Pranjić: 'Kan geen Kroatische verdediger adviseren om naar Nederland te gaan'

door Cristian de Jong 27

Bron ESPN

Pranjić: 'Kan geen Kroatische verdediger adviseren om naar Nederland te gaan'

door Cristian de Jong 27

Bron ESPN

Danijel Pranjić, voormalig speler van sc Heerenveen, gaat in op de moeizame start van ondermeer Josip Šutalo en Borna Sosa. De Kroaten kwamen met hoge verwachtingen naar Amsterdam, maar hebben het tot dusver moeilijk in de Eredivisie. Landgenoot Pranjic verklaart de problemen waar het tweetal mee kampt.

Pranjić, een aanvallend ingestelde middenvelder, ontwikkelde zich goed in de Nederlandse competitie bij Heerenveen. Voor defensief ingestelde spelers als de Kroatische Ajax-verdedigers, is de Eredivisie anders. 'Van de spelers die afgelopen zomer naar Nederland zijn gekomen is er geen die dezelfde stijl van voetbal heeft als ik destijds had. Voor mij was die aanvallende speelstijl geweldig, maar ik zie dat Šutalo en Borna Sosa daar moeite mee hebben', begint Pranjić tegenover ESPN.

Toch is Pranjić van mening dat Sosa het aanvallende spel van de Eredivisie aan zou moeten kunnen. Bij Stuttgart was Sosa regelmatig aangever van een doelpunt. 'Men speelt aanvallend voetbal en dat heeft hij zeker in zich. Maar om je verdedigende kwaliteiten te ontwikkelen in het Nederlands voetbal is heel moeilijk, want er wordt amper verdedigd. Dat is het mooie aan de Hollandse school.'

Pranjić over lastig seizoen Šutalo

Voor een speler als Šutalo is het echter een ander verhaal. De Kroatische centrum verdediger heeft het lastig bij Ajax. 'Ik kan geen Kroatische verdediger adviseren om naar Nederland te gaan', gaat de voormalig voetballer van onder andere Bayern München verder. 'Šutalo heeft veel uitdagingen. Zijn verhaal is van begin af aan moeilijk, want ik denk niet dat hij had verwacht dat hij zo veel aanpassingen aan zijn spel zou moeten toevoegen om mee te kunnen in de Nederlandse competitie.'

Sosa en Šutalo waren niet de enige Kroatische internationals die de overstap maakten naar de Eredivisie. Ook Feyenoorder Luka Ivanušec kwam afgelopen zomer over van Dinamo Zagreb. Daar was hij teamgenoten met Ajacied Šutalo. 'Om eerlijk te zijn was er in Kroatië best veel kritiek op de transfers van de Kroaten naar de Eredivisie. Pas toen ze uitlegden waarom ze voor Ajax of Feyenoord hadden gekozen, kwam er begrip', aldus Pranjić.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.