Mossou ziet nieuwe thuisshirt Ajax als marketingtruc

door Bram Bark 95

Bron Algemeen Dagblad

Mossou ziet nieuwe thuisshirt Ajax als marketingtruc

door Bram Bark 95

Bron Algemeen Dagblad

Laatst geüpdatet

Sjoerd Mossou ziet de commotie over de lancering van het nieuwe Ajax-shirt als onderdeel van het verdienmodel, zo schrijft hij in zijn column in het Algemeen Dagblad. De Amsterdammers presenteerden vrijdagochtend het nieuwe thuisshirt. Er volgde een explosie aan reacties op social media. 'Het maakt niet zozeer uit hóé erover je wordt gepraat, áls er maar over je wordt gepraat', zo schrijft Mossou.

Veel reacties op social media waren niet bepaald positief. De inhoud van de kritiek is volgens Mossou glashelder. 'Dit ís helemaal geen Ajax-shirt. De klassieke rode baan is te breed en – erger nog – wordt onderbroken door maffe witte schoudervlakken en -strepen. Het is meer een shirt voor Arsenal, RKAVV uit Leidschendam of Rotherham United, maar dan met een Ajax-embleem.'

De columnist gaat verder nog in op de prijsverhoging van het nieuwe thuisshirt ten opzichte van het shirt van afgelopen seizoen. 'Er prijkt bovendien niet één sponsoruiting op het shirt, maar drie. Iets dat het shirt vreemd genoeg niet goedkoper maakt, maar juist duurder: 100 euro zonder bedrukking.'

Verdienmodel

'Voor voetbalshirts geldt onmiskenbaar een aloude reclamewet: het maakt niet zozeer uit hóé erover je wordt gepraat, áls er maar over je wordt gepraat. De marketingtruc is niet heel ingewikkeld. Een shirt dat sterk afwijkt van de gangbare mores, levert jonge nieuwe kopers op, die op straat bovenal het nieuwste shirt willen showen', schrijft Mossou. Hij ziet de commotie die is ontstaan rond het ontwerp als onderdeel van het verdienmodel. Het voetbalshirt is volgens de journalist dan ook een heerlijke 'zomerfolkore' geworden. 'Ook transfernieuwtjes zijn onverminderd populair in komkommertijd, maar de lancering van voetbalshirts wint razendsnel terrein', vervolgt de voetbaljournalist.

Voor de Ajacieden die liever een 'traditioneel' shirt zien is er hoop. 'Presenteert een club een jaar later een shirt dat juist wél aan de tradities voldoet, dan leidt ook dat weer tot een hausse van euforie, nu bij het andere deel van de doelgroep. En zo golft de verkoop lekker heen en weer, want alles is beter dan stilstaand water', besluit Mossou zijn column.

Ajax heeft zijn nieuwe thuisshirt gepresenteerd. Bestel hier het nieuwe thuisshirt voor het seizoen 2023/24!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.