Swart kritisch: 'De Boer opgegroeid bij Ajax, maar wel in de tijd van Van Gaal'

door Bart Veenstra 19

Bron Trouw

Swart kritisch: 'De Boer opgegroeid bij Ajax, maar wel in de tijd van Van Gaal'

door Bart Veenstra 19

Bron Trouw

Laatst geüpdatet

Sjaak Swart wordt niet enthousiast van het huidige Oranje. Het systeem dat op dit moment door bondscoach Frank de Boer gehanteerd wordt, zint Swart niet. Hij baalt er onder meer van dat het Nederlands elftal op dit moment zonder echte buitenspelers speelt.

'Verdedigende ploegen beheersen het 5-3-2-systeem dat Nederland nu speelt, maar zo zijn wij niet', zegt Swart in Trouw. Mister Ajax is van mening dat je zo'n systeem echt moet leren te beheersen. 'Chelsea stond in de Champions League-finale als een huis, met negen man achterin en iedereen wist precies zijn taak. Dat is bij ons niet zo.'

Oranje speelt in het 5-3-2-systeem met twee spitsen, maar zonder vleugelaanvallers. 'Dat Frank niet met echte buitenspelers speelt, is verschrikkelijk. Als er van een rechts- of linksbuiten aardige voorzetten komen, hoef je er maar tegenaan te lopen. Nu schrikken ze als er eens eentje komt. Weghorst moet die ballen van de zijkant krijgen, anders heb je er niks aan.'

Swart is verder van mening dat Denzel Dumfries geen goede voorzet kan geven, terwijl er van Owen Wijndal op links ook te weinig komt. 'Nederland heeft verder best goede spelers hoor, met Frenkie, Wijnaldum en De Ligt, daar staat wel wat. Maar je moet ze wel goed neerzetten. Frank is opgegroeid bij Ajax, maar wel in de tijd van Van Gaal. Met tikkies breed en terug, breed en terug. Je moet gedurfd voetballen, vind ik. Mijn voorspelling? De poule is te doen, ik hoop toch op de halve finale', spreekt Swart tot slot zijn voorspelling uit voor EURO 2020.

Verwacht jij dat het Nederlands elftal met 2-0 wint van Oekraïne? Zet in en krijg 7,00 keer je inzet terug!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.