Kansen missend Portugal niet langs Oostenrijk

door Bart Veenstra 101

België heeft zaterdagmiddag een welkome zege geboekt op Ierland. In Bordeaux wonnen de zuiderburen met 3-0. Verder gaf IJsland een zeker lijkende zege tegen Hongarije (1-1) uit handen en kwam Portugal, ondanks veel kansen, niet voorbij Oostenrijk (0-0).

15.00 uur: België - Ierland (3-0)
Na een valse start op het EK heeft België zijn tweede groepswedstrijd in winst afgesloten. In Bordeaux werd Ierland na rust met ruime cijfers verslagen (3-0).

Met de nederlaag tegen Italië (0-2) in het achterhoofd ging België vanaf de aftrap op zoek naar de aanval. Desondanks hadden de zuiderburen veel moeite om door de stugge defensie van Ierland zien heen te komen en kwam het nauwelijks tot noemenswaardige kansen. Uit een voorzet van Kevin de Bruyne vanaf de rechterkant kreeg aanvoerder Eden Hazard een goede kans, maar zijn harde schot ging rakelings over. In het vervolg van de eerste helft werden de Belgen voornamelijk gevaarlijk uit dode spelmomenten, maar tot enorme kansen kwamen zij niet.

Direct na rust kwam België op voorsprong. De Bruyne brak door aan de rechterkant en speelde de inlopende Romelu Lukaku in het midden aan. De spits van Everton twijfelde niet en schoot vanaf randje zestien de bal hard binnen. De Belgen leken hierna los te zijn, want na een uur spelen kwam de ploeg van trainer Marc Wilmots op 2-0. Uit een voorzet van rechtsback Thomas Meunier wist Axel Witsel hard raak te koppen. Zo’n tien minuten later was het opnieuw raak toen Eden Hazard doorbrak aan de rechterkant. Op aangeven van de Chelsea-aanvaller wist Lukaku zijn tweede treffer van de middag te maken en daarmee de wedstrijd definitief te beslissen.

Opstelling België: Courtois; Meunier, Alderweireld, Vermaelen, Vertonghen; Witsel, Dembélé (Nainggolan 57'); De Bruyne, Hazard, Carrasco (Mertens 64'); Lukaku (Benteke 83').
Wissels: Nainggolan, Fellaini, Mignolet, Gillet, Mertens, Denayer, Origi, Kabasele, Benteke, Lukaku, Batshuayi, Ciman

Opstelling Ierland: Randolph; Coleman, Clark, O'Shea, Ward; McCarthy (McClean 62'), Whelan, Hendrick, Hoolahan (McGeady 72'), Brady; Long (Keane 79').
Wissels: Westwood, Keogh, McGeady, Keane, McClean, Duffy, Walters, Christie, Given, Meyler, Murphy, Quinn

1-0 Romelu Lukaku (47')
2-0 Axel Witsel (61')
3-0 Romelu Lukaku (70')

18.00 uur: IJsland - Hongarije (1-1)
IJsland, met oud-Ajacied Kolbeinn Sigthórsson in de basis, heeft een bijna zeker lijkende overwinning op Hongarije uit handen gegeven. Lange tijd gingen de IJslanders met 1-0 aan kop, maar vlak voor tijd werd de voorsprong uit handen gegeven: 1-1.

Het duurde in de eerste helft lang voordat de wedstrijd op gang wist te komen. Pas na iets meer dan een halfuur spelen wist oud-AZ-speler Johann Berg Gudmundsson gevaarlijk te worden. De middenvelder ging één op één met Hongarije-keeper Gabor Kiraly, maar schoot tegen de benen van de doelman. Kiraly, uiteraard met pyjamabroek, ging vlak erna de fout in, waarna een overtreding werd gemaakt op Aron Gunnarsson (ook al een AZ-verleden). De strafschop werd vervolgens feilloos binnengeschoten door Gylfi Sigurdsson.

In de tweede helft probeerde Hongarije in de jacht op de gelijkmaker een gaatje te vinden in de defensie van IJsland, maar kwam het nauwelijks door de sterk georganiseerde defensie van het Noord-Europese land heen. De druk nam naarmate het einde in zicht kwam steeds meer toe en vlak voor tijd kregen de Hongaren loon naar werken. Een voorzet werd door IJsland-verdediger Birkir Már Sævarsson in eigen doel geschoten, waardoor het duel zou eindigen in een 1-1 gelijkspel. Een grote kans uit een vrije trap van Sigurdsson in de slotminuut kon daar niets aan veranderen.

Opstelling IJsland: Halldorsson; Sævarsson, Sigurdsson, Árnason, Skúlason; Gudmundsson, Sigurdsson, Gunnarsson (Hallfredsson 66'), B. Bjarnason; Sigthórsson (Gudjohnsen 84'), Bödvarsson (Finnbogason 69').
Wissels: Hauksson, Hermannson, Ingason, Finnbogason, Kristinsson, Jonsson, Sigurjonsson, E. Bjarnason, Magnússon, Hallfredsson, Traustason, Gudjohnsen.

Opstelling Hongarije: Király; Lang, Guzmics, Juhász, Kádár; Dzsudzsák, Gera, Kleinheisler, Nagy, Stieber (Nikolic 67'); Priskin (Bode 67').
Wissels: Korhut, Fiola, Elek, Szalai, Nemeth, Dibusz, Bode, Lovrencsics, Pinter, Nikolic, Bese, Gulacsi.

1-0 Gylfi Sigurdsson (40', pen.)
1-1 Birkir Már Sævarsson e.d. (88')

21.00 uur: Portugal - Oostenrijk (0-0)
In eens kansrijke wedstrijd tussen Portugal en Oostenrijk hebben beide ploegen niet weten te scoren. Met name bij de Portugezen en in het bijzonder Cristiano Ronaldo stond het vizier niet op scherp. De wedstrijd eindigde daardoor in een 0-0 gelijkspel.

Al na tien minuten kreeg Nani de kans om de score te openen, maar hij stuitte op de keeper. Vlak erna schoot Ronaldo van dichtbij naast en raakte Nani de paal. Ook Oostenrijk liet zich af en toe zien en met name een vrije trap van David Alaba leverde gevaar op. Verdediger Vieirinha kon de inzet van de Oostenrijkse middenvelder ternauwernood van de lijn halen.

In de tweede helft was het opnieuw Portugal dat de meeste kansen wist te creëren. Met name Ronaldo had pech in zijn afronding. Eerst werd een schot van afstand gered door keeper Robert Almer, waarna de goalie ook een kopbal van de aanvaller van Real Madrid wist te pareren. Tot overmaat van ramp miste Ronaldo vervolgens ook een strafschop (paal) en werd een doelpunt wegens buitenspel (terecht) afgekeurd.

Opstelling Portugal: Patrício; Vieirinha, Pepe, Carvalho, Guerreiro; Quaresma (Joao Mario 71'), Carvalho, Moutinho, Gomes (Eder 83'); Nani (Rafa Silva 89'), Cristiano Ronaldo.
Wissels: Bruno Alves, José Fonte, Éder, Joao Mario, Anthony Lopes, Danilo, Renato Sanches, Rafa Silva, Eliseu, Cedric, Eduardo, Adrien Silva.

Opstelling Oostenrijk: Almer; Klein, Prödl, Hinteregger, Fuchs; Harnik, Ilsanker (Wimmer 87'), Alaba (Schöpf 65'), Baumgartlinger, Arnautovic; Sabitzer (Hinterseer 85').
Wissels: Garics, Okotie, Lindner, Suttner, Wimmer, Schöpf, Hinterseer, Janko, Jantscher, Özcan.

Samenvatting België - Ierland (3-0):

Belgium vs Ireland 3-0 (EURO 2016) All Goals & Highlights 18/06/2016 HD

Samenvatting IJsland - Hongarije (1-1):

Iceland vs Hungary 1-1 All Goals & Full Highlights EURO 2016 18/06/2016 HD