Van Gaal: 'Nederlaag was helemaal nergens voor nodig'

door Gino Haverkamp 21

Een goede tactische wissel van Spurs-trainer Mauricio Pochettino ligt ten grondslag aan de 2-3 nederlaag van Ajax tegen Tottenham Hotspur van woensdag. De oefenmeester bracht na rust spits Fernando Llorente in voor Victor Wanyama. Een cruciale wissel volgens Louis van Gaal.

'Het inbrengen van Fernando Llorente maakte na de rust het grote verschil', zegt de oud Ajax-trainer op Ziggo Sport. 'Een lange spits, een perfect aanspeelpunt voorin. Matthijs de Ligt en Daley Blind werden door hem in verlegenheid gebracht, ook door de aansluitende middenvelders van de Spurs. Dat kon de verdediging van Ajax niet bespelen.'

Lag het dan helemaal aan het inbrengen van de Spaanse spits? Van Gaal vindt van niet. Ajax miste volgens hem de juiste balans. 'Deze nederlaag was helemaal nergens voor nodig. Bij de rust was er met een voorsprong van 2-0 niets aan de hand. In de tweede helft nam Tottenham steeds meer risico en kwamen er ook steeds meer aanvallers het veld in. Ajax maakte in die fase de verkeerde keuzes in balbezit.'