Column: Westermann roept vragen op

door SJvanveen 39

Column: Westermann roept vragen op

door SJvanveen 39

Laatst geüpdatet

Heiko Westermann naar Ajax. Fans willen ervaring, de Amsterdamse club denkt te leveren. Een 32-jarige Duitser, naar de uitgang gedirigeerd bij Real Betis, vorig jaar met betonvoetbal tiende geworden in La Liga. Een interessante transfer die veel vragen oproept.

De Duitser is international van zijn land. 27 interlands speelde Westermann voor Die Mannschaft. Hij scoorde daarin vier doelpunten en maakte onder meer het EK in 2008 mee. Op het eindtoernooi, waar Nederland in de poulefase glorieerde met zeges op Frankrijk, Italië en Roemenië, kwam de mandekker echter niet in actie.

Het zegt niet zoveel. Interlands voor een groot voetballand. Meest recent kwam John Heitinga terug naar Amsterdam om het jonge elftal van ervaring te voorzien. Marc Overmars en Frank de Boer wilden hem een tweejarig contract geven. Door toedoen van Tscheu La Ling, onderhand al weggehoond, werd het echter een jaar. De rest is geschiedenis.

Nee, de achterban van Ajax schreeuwt om ervaren spelers die de jonge honden in de selectie op het juiste pad kunnen houden. Maar wat hebben ‘ervaren’ spelers Ajax gebracht de afgelopen jaren? Christian Poulsen was een schot in de roos. Niki Zimling het tegenovergestelde, net als Heitinga.

Kan Westermann op 32-jarige leeftijd nog leveren? Een ‘Ooijer-rol’ is vast voor hem weggelegd, maar ervaring op het veld is juist belangrijk en niet alleen in de kleedkamer. PSV hield en haalt ‘ervaring’ door spelers van 26-30 jaar te contracteren die een directe versterking zijn. Andres Guardado en Hector Moreno hoeven niet toegelicht te worden. Ze komen transfervrij of er wordt een geringe transfersom betaald voor eind-twintigers die het niveau van een elftal omhoog brengen.

Ajax haalt een 32-jarige die de afgelopen jaren bij clubs heeft gespeeld (Hamburger SV en Betis) die zeker niet het ‘Ajax-spel’ speelden. Het liefst haal je een speler, zeker iemand met ‘ervaring’, die er direct staat. In hoeverre is dat mogelijk als iemand nog heel erg moet wennen aan het spel dat Peter Bosz met zijn team op de mat wil leggen?

Westermann naar Ajax is een transfer met onwijs veel vragen, alweer. Een transfersom voor een 32-jarige speler? Een verdediger halen die de afgelopen jaren met weinig druk naar voren heeft gespeeld? Mogelijk wordt Westermann een nieuwe Zimling of Heitinga. Verrassingen zijn mooi in het voetbal en laat Westermann een verrassing zijn. Alstublieft.

Door Sjors van Veen (Twitter: @SjorsvanVeen) | email: sjorsvanveen@live.nl

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.