Driessen: 'Verplichte wissel bij hoofdletsel'

door Gino Haverkamp 13

Driessen: 'Verplichte wissel bij hoofdletsel'

door Gino Haverkamp 13

Laatst geüpdatet

Als het aan Valentijn Driessen ligt, kan de FIFA niet snel genoeg strengere regels invoeren omtrent hoofdblessures bij voetballers. Een verplichte wissel bij hoofdblessures is volgens hem de oplossing.

De discussie omtrent hoofdblessures is weer aangewakkerd na de wedstrijd tussen Tottenham Hotspur en Ajax. Oud-Ajacied Jan Vertonghen kwam in botsing met een medespeler, liep daarbij een flinke hoofdwond op, maar kwam na een minutenlange behandeling weer het veld in. Amper een minuut later stapte hij weer af en werd hij, ondersteunt door twee medici, het veld afgevoerd. Een triest beeld, volgens Driessen, dat we liever niet meer willen zien.

Volgens de journalist van De Telegraaf zijn de risico's op neurologische schade te groot bij dergelijke hoofdblessures. Hij hoopt dan ook dat de FIFA de protocollen omtrent hoofdletsel aanscherpt en trainers laat verplichten om spelers met hoofdblessures te laten wisselen. 'Gebeurt dit in een duel met een speler van de tegenpartij, dan zou deze speler bijvoorbeeld standaard een gele kaart moeten krijgen. Ook als het keepers betreft, omdat die vaak doldriest uitkomen en bewust het risico nemen een tegenstander op het hoofd te raken', schrijft hij in zijn column.

Zekere voor het onzekere

'Soms zal een wissel achteraf gezien niet nodig zijn geweest', vervolgt hij. 'Om dit probleem te ondervangen zou de verplichte wissel los moeten staan van de reglementaire drie wissels, die coaches mogen doorvoeren. De kans op hoofdletsel zal door het nemen van zulke drastische maatregelen niet direct afnemen, tenzij spelers voorzichtiger worden.'

'Wel voorkomt het dat spelers gedwongen of uit zichzelf onverantwoord doorspelen met zicht- of onzichtbaar hoofdletsel. En dat is wat telt', vindt Driessen. 'Dat het tevens het einde inluidt van de heroïek uitziende tulband, soms zelfs met bloedvlekken, het zij zo. Gezondheid boven alles.'

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.