Frankrijk kroont zich tot wereldkampioen 2018

door Jesse ter Haar 236

Frankrijk heeft zich zondagavond tot winnaar van het WK 2018 gekroond door met een marge van twee te winnen van Kroatië. Lange tijd zag het er niet naar uit dat de Fransen de wedstrijd gemakkelijk naar zich toe konden trekken, maar na rust bleek het anders te zijn. Frankrijk trok de wedstrijd in zes minuten tijd volledig naar zich toe en dat kwam Kroatië niet meer te boven.

FT | Frankrijk - Kroatië (4-2)
In de eerste fase van de wedstrijd waren het de Kroaten die het initiatief in handen namen. Tot echt doelgevaar kwam het echter niet en dus bleef de wedstrijd open. Na een kleine twintig minuten was het Frankrijk dat op voorsprong kwam. Na een vrije trap van de Fransen was het Mario Mandzukic die de bal achter zijn eigen doelman kopte. Het kon echter maar tien minuten genieten van de voorsprong, want Kroatië zou het er niet bij laten zitten. Ivan Perisic ontving de bal na een aanval, kapte naar links en schoot via een verdediger hard raak: 1-1.

Na bijna veertig minuten spelen vond er een controversieel moment plaats. Perisic zou hands hebben gemaakt na een corner en kopbal van Frankrijk. Lang bleef er discussie en de scheidsrechter besloot het zelf te beoordelen op het beeldscherm langs het veld. Zelfs toen bleef er lang onduidelijk bestaan, maar uiteindelijk werd er een penalty gegeven. Antoine Griezmann ging achter de bal staan en schoot bekeken raak.

Na rust bleek Frankrijk uiterst effectief. Eerst was het, na een klein uur voetballen, Paul Pogba die een op het verkeerde been staande doelman knap verschalkte. Zes minuten daarna gooiden de Fransen de wedstrijd in het slot. Wonderkind Kylian Mbappé kreeg de bal op geruime afstand in zijn voeten en twijfelde niet. Met een laag schot verraste hij Subasic en was het 4-1. De spanning leek uit de wedstrijd, maar na 69 minuten kwam het enigszins terug. Hugo Lloris probeerde Mandzukic uit te spelen, maar de spits liet zijn voet hangen. De bal van Lloris toucheerde de voet en belandde in het Franse doel.

In het laatste gedeelte van de wedstrijd was het als vanzelfsprekend Kroatië dat op zoek ging naar de aansluitingstreffer, om zo weer druk te krijgen op de Fransen. Het verfijnde voetbal om tot kansen te komen echter, bleef uit. Naarmate de tijd verder tikte, werd het gehaaster bij de Kroaten. Ivan Rakitic probeerde het nog vaker dan eens van afstand, maar die pogingen kenden geen succes. Er werd niet meer gescoord en zo mocht Frankrijk zich de Wereldkampioen van 2018 noemen.