'Manier waarop Ajax voetbalt telt net zo goed mee'

door Bart Veenstra 13

'Manier waarop Ajax voetbalt telt net zo goed mee'

door Bart Veenstra 13

Laatst geüpdatet

Wim Kieft heeft zich in zijn column in De Telegraaf zaterdag lovend uitgelaten over Ajax. De oud-spits van de Amsterdamse club ziet Ajax presteren in Europa, maar wellicht nog belangrijker: de club doet dat met een zeer aantrekkelijke manier van spelen.

Kieft schrijft dat het enthousiasme over Ajax in de Champions League in Nederland groeit, maar daar blijft het niet bij. Ook in andere landen is men lyrisch over het avontuur van de Amsterdammers in het miljardenbal. 'Iedereen is onder de indruk van de manier van voetballen. Het is gewoon leuk om naar te kijken en daar is het allemaal om te doen. Zeker bij Ajax. Dat was indertijd de insteek van Johan Cruijff om zich te roeren. Terug naar een herkenbaar Ajax met attractief spel volgens de Ajax-filosofie', aldus Kieft, die een verschil ziet met FC Porto. Ook zij zitten bij de laatste acht, maar hun 'zakelijke manier van voetballen slaat veel minder aan'.

Volgens Kieft laat de uitstraling van Ajax, ook in het buitenland, zien dat winnen alleen niet heilig is. 'Ook de manier waarop dat gebeurt telt net zo goed mee om mensen te winnen voor je club. Niet achteruit lopen, maar met flair spelen en uitgaan van je eigen aanvallende kwaliteiten: dat speelse wordt gewaardeerd. Onder Frank de Boer won Ajax vier landstitels op rij. Toch herinnert niemand zich heroïsche wedstrijden van toen, of de manier van voetballen. Tenminste, je hoort er nooit meer iets over.'

Hakim Ziyech

Kieft noemt Frenkie de Jong als exponent van de aantrekkelijke manier van spelen, terwijl hij ook lovend is over Hakim Ziyech. De analist ziet Ajax naast avontuurlijk als gedisciplineerd. 'Mooi is dat daar iemand als de onvoorspelbare Hakim Ziyech tussendoor mag lopen. Die denkt geen moment: het lukt niet, het loopt niet lekker, een onsje minder risico kan geen kwaad. Nee, hij blijft alles-of-niets spelen en dan kan het weleens voorkomen dat de bal bij een schot op doel over de zijlijn rolt. Dat kan en hoort een beetje bij dit Ajax en die instelling wordt breed omarmd in Europa.'

Denk jij dat Ajax met 3-0 wint van Excelsior? Zet dan in en krijg 6,70 keer je inzet terug!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.