Ajax' Kweekvijver: B1 die De Boer bedoelde

BvdPloeg, 18-01-2015 om 10:00, 30175 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime dit seizoen elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Het was druk op Varkenoord zaterdagmiddag, heb ik me laten vertellen. Ajax C1 en A1 kwamen op bezoek en dan loopt heel Rotterdam-Zuid doorgaans uit voor het plaatselijke weiland naast De Kuip. Ikzelf was er niet en dat was een bewuste keuze, ondanks vele vragende blikken en berichtjes. Bovenal ben ik namelijk volger van de héle jeugdopleiding en dus vind ik het minstens zo interessant om de ploeg te bekijken die straks de zware taak heeft om de huidige A1 op te volgen: Ajax B1.

A1 is een wereldelftal, niet voor niets schreef ik er al meerdere Kweekvijvers over vol. Maar De Toekomst heeft veel meer te bieden. Ik denk echter dat van de eerste twintig mensen die dit verhaaltje lezen de helft geen tien namen van de huidige B1 kan opnoemen. En dat is jammer want ik benadrukte al één keer eerder: Ajax bestaat ook over vijf jaar nog en dus is er leven na A1, de beste lichting van Ajax in jaren. Vol goede moed ging ik dan ook richting Amsterdam. Nieuwe competitie, iedereen begon weer op nul. Tegenstander was AZ, voor de winterstop een prima tegenstander gebleken, een echte topper dus. En ik werd niet teleurgesteld. Keiharde tackles, briljante hoogstandjes, vier goals in de laatste vijf minuten en een uiteindelijke 3-3 eindstand op het scorebord. Puntenverlies voor Ajax, maar meer dan genoeg goede dingen om mee verder te kunnen.

Laat ik beginnen onder de lat, waar Jeffrey de Lange de doorgaans vaste nummer 1 is. Een atletische keeper die een snelle reflex heeft, goed kan meevoetballen en met zijn lekkere rauwe stem continue bezig is met zijn achterhoede. Iedere speler van B1 luistert naar De Lange, die gezag uitstraalt en er staat als het moet. Bijvoorbeeld in de tweede helft als hij met een katachtige redding een achterstand voorkomt. 

Voor De Lange speelden en spelen vaak Devayo Zeefuik, Matthijs de Ligt, Navajo Bakboord en Conner Blöte. Zeefuik en Bakboord zijn de Tete's en Owusu's van B1: snel, wendbaar, atletisch, keihard als het moet en technisch zeer vaardig. De Ligt beschreef ik al eens eerder als een natuurlijke leider. Hij heeft zijn fysiek mee, maar ook voetballend is hij erg sterk. Ikzelf zie hem het liefst als middenvelder, achterin wordt De Ligt niet genoeg uitgedaagd. Dan is er nog Blöte, een razendsnelle back, klein van stuk, maar verdedigend verzaakt hij nooit. Een prima traptechniek, gecombineerd met een leuk overzicht.

Op het middenveld Reda Boultam (foto), de verfijnde box-to-box-speler. Anderhalf jaar geleden nog geen Ajacied, nu lonken al de A-junioren. Hij is wat langer, atletisch, hij is goed in de combinatie en technisch werkt hij zich vaak uit de nesten. Door Mino Raiola vergeleken met Sergio Busquets, maar Boultam is gelukkig niet zo'n matennaaier. Naast hem Azor Matusiwa, een kleine kuitenbijter die in tegenstelling tot bijvoorbeeld Eyong Enoh ook nog kan voetballen. Hij was de man die tegen AZ vlak voor tijd drie man passeerde en met links hard de 2-1 binnenschoot. Tot slot Noa Lang, de blonde middenvelder die ooit op eigen verzoek van Feyenoord naar Ajax ging. Vorig seizoen leider van C1, dit seizoen een vaardige middenvelder van B1. Lang is goed, maar kan volgens mij nog veel beter dan hij laat zien. Passen, trappen, combineren en hard werken, Lang kan het namelijk allemaal.

In de voorhoede staan de twee spelers die de meesten waarschijnlijk wél kennen: Donyell Malen en Ché Nunnely. Malen heeft het totale pakket, lees daarvoor vooral mijn eerdere ode aan hem. Aanvalsmaatje Nunnely is zó snel en zó technisch, de verbeterde versie van de De Saatjes en Lukoki's bij Ajax. Zijn goal (de 1-1) tegen AZ toonde zijn snelheid, gecombineerd met een goed schot. De assist bij de 3-2 van Justin Kluivert was perfect op maat. Nunnely komt er wel. Dat is aan de overkant meer de vraag voor Mees de Wit. De sierlijke linkspoot kan briljante wedstrijden afwisselen met duels waarin hij onzichtbaar is. De vergelijkingen met Gino Dekker zijn echter treffend, De Wit is ook van het achterlijntje halen en voorgeven. Als hij dat verder ontwikkelt, is De Wit een belangrijke peiler op links de komende jaren.

Elf namen, tegen AZ waren ze vooral na de rust zeer sterk. Goede combinaties en soms lekker toveren. Een 'Zidaantje' van Boultam, een sleephakje van Matusiwa, een magisch hakje van Malen en dollen op de vierkante meter van Nunnely: Ajax B1 had het allemaal. Ook de invallers zijn daar altijd weer belangrijk in want B1 heeft een brede selectie. Achterin is er namelijk nog Darren Sidoel, die zaterdag met A2 meedeed. Verder Jorg Ooievaar en Ruben Hoogenhout, waarvan laatstgenoemde vlak voor de winterstop indruk maakte bij B2. Op het middenrif zijn er nog de tweedejaars B-junioren Dani Koks en Dani de Wit, twee harde werkers, vooral De Wit vind ik veel hebben van Siem de Jong. Er is Zian Flemming, die door blessureleed nog niet in actie kwam dit seizoen en ook Carel Eiting is papier nog gewoon B-junior. Voorin Kluivert, die de zware taak heeft in de voetsporen te treden van zijn vader. Kluivert scoorde tegen AZ met een intikker (3-2), in zijn spel is hij verder vooral altijd dreigend. Tot slot Anderson Lopez, die nog niet zo lang geleden over kwam van Vitesse, en ook Kaj Sierhuis. Lopez is een sterke spits met een goede actie, alleen is de concurrentie moordend. Sierhuis lijkt na de winterstop ook veel bij A2 aan te sluiten.

Zo'n twintig spelers van B1. Zeg eens eerlijk, hoeveel kende jij er? Feit is dat dit straks de jongens zijn die de Nouri's en Van de Beekjes gaan opvolgen. Veel zullen het misschien niet halen, maar Frank de Boer zei kortgeleden niet voor niets dat er naast de A1 ook bij B1 zo'n zes spelers rondlopen die het kunnen halen. Ik zie dat wel gebeuren. De erfenis van A1 wordt zwaar, ga straks maar eens proberen een Van de Beek uit het eerste elftal te spelen. Toch nodig ik jou uit om eens te komen kijken naar 'de B1 die De Boer bedoelde'. Tijdens de Future Cup in april staan ze weer in de spotlights, maar ook een competitieve Eredivisie voor B-junioren is reden genoeg om eens langs te wippen. Kijken naar de talenten van de toekomst die komen na de talenten van de toekomst. Je zult er geen spijt van krijgen. (foto: Black Bath Towel Photographers)

Door Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

- # 1: Keihard de beste
- # 2: 'Hier ben je voor geboren'
- # 3: Sigthórssons walhalla
- # 4: Adham 'Suárez' El Idrissi
- # 5: Kun je niet koppen ofzo!?
- # 6: Roadrunner Nunnely
- # 7: Cerny de geweldenaar
- # 8: A1 is meer dan Nouri
- # 9: Magische momenten
- # 10: Korte corners zijn verboden!
- # 11: 'Carel denkt altijd stap vooruit'
- # 12: Who the fuck is Eto'o!?
- # 13: 'Hij blijft zeker'
- # 14: Vijand bejubelt Nouri
- # 15: Een ode aan Van de Beek
- # 16: Ooit trainer van Ajax 1
- # 17: De 10 mooiste jeugdmomenten
- # 18: De 10 openbaringen
- # 19: Karlsson kan aan de bak

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
AjaxYouthAcadem
De 1998 lichting is wel redelijk, maar in de 1999 lichting zitten de echte toptalenten.

Nog even over Fosu-Mensah, Dilrosun en Peeters. (Fosu-Mensah en Dilrosun volg ik wekelijks, Peeters niet.)

Fosu-Mensah: Hij was één van de grootste verdedigende talenten van de Ajax Jeugdopleiding. Zijn vertrek was grootste aderlating van de zomer. Daarnaast ontwikkelt hij zich goed bij Manchester United. Ik verwacht een mooie toekomst voor deze jongen!

Dilrosun: Ook een groot talent. Zijn vertrek was ook een klap voor de jeugdopleiding. Doet hij redelijk bij Manchester City. Maar goed nieuws: Ajax heeft zijn vertrek opgevangen met Dolberg en daarnaast is er interesse in Bailey & J. Bacuna. Ik verwacht dat deze jongens niet onderdoen voor Dilrosun, maar ik denk wel dat Dilrosun het kan gaan redden.

Peeters: Was een talentje, maar niet meer dan dat. Redelijke voetballer maar ik zie voor hem geen grootse toekomst weggelegd. Ik volg hem verder niet meer.

Off-topic; Ajax heeft interesse in Rivaldo Coetzee, de 18-jarige vedediger moet in de zomer overkomen van Ajax CT. Onderhandelingen starten na de Afrika Cup.

Stage Ödegaard gaat wél door, op een nader te bepalen datum. Die datum zal aan het einde van de maand bekend worden.
0 0
La Bomba
Denk dat Peeters meer dan een talentje is/was.
Merk dat jij hem inderdaad niet volgt.
Speelt op 10 in de A1 en trainde reeds mee met Jong Real en dat met 16 jaar.
Ook in de Youth league reeds actief.
Bij Real gezien als een van de grootste talenten en lijkt me toch niet de minste club al zullen veel weer gaan zeggen dat de opleiding niks voorstelt.
Niets is minder waar ,Real heeft een topopleiding al zal het inderdaad wel moeilijk worden om daar ooit het eerste te halen, maar dan praat je ook over de wereldtop.
Zou hem toch eens gaan volgen als ik je was,maar heeft helaas [las ik op twitter] nu wel net zijn sleutelbeen gebroken en is er even aantal weken uit.

0 0
vincent_DV
Weet je waarom zulke spelers als Peeters met het tweede mee mogen trainen. Omdat dit is afgesproken toen hij kwam, als verkooppraatje..Net zoals Bayern Munchen een jongen van 15 liet meetrainen met het eerste om hem over te halen naar hun toe te komen... Dus dat heeft niks te maken met of iemand een heel groot talent is.
0 0
hav
thx voor de info, waardeer deze aanvulling zeer!!
0 0
La Bomba
Geloof ik niks van, deze jongen net zoals Dilrosun zijn door Ajax een beetje onderschat.
Van Peeters kan ik me dat een beetje voorstellen omdat hij veel blessures heeft gehad door groeiproblemen bij Ajax.
Nu ontwikkeld hij zich blijkbaar erg goed en dat hebben de scouts van Real dan goed gezien.
Bij Real blijkt hij zowel technisch als fysiek heel goed te draaien in de A1.
Dilrosun speelt ook reeds met 16 in onder 19 bij City en deze teams zullen niet veel onder doen voor onze A1.

0 0
ajaxminimax
Wie kan mij eigenlijk vertellen wie er allemaal bij de ajax jeugd, die rioolrat als zaakwaarnemer heeft??
0 0
ym22
Wat mij is opgevallen is dat Fosu-Mensah bij Man Utd vooral op "6'' speelt, misschien dat Man Utd een soort Viera van hem wil maken. Weet iemand hier meer van?
0 0
mistermiyagi
Wat is nou de hoofdreden geweest dat uit de B1 lichting er zoveel toppers vertrokken, peeters, mensah, dilrosun?

Met name de laatste 2 betreur ik.

Het grote geld, of zijn ze in gesprek geweest met elkaar, niet tevreden, er schijnt nog al wat mis te gaan bij het opleiden..

Al ben ik super blij met dit Ajax! Volg de jeugd sinds enkele jaren op de voet.
0 0
ajaxminimax
Ik vraag het mij inderdaad zelf ook af, maar ik hou het nog altijd op geld, omdat je bij ajax veel meer kans heb op doorbreken dan bij de absolute wereldtop. Dus als je alleen naar je carriere kijkt, dan ga je niet op 15 / 16 jarige leeftijd naar het buitenland. Maar ja het voetbal draait tegenwoordig alleen maar om het geld. Ook zal het er wel een beetje mee te maken hebben dat ajax je pas op je zeventiende een contract aanbiedt. Maar dan nog ben ik er van overtuigt dat een goed denkende jeugdspeler niet verkast voor het grote geld. Dit zal ook zeker door de zaakwaarnemers komen.
0 0
La Bomba
We hebben het hier al vaker over gehad.
Alledrie is geen plan van aanpak voorgelegd en contract aangeboden toen ze 16 waren.
Ajax geeft zelfs toe als je de berichten daarna een beetje hebt gevolgd dat ze daar niet slim in zijn geweest en zal ze hopelijk een volgende keer met bijv. Nunnely en Malen niet meer overkomen dat toptalenten worden opgepikt door grote clubs.
0 0
Jazzypazz
Trouwens net even wat filmpjes van Fosu-Mensah weer bekeken, hij ontwikkeld zich bij Man U ook prima. Over twee/drie jaar wordt hij een vaste basiskracht in het NL elftal en onze RCV verdediger voor de komende 10 jaar. Ik denk dat zijn ontwikkeling ook niet heel erg zal remmen bij Man U, zal zich waarschijnlijk snel in de basis spelen en de jeugdopleiding is daar ook meer dan prima. Ook speelt hij in de jeugdwedstrijden toch tegen wat betere teams dan Ajax.. Man City bijvoorbeeld, wat een team is dat zeg.
0 0
MokumsTrots-
Opvallend dat Sierhuis nooit zo uitgelicht wordt. Naar mijn mening toch 1 van de grotere talenten. Werkt hard, maakt veel doelpunten. Speelt niet voor niks veel mee bij de A2. Helaas net iets te vaak geblesseerd en staat achter Walian in de pikorde bij de A2
0 0
JohnDylan
Sierhuis maakte twee/drie seizoenen geleden een zeer goede indruk op mij maar ik vind dat hij een beetje stil heeft gestaan in zijn ontwikkeling.
0 0
MokumsTrots-
Ik merk dat ook wel een beetje, maar denk dat het vooral komt door blessureleed. Denk namelijk wel dat het er in zit.
0 0
gras
Dit zijn de stukken die AS de moeite waard maken.
0 0
Chachiboy
Laat ik voorop stellen dat ik dit soort stukjes fantastisch vind om te lezen en het wederom mooi geschreven vind. Complimenten daarvoor!

Wel begin ik me langzamerhand af te vragen in hoeverre deze stukjes als objectief beschouwd kunnen worden; ik vind het namelijk wel erg hosanna als het over de jeugd gaat elke keer. Zo ongeveer elke jeugdspeler wordt opgehemeld in dit stukje. Daarom twijfel ik aan de objectiviteit, maar als je ze dan écht zo geweldig vindt allemaal, noem dan tenminste de vijf die er bovenuit steken ofzo. Daar kun je als lezer wat meer mee denk ik.
0 0
Champy95
Het is ook niet erg objectief, maar het geeft wel een gied overzicht vd spelers waar je op moet letten.

Van deze groep B1 spelers zit er 1 absluut toptalent in Nunnely. Een uiterst vervelende speler voor een verdediger omdat nunnely veel wapens heeft.

Voor de rest heeft de B1 6-7 spelers die een 7 zijn op dit moment. Enkelen zullen zich doorontwikkelen en anderen weer achteruit gaan.
Dit is wat mij betreft een lichting zoals het minimaal hoort te zijn. Genoeg spelers waar je mee kan werken.

Moesten deze 7s zich allen doorontwikkelen, zegt dat veel over de manier v werken.
0 0
joodje!
Columns hoeven niet per se objectief te zijn hoor, sla maandagochtend het AD maar eens open...
0 0
3*stars*3
Keep up the good work want vooral voor de mensen die niet vaak op de toekomst kunnen zijn, zijn dit mooie artikels.
Aangezien A1 natuurlijk ook uitwedstrijden speelt, zou het mooi zijn als Ajax Tv ook beelden uitzend van de B1.

0n-Meeste spelers ken ik via samenvattingen en wat ik daar heb gezien van M.De Wit vond ik indrukwekkend.
De Ligt heb ik in de C-tjes, ballen erin zien knallen als een man en viel me toen al op.
Verder heb ik Nunnely's skills video gezien maar verder ken ik de spelers nog niet goed.
Owja Malen, lijkt mij eindelijk DE spits uit eigen opleiding te worden!
0 0
JohnDylan
Zoals ik gisteren al schreef heeft de 1998 lichting veel aan talent moeten inleveren door het vertrek van Fosu-Mensah, Peeters en Dilrosun. De enige toptalenten die deze lichting heeft overgehouden zijn Sidoel en Eiting. Ik hoop dus enorm dat de jeugdscouting deze zomer een aantal toptalenten aan deze lichting weten toe te voegen.

Daarintegen is de 1999 lichting misschien wel net zo talentvol als de 1997 lichting. Met Nunnely, Malen en Kluivert in de aanval en Lang en El Azrak op het middenveld is de lichting aanvallend zeer gevaarlijk. Ook verdedigend loopt er met vooral Bakboord en De Ligt ook talent rond. Wel kan de lichting een talentvolle linksback gebruiken.

De Ligt is trouwens wel een speler die ik extra wil benoemen. Als hij hard aan zijn dynamiek blijft werken kan hij een zeer complete verdediger worden. Hij heeft er namelijk het lichaam en de voetballende kwaliteiten voor. Het zou mooi zijn als hij tot een goed voetballende centrale verdediger van 1.88 meter of langer uitgroeid.
0 0
trodat4030
De Ligt kan imo veel te goed voetballen om CV te worden. Voetbaltechnisch is hij écht een middenvelder, fysiek zou hij wel een CV kunnen worden, maar daar komen zijn voetballende kwaliteiten veel te weinig uit de verf. Dat zou ik echt zonde vinden..

O, en die 1.88 tikt hij inmiddels wel (bijna) aan. Ik ben zelf 1.86 en kijk hem al recht in de ogen..

Over El Azrak twijfel ik steeds vaker, voetballend komt er dit seizoen veel te weinig uit bij hem en fysiek is hij nog minder dan Nouri op zijn leeftijd.. Zou me niets verbazen als hij na dit seizoen 'blijft zitten', wat dit seizoen gebeurt met Ramiz Zerrouki en Noa Benninga..

En voor linksback zou ook ik Jesserun willen noemen, dat is echt een goede linksback hoor.. Heeft veel loopvermogen, een prima linkerbeen en kan ook prima verdedigen.
0 0
JohnDylan
De Ligt is voetballend inderdaad erg goed maar ik vind hem niet dynamisch genoeg voor het middenveld. Mijn ideale '6' is zeer wendbaar waardoor hij makkelijk bij een tegenstander in zijn rug kan wegdraaien. De Ligt kan nooit zo'n type '6' worden omdat hij daar niet dynamisch genoeg voor is.

Zoals ik elf ook al zei is El Azrak erg klein maar zijn voetballend vermogen is groot. Hij heeft een hele goede dribbel en zijn korte passing is ook erg goed. Wanneer zijn loopvermogen groter wordt zal El Azrak beter gebruik kunnen maken van zijn technische kwaliteiten. Ik denk dat hij volgend seizoen gaat schitteren in de B1.
0 0
Champy95
Hoe groot is Fosu Mensah in een keer geworden. Die heeft een foto met Sakho en die lijkt net zijn kleine broer.
0 0
3*stars*3
Als ik soms die jaartallen van die lichtingen hoor, besef ik pas hoe tijd vliegt.
Lichting 1998, was WK voetbal Frankrijk en Ajax met De Boers, V.d Sar, Blind, Arveladze, Litmanen, M.Laudrup etc.

Zelfde geldt bijv voor een Riedewald die nu meespeelt met 1e.
Die werd na de CL winst geboren...Sterker nog, na opening van Arena!
0 0
joodje!
Ik hoor wel eens mensen enthousiast doen over Jessurun? Dat is wel een linksback
0 0
JohnDylan
Hij kan inderdaad als linksback spelen, al heb ik hem ook wel eens op het middenveld zien staan. Hij is me alleen nooit opgevallen als groot talent.
0 0
Jazzypazz
Prima lichting, ondanks de vertrokken talenten. De B1 was zelfs beter geweest dan de huidige A1 imo als die talenten ons niet hadden verlaten:



De Lange - Sidoel - Fosu-Mensah - De Ligt - Bakboord - Peeters - Eiting - Lang - Nunnely - Malen - Dilrosun.







0 0
flasher93
Lijkt wel talentvol. Zijn er 3 weg en er zullen nog wel blessures komen ect. Dus het is interessant om te kijken wie het wel gaan redden. Deze talenten worden aangevuld met goede buitenlandse talenten.
0 0
joodje!
Pff wat een team was dat geweest zeg
0 0