Wintertransfers bij Ajax vrijwel nooit succesvol

door Bart Veenstra 25

Wintertransfers bij Ajax vrijwel nooit succesvol

door Bart Veenstra 25

Laatst geüpdatet

Het is inmiddels een publiek geheim dat men bij Ajax op zoek is naar een nieuwe buitenspeler. Wie de sociale media een beetje volgt, weet ook dat de supporters van de Amsterdamse club niet kunnen wachten op een nieuwe aanvaller. De geschiedenis leert echter dat wintertransfers bij Ajax niet altijd even succesvol zijn.

Om een goed beeld te krijgen van het wintertransferbeleid van Ajax gaan we terug tot het begin van deze eeuw. Hierdoor is er een overzicht van liefst zeventien seizoenen, waarin Ajax achttien spelers haalde van andere clubs (een enkeling was transfervrij). In al die jaren bleek eigenlijk alleen Klaas-Jan Huntelaar een schot in de roos. De andere spelers slaagden niet of bleken geen spelers te zijn met een enorme meerwaarde. Sommigen krijgen het voordeel van de twijfel en Daley Sinkgraven en André Onana timmeren aan de weg.

Begin jaren 2000
De eerste aankoop van deze eeuw was de Roemeense doelman Bogdan Lobont. De sluitpost wist in Amsterdam nooit voor langere tijd eerste keeper te zijn, mede door concurrentie van Fred Grim, Maarten Stekelenburg en Joey Didulica, maar ook door enkele blessures. In zes jaar Ajax zou hij slechts 49 duels onder de lat staan in Amsterdam.

Twee jaar later werd Jelle van Damme gecontracteerd, maar de Belgische verdediger wist nooit echt te overtuigen in zijn tijd bij Ajax. Bovendien bleek ook de Griekse spits Yannis Anastasiou niet meer dan een eendagsvlieg in Amsterdamse dienst te zijn. Een seizoen later haalde Ajax opnieuw een spits uit Griekenland. Dit keer betrof het Angelos Charisteas, maar ook deze Griek bleek geen al te groot succes.

Klaas-Jan Huntelaar
In de winterstop van het seizoen 2005/2006 werd Huntelaar voor een gigantisch bedrag van negen miljoen euro overgenomen van SC Heerenveen. De spits bleek elke eurocent waard te zijn geweest, want ook in Amsterdam scoorde hij aan de lopende band.

Zo'n drie jaar later vertrok de Achterhoeker, na 76 goals in 92 wedstrijden, voor liefst 27 miljoen euro naar Real Madrid. De transfer van Huntelaar is daarmee vooralsnog de meest succesvolle wintertransfer van dit millennium bij Ajax.

De laatste tien jaar
Kijken we naar de laatste tien jaar, dan deed Ajax liefst dertien wintertransfers. Te beginnen met de komst van de Braziliaanse aanvaller Leonardo en de ervaren Edgar Davids in de winterstop van het seizoen 2006/2007. Eerstgenoemde wisselde goede periodes af met mindere fases en bovendien was hij vaak geblesseerd. Davids deed het een halfjaar prima, maar in de voorbereiding op het nieuwe seizoen ging het mis. De middenvelder dacht in een oefenduel met de Go Ahead Eagles wel 'even' zonder scheenbeschermers te kunnen spelen. Gevolg: Davids brak zijn scheenbeen, stond er lang naast en een jaar later was hij alweer vertrokken.

Een jaar later strikte Ajax liefst vier nieuwe spelers. Bruno Silva bleek een degelijke rechtsback, maar werd al snel voorbij gestreefd door Gregory van der Wiel. Als we iemand het voordeel van de twijfel moeten geven, zijn dat in deze periode Davids en Silva. Rasmus Lindgren kwam terug bij Ajax, deed het goed, maar een blessure gooide roet in het eten, waardoor er een definitief einde kwam aan zijn Ajax-tijdperk. Ook de Deen Kenneth Perez werd teruggehaald in de winter van 2007/2008. In de tweede seizoenshelft was hij belangrijk, maar in het nieuwe seizoen belandde hij op het tweede plan en was hij alweer snel vertrokken. Tevens werd ook Samuel Kuffour aangetrokken, maar de Ghanees kwam niet verder dan twee optredens in Amsterdamse dienst.

In de jaren daarna werden Rob Wielaert (2009), Nicolas Lodeiro, Hyun-Jun Suk (beiden 2010) en Isaac Cuenca (2013, gehuurd) gecontracteerd. Geen van deze spelers bleek een écht succes te worden in Amsterdam. Verder werd Hans Vonk in 2009 transfervrij gehaald. De Zuid-Afrikaan bleek een prima tweede doelman, maar daar bleef het dan ook wel bij.

Sinkgraven en Onana
De laatste keer dat Ajax op de transfermarkt actief was in januari was in 2015. Destijds werden Daley Sinkgraven en André Onana overgenomen van respectievelijk SC Heerenveen en FC Barcelona. Eerstgenoemde werd gehaald als middenvelder, maar blinkt tegenwoordig uit als linksback in Amsterdamse dienst. Onana werd gehaald met het oog op de toekomst, maar is eerder dan verwacht eerste keeper bij Ajax. Het vertrek van Jasper Cillessen naar FC Barcelona plus de slepende blessure van diens opvolger Tim Krul (gehuurd van Newcastle United) waren daarvoor verantwoordelijk. Een definitief oordeel over deze twee spelers kan nog niet gegeven worden, maar de toekomst ziet er op dit moment rooskleurig uit voor het tweetal.

Jeugdspelers
In de winterse transferperiodes werden er ook regelmatig jeugdspelers definitief overgeheveld naar het eerste elftal. Deze spelers bleken een stuk succesvoller. Denk bijvoorbeeld aan Wesley Sneijder, Daley Blind, Toby Alderweireld, Christian Eriksen, Ricardo van Rhijn, Jaïro Riedewald of Donny van de Beek. Stuk voor stuk bleken zij een meerwaarde te zijn voor Ajax 1 en in sommige gevallen werd er ook goed verdiend aan deze spelers.

Ook waren er enkele spelers, afkomstig uit de jeugd, die niet wisten te slagen in Amsterdam. Michael Timisela, Jeffrey Sarpong, Mitchell Donald, Jan-Arie van der Heijden, Lorenzo Ebecilio en Sheraldo Becker kwamen uiteindelijk te kort voor Ajax.

Moraal van het verhaal
Als we heel realistisch kijken naar de laatste jaren was alleen Huntelaar een enorm succesvolle winteraankoop, Sinkgraven en Onana zouden zich op termijn achter hem in de rij kunnen voegen. Spelers als Charisteas, Kuffour, Wielaert en Suk kunnen gerust gezien worden als regelrechte miskopen.

De moraal van dit verhaal is dan ook dat de meeste wintertransfers niet bepaald succesvol zijn en het misschien zelfs wel beter is als er helemaal niemand komt. Immers, de spelers die tussentijds uit de jeugd werden overgeheveld, bleken vaker succesvol dan de winteraankopen. Misschien doet Ajax er dan ook helemaal niet verkeerd aan om in Justin Kluivert wel degelijk de belangrijkste 'winteraankoop' te zien?

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.