Column: Zuid-Amerikaanse passie in A'dam

door Jesse ter Haar 7

Column: Zuid-Amerikaanse passie in A'dam

door Jesse ter Haar 7

Laatst geüpdatet

Vanaf de eerste dag dat er over David Neres gesproken werd in Amsterdam was hij groot nieuws. Zijn weg van het vliegveld naar de Johan Cruijff ArenA werd uitgebreid in de gaten gehouden en beschreven door de media en toen stond hij daar dan. De jonge Braziliaan die ons van nieuw elan moest gaan voorzien op de vleugels. Een jaar later blijkt Neres het toonbeeld van hetgeen het nieuwe scoutingsbeleid van de club ons heeft gebracht.

Neres heeft maling aan wat een ieder van hem denkt, doet niet overdreven blij als hij dat niet is en met die mindset lijkt hij de hele wereld aan te kunnen. Het Zuid-Amerikaanse temperament heeft iets weg van de Amsterdamse bluf waar iedereen zo mee wegloopt en daarom is het nieuwe scoutingsbeleid dan ook een zege voor de club. Met de Latijnse passie die Neres op zijn eigen manier toont, Luis Suárez en Davinson Sánchez toonden en hopelijk ook Nicolás Tagliafico zal tonen, keert er een factor terug die ik langere tijd heb gemist.

De mentaliteit van de voetballer is heden ten dage een belangrijk aspect. Wat dat betreft heeft Neres de schijn misschien wel een beetje tegen, gezien zijn gelaten overkomen. Toch is niets minder waar. Als de dribbelaar de afgelopen seizoenshelft het veld opkwam, ging hij ervoor met een zekere passie. Zijn ‘kom maar op-mentaliteit’ heb ik lang gemist. Als ik me probeer te heugen op welk moment ik het eerder zag, kom ik uit bij Suárez. Beide aanvallers laten geen moment met zich sollen. Sterker nog, mochten tegenstanders die drang toch voelen, krijgen zij daar al snel spijt van. Ik herinner me een glaszuivere hattrick van de Uruguayaan tegen RKC Waalwijk. Uiteraard is het niet de grootst mogelijke tegenstander om tegen aan te treden, maar de manier waarop hij Ajax over het dode punt en daar nog ver overheen hielp, was indrukwekkend. De vastberadenheid waarmee hij zijn lichaam tussen de bal en de tegenstander plaatste, wegdraaide, de bal tegen de touwen joeg en daarmee de zege veilig stelde, getuigde van een bepaalde doortastendheid. Het is een van de doelpunten van hem die mij het meest bijbleven.

Datzelfde gevoel omschreef Tagliafico een beetje toen hij zichzelf middels een video voorstelde bij Ajax. 'Ik denk dat ik een agressieve speler ben met respect voor de aanvaller', waren de eerste, veelbelovende woorden van de Argentijnse linksback. Toen ik wat glimpen van hem opving in het oefenduel tegen Lyngby, zag ik dat meteen terug. Natuurlijk lette ik wat meer op hem als nieuweling, maar de manier waarop hij er met een gefocuste blik bovenop zat, maakte indruk. Ik hoop dan ook met heel mijn hart dat hij diezelfde passie in de tweede seizoenshelft weet in te brengen in de defensie van Ajax en daarmee laat zien dat Ajax er goed aan heeft gedaan om hun scoutingsapparaat veelal in Zuid-Amerika aan het werk te laten. Want de mentaliteit die men daar toont, waar jongens zijn opgegroeid met een bal als hun beste vriend, is precies wat Ajax - en misschien wel Nederland - verder kan helpen.

Column: Zuid-Amerikaanse passie in A'dam

Wij als Ajax-publiek staan erom bekend gemakkelijk verliefd te raken op voetballers die uitstralen dat zij van het spelletje houden. De 'tikkie breed, tikkie terug' voetballers die in Amsterdam aankloppen, zijn we inmiddels al snel zat. Neres is bijvoorbeeld allesbehalve zo'n type. Hij straalt spelvreugde uit in de grootst mogelijke vorm. 'Ik word meer moe van interviews geven dan van voetbal. Ik ben geen prater. Het liefst voetbal ik alleen maar', sprak hij eerder dit jaar verstandige teksten. Niet alleen dat siert hem. Ook het feit dat hij er beter in is komen te zitten na het bezoek van zijn moeder aan Nederland, is typisch voor zijn persoonlijkheid. De Zuid-Amerikaan heeft passie en liefde voor hetgeen waar wij allemaal zo graag naar kijken.

De eerdere vergelijking met Suárez gaat ook hier op. De Uruguayaan werd verliefd op Ajax en Ajax werd dat op de Uruguayaan. Langzaam maar zeker denk ik dat ook te ontdekken bij Neres. De vleugelflitser laat steeds meer emotie toe in zijn doen en laten op het veld, met als hoogtepunt zijn broederlijke band met Justin Kluivert. Hij krijgt gevoel voor de club, scoort voor de club, juicht voor de club en danst voor de club. De Zuid-Amerikaanse passie die het nieuwe scoutingsbeleid toevoegt, is zo van grote waarde voor onze club.

Jesse ter Haar (Twitter: @Jesseth0344 | e-mail: jitihi22@live.nl)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.