haha dan volg je Club Brugge niet. Denswil bakt er vrij weinig van daar.
0 0
Pauw
Geen toekomstmateriaal, maar een gratis van der Heijden lijkt me een prima optie. Dan kan Riedewald gewoon LB spelen en wellicht over een paar jaar LCV.
0 0
flasher93
Het is wel het niveau Moisander/Viergever. Niet waar je als club stappen mee maakt. Bovendien kan je beter een linksback halen, want achter Boilesen zit niemand.
0 0
ajaxmening
Ha geen nieuws dus dan creëren we nieuws zonder enige vorm van inhoud, wat het verleden seizoen de toekomst van AJAX geweldig, nu na een matig seizoen van het eerste mede door het inpassen van diverse jeugd spelers worden we maar 2e en dan blijkt er totaal niks van te kloppen wat een kortzichtig gezeik wekelijks door vele in de media stuk voor stuk vieze riool ratten die trachten te scoren voor hun baasje op de afdeling via een stukje te schrijven over een beleid, onrust, visie dan wel prestatie en nu weer een verhaal dat er geen vis aan de linkerkant van de vijver meer zwemt , dat is pas grote armoede en dan zou er even op de linkerkant niemand komen binnen een aantal jaar wel dan passen we er een in vanaf 15 jaar meer dan voldoende te vinden.
0 0
jaripettersson
Prima artikel, hulde. Leuk om te lezen en helemaal geschreven vanuit de juiste visie als je het mij vraagt.
0 0