SCC-debutant: Moe van het moderne voetbal

door Finn Dekker 19

SCC-debutant: Moe van het moderne voetbal

door Finn Dekker 19

Laatst geüpdatet

Na jaren van aarzeling heeft redacteur Finn Dekker dan eindelijk een seizoenkaart gekocht. In deze serie neemt Finn je mee in zijn debuutseizoen als vaste bezoeker van de Johan Cruijff ArenA als nieuwbakken lid van Vak 423.

Met amper twee boterhammen achter mijn kiezen, begeef ik mij afgelopen zondagochtend veel te laat en ietwat humeurig na een korte nacht richting de ArenA. Eenmaal bij de ingang van het stadion spant het erom of ik het begin zal gaan halen. Terwijl ik twijfelachtig naar mijn horloge loop te staren, moppert naast mij een wat oudere man, die met een vijftal haren in een knotje tevergeefs zijn kalende hoofd probeert te verhullen, over de vroegte.

Zondag 14.30 uur aftrappen is in het moderne voetbal eerder uitzondering dan regel. Van de voetbalsupporter wordt anno 2018 verwacht dat hij of zij behoorlijk flexibel is. Door het drukke schema in Europa en de beker, wat Ajax dit seizoen midweeks dan ook immens veel energie kost, heeft de KNVB liefst zes andere momenten gevonden om dit seizoen af te trappen in de ArenA, waaronder op zondag om 12.30 uur. Want, zo zullen de hoge pieven denken, waarom uitslapen op zondag als je nog meer TV-centjes kan verdienen?

Onderweg naar boven via de oneindige trappen galmen de laatste klanken van de Ajax Marsch door het stadion. Als Twente vervolgens de bal voor het eerst laat rollen, strompel ik met een 'vers' bakkie oploskoffie eindelijk richting de laatste tredes van het stadion, waar ik slechts de helft van mijn groep terugvind. De andere helft heeft kennelijk zaterdagavond verloren van de fles en dus zondagochtend verloren van het erbarmelijke, supporters met kater-werende tijdstip.

Waar vroeger af en toe nog spandoeken met PRO 14.30 uur te zien waren, weten de supporters tegenwoordig wel beter. Niet de wensen van de supporters op de tribune, maar de kijkcijfers van de fans achter de televisie en de wil van de geldschieters zijn leidend. Hier tegenin gaan is kansloos. Dus rest vroeg opstaan en trachten die commerciële bende te slikken.

Gelukkig zijn we in Nederland nog niet zo ver doorgeslagen als in andere landen het geval is. Waar de voetbalgekke Ranger-fans, die zondag te gast waren op het vak, ons vast meer over hadden kunnen vertellen. Ware het niet dat we rond het middaguur weinig vertrouwen hadden in een Engels gesprek op niveau. Het is maar een kwestie van tijd tot de gekte bij ons ook losbarst, vrees ik. Straks mogen supporters net als in de Primera Division en de Premier League ook op de maandagavond op komen draven, wordt de Klassieker zometeen vanwege belangstelling uit Azië of Amerika om 10.00 uur ‘s ochtends afgewerkt of is het entertainment van de ‘halftime show’ straks belangrijker dan de wedstrijd zelf.

Misschien overdrijf ik, maar ondenkbaar is het niet. Het is wachten tot de eerste horde Chinese toeristen uitgerust met iPads zich zullen melden in de ArenA. Vervelend genoeg is daar op de eerste ring nog plek voor ook. Gelukkig is dat op 423 niet het geval. Daar stond het vak zondag ondanks de afwezigheid van een aantal vrienden opnieuw bomvol. Iets wat ongetwijfeld over twee weken thuis tegen ADO weer het geval zal zijn. Dit ongeacht het feit dat we dan weer op dat heerlijke tijdstip van 12.30 uur worden verwacht.

Finn Dekker (Twitter: @FinnDekker | e-mail: f.dekker@ajaxshowtime.com)

Lees meer van de SCC-debutant:
#1 Het gloryhunten is voorbij
#2 Wij willen Ajax zien
#3 Vermakelijk bezoek uit Polen
#4 Weer terug van weggeweest
#5 Steeds meer gehecht aan 423
#6 010? Geen bier meer van mij

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.