'Opleiding niet als probleem benoemd'

door Bart Veenstra 18

'Opleiding niet als probleem benoemd'

door Bart Veenstra 18

Laatst geüpdatet

Telegraaf-journalist Jaap de Groot heeft in zijn zaterdagcolumn flink uitgehaald naar Nederlandse critici, coaches en trainers. Volgens de verslaggever hebben zij verkeerde inschattingen gemaakt en zien zij niet in dat het probleem ligt in de jeugdopleiding van het Nederlandse voetbal.

De Groot ziet in dat critici vaak aangeven dat er spelers moeten worden gekocht, maar dat daarbij de wortel van het probleem wordt genegeerd. 'De opleiding. Die ontbreekt bij al die critici die zich blijkbaar niet realiseren dat het misschien ook het gevolg kan zijn van het werk dat zij hebben afgeleverd. Omdat de opleiding als probleem niet wordt benoemd en de geldsmijterij de profclubs financieel gaat uithollen, snijdt het mes aan twee kanten.'

Vrijdagavond werden Davy Klaassen, Vincent Janssen en Kenneth Vermeer geëerd tijdens het Gala Voetballer van het Jaar. 'Drie winnaars die hebben ervaren dat er tijdens hun carrière momenten zijn geweest dat het mis dreigde te gaan. Vooral vanwege verkeerde inschattingen en begeleiding van coaches en trainers', vervolgt De Groot, die Janssen als meest wrange voorbeeld noemt. De spits moest weg bij Feyenoord, maar belandde via een omweg uiteindelijk deze zomer bij Tottenham Hotspur.

'Hetzelfde geldt voor Vermeer en Klaassen, van wie je bij vooral de laatste de indruk krijgt dat er nog veel meer uit te halen valt. Maar ook het gevoel dat er bij Ajax roofbouw op hem is gepleegd die hem later in zijn carrière parten gaat spelen als dit niet wordt bijgesteld', aldus de columnist, die in zijn slotstuk Duitsland als uitstekend voorbeeld noemt van hoe het wel moet.

De volledige column van Jaap de Groot is te lezen in de zaterdageditie van De Telegraaf.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.