Uit het oog: 'Ajax toch altijd m'n cluppie'

MrAjaxxxx, 12-10-2015 om 12:45, 18801 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

In de rubriek 'Uit het Oog' spreekt Ajax Showtime met oud-Ajacieden die hun sporen tegenwoordig elders achterlaten. Uit het oog dus, maar niet uit het hart. In deel 19 Jurgen Colin, de rechtsback die onder Henk ten Cate in 2007 naar Ajax werd gehaald, maar na één seizoen weer vertrok uit Amsterdam.

Concurrentie
Een onverdeeld succes werd het nooit echt. Colin kwam als 26-jarige aan in Amsterdam en tekende een contract na een succesvolle stage van drie weken. Voor ruim twee ton werd hij overgenomen van het Engelse Norwich City. Colin tekende een verbintenis voor één jaar, met een optie voor nog een jaar. In maart van dat seizoen werd deze optie, ondanks de mindere prestaties, gelicht.

In de Nederlandse hoofdstad Colin hij te maken met zware concurrentie. Gregory van der Wiel kwam op, George Ogararu stond onder contract en Bruno Silva werd later in het seizoen overgenomen van FC Groningen. Colin zelf kwam maar tot twaalf Eredivisieduels in het Ajax-shirt dat seizoen. Toch was de concurrentie niet té zwaar, vindt de inmiddels 34-jarige Utrechter, die momenteel uitkomt in de tweede divisie van Israël, zelf. 'Ik kwam gewoon bij Ajax terecht op een ongelukkig en verkeerd moment. Voetbal bestaat voor tachtig procent uit geluk en het vinden van de juiste momenten', opent de verdediger, die zich vanuit zijn lastige situatie alsnog gesteund voelde door de fans.

Niet alleen op de plek van rechtsback was er veel kwaliteit in de selectie van het toentertijdse Ajax. De oud-vleugelverdediger van ook PSV, Racing Genk, NAC Breda, Norwich City, Sporting Gijon, RKC Waalwijk en Anorthosis Famagusta weet nog goed met welke klassespelers hij in het seizoen 2007-'08 op het veld heeft gestaan. 'Wesley Sneijder, Maarten Stekelenburg, Luis Suarez en Gabri waren de beste spelers met wie ik samenspeelde bij Ajax', vertelt Colin, die nog een extra, iet wat verrassende naam, geeft: 'Albert Luque.'

Lastige tijd
'Op het moment dat ik het moeilijk had, kwamen er na de training een paar supporters naar me toe. Zij zeiden tegen me dat ze achter me zouden staan, wat er ook gebeurde. Dat was misschien wel mijn mooiste moment bij Ajax', vertelt de oud-Ajacied verder. Spijt heeft hij van zijn avontuur bij de recordkampioen van Nederland nooit gehad. 'Het is toch altijd mijn cluppie geweest', zo spreekt hij, ondanks zijn verleden bij concurrent PSV. 'Mijn eerste indruk was gelijk dat alles helemaal toppie was bij Ajax. Het is een mooie club, alles was goed geregeld. Er was altijd een goede sfeer en ik had het graag over gedaan.'

Ten Cate was voor hem een goede trainer, ondanks het gegeven dat de vleugelverdediger niet alles speelde in het voor hem stroeve seizoen. 'Ik kende hem nog van mijn tijd bij NAC, waar hij toen de coach was. Ik heb met hem een mooie tijd beleefd. Hij is taai en streng als het moet en ontspannen in de omgang', zo beschrijft Colin de Amsterdamse oefenmeester.

Het heden
In maart 2007 werd de optie op het extra jaar in het contract van Colin door Ajax gelicht. Dit was enigszins tot zijn eigen verrassing, aangezien hij sportief een minder seizoen kende. Onder Adrie Koster, die Ten Cate opvolgde, besloot Colin alsnog te vertrekken. Het seizoen daarop speelde hij slechts vier duels voor Sporting Gijon in Spanje. Na dit avontuur kwam hij nog uit voor RKC Waalwijk, Anorthosis Famagusta en Hapoel Tel Aviv. Het heden is niet alleen voor de achterhoedespeler, maar ook voor Ajax een ander tijdperk.

'De selectie van nu is heel erg jong, een stuk jonger dan in mijn tijd', zo analyseert hij de ploeg van trainer Frank de Boer. 'Ik volg de ploeg wel. Ik kijk geregeld een wedstrijdje van Ajax. Europees gezien hebben ze in de Champions League tegen Rapid Wien natuurlijk te weinig klaargespeeld.'

Door Floris Raven

Meer 'Uit het Oog':
Deel 1: Danzell Gravenberch
Deel 2: Tom de Mul
Deel 3: Hedwiges Maduro
Deel 4: Rydell Poepon
Deel 5: Mitchell Donald
Deel 6: Markus Rosenberg
Deel 7: Pius Ikedia
Deel 8: Nicolae Mitea
Deel 9: Marvin Zeegelaar
Deel 10: Dmitry Bulykin
Deel 11: Olaf Lindenbergh
Deel 12: Youssouf Hersi
Deel 13: Eyong Enoh
Deel 14: Ismail Aissati
Deel 15: Benni McCarthy
Deel 16: Hyun-Jun Suk
Deel 17: Marko Pantelic
Deel 18: Zdenek Grygera

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
RyanBabel
Ik weet nog dat atouba kwam en dat ik toen echt heel blij was, en uiteindelijk maar een paar wedstrijden heeft gespeeld? Kan het me niet zo goed meer herinneren eigenlijk
1 0
brullie
Wat heeft Atouba met dit stukje over Colin te maken? Who care's about Atouba. heeft nooit iets betekend en gekund.
0 -1
Mokum
Colin, bij die gast denk ik altijd gelijk aan die pijnlijke foto waarbij het gehele team het uitvak bedankt, en enkel en alleen Colin de kleedkamer opzoekt. Sneu moment voor die jongen. Kwam echter wel echt héél veel tekort voor Ajax.

edit: http://www.ondergrond.tv/.shared/image.html?/photos/uncategorized/2007/12/18/colinwillemii.jpg

Deze dus
1 0
ram
Poeh.. Leuk dat hij Ajax een warm hart toedraagt en ik gun hem het beste. Maar Colin is toch wel de slechtste Ajacied die ik heb mogen meemaken.
1 -1
Bapinho
Mijn god wat was deze man slecht. Voor mij is hij toch wel het dieptepunt in het rijtje met spelers als Luque; Urzaiz; Atouba etc
0 0
charis
Waar speelt die die Kerlon nu eigenllijk?
0 0
Mi-leak
''Voetbal bestaat 80% uit geluk''. De tering, dan hebben wij echt pech gehad.
0 -1
MosesD
Jurgen Colin even slechte aankoop als Mike van de Hoorn, maar wel ruim 3.7 miljoen goedkoper...........
4 -1
kampioenenjood
Jurgen Colin, toch wel één van de slechtere spelers ooit in Ajax 1... Neemt natuurlijk niet weg dat hij persoonlijk wel gelukkig mag zijn met zijn tijd bij Ajax en het vervolg van zijn carrière.

Ik ben trouwens ook erg te spreken over de serie 'uit het oog'! Die mag er van mij nog een tijdje in blijven!
2 0
Jwduijm
wat was die colin slecht
0 0
trodat4030
Vind dit altijd wel een leuke rubriek, bijna altijd van die 'oja, híj' spelers.. De Andrej Rudi's en Georgi Kinkladzes van deze wereld.
2 0
3*stars*3
Vierklautjes, Nieuwenburg, Urzaiz ook niet vergeten ;-)
0 0
Ajaxpyama
Jurgen Colin, Marcio Santos, Albert Luque, wat is het toch fijn om herinneringen op te halen.... not!!!!
1 -5
MS22
Haha colin, die heeft ook nog bij ons gevoetbald he
1 0
smokum
Gek dat hij Jaap Stam niet noemt. Kan me nog goed herinneren dat die hem de huid vol schold toen Colin bij een omschakelmoment in de opbouw naast hem stond in paats van aan de zijkant van het veld.
1 0