'Wie dat overwint, krijgt vanzelf iets heldhaftigs'

door Bart Veenstra 10

'Wie dat overwint, krijgt vanzelf iets heldhaftigs'

door Bart Veenstra 10

Laatst geüpdatet

Columnist Sjoerd Mossou vindt het knap dat Erik ten Hag als trainer van Ajax een flinke storm van kritiek heeft overleefd. De journalist schrijft in zijn column in het Algemeen Dagblad dat de trainer van Ajax werd 'gekleineerd en belachelijk gemaakt', maar dat hij steeds meer een 'bijzonder soort antiheld' wordt in de hoofdstad.

Het valt Mossou op dat Ten Hag de laatste tijd wat anders praat dan voorheen. Termen als 'traag in de handeling', 'hoog in de concentratie' of 'sterktes neutraliseren' komen steeds minder vaak voor. Mede vanwege zijn woordkeuze was er kritiek op de trainer. 'Erik ten Hag is gekleineerd en belachelijk gemaakt, beschimpt en uitgelachen. De kritiek was soms terecht, in zijn eerste vijf maanden was er geen spoortje van verbetering zichtbaar, maar dit verhaal ging veel verder dan kritiek alleen. Van Ten Hag werd een karikatuur gemaakt, een dwaas.'

Volgens Mossou is Ten Hag misschien wel de meest 'atypische Ajax-trainer aller tijden'. 'Ten Hag is nu eenmaal geen typisch Amsterdamse geinponem, geen olijke allemansvriend met lijntjes naar de Mokumse pers, of naar de broodje-bal-kaartclubjes op de Toekomst. Hij is stug, stronteigenwijs. Hij ging als een olifant door de Amsterdamse kast vol klassiek porselein.
Zijn staf lekte daarbij zo hevig, dat er geen familiepak incontinentieluiers tegenop kon.'

Ondanks de negativiteit bleef Ten Hag dichtbij zichzelf en overleefde hij de storm. 'Wie dat overwint, krijgt vanzelf iets heldhaftigs. Ajax is vlakbij een plek in de volgende ronde van de Champions League, een prestatie die geen van zijn recente voorgangers hem kan navertellen', aldus Mossou, die weet dat Ajax op dit moment wel een erg sterke selectie heeft. 'Maar dat was bij het Ajax van pakweg 2006/2007 niet heel anders, met Stekelenburg, Heitinga, Stam, Gabri, Davids, Sneijder en Huntelaar in één en dezelfde as. Als hij straks geen kampioen wordt, gaat de botte bijl er ongetwijfeld weer in, want zo gaan die dingen. Tot die tijd tekent Ten Hag voor de revanche van het jaar.'

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.