Column: Overmars geeft eigen falen toe

door Sam van Raalte 82

Column: Overmars geeft eigen falen toe

door Sam van Raalte 82

Laatst geüpdatet

Een wijdverbreid misverstand onder mensen die Ajax volgen, is dat Hans van der Zee bij de Amsterdamse club het hoofd van de scouting is. Dat is hij niet. Van der Zee bekleedt die functie al jaren niet meer. Sinds Marc Overmars op 1 juli 2012 is aangesteld als directeur, is Overmars bij Ajax het hoofd van de scouting. Niet Van der Zee, maar Overmars is dus degene die vanaf 1 februari taken inlevert bij Henk Veldmate, de kersverse hoofdscout van Ajax.

Met de aanstelling van Veldmate geeft Overmars zijn eigen falen als hoofd van de scouting toe. Dat vind ik verstandig. In 2013 zei Overmars nog het volgende over scouten: 'Qua scouting hebben we Zuid-Amerika laten varen, omdat rechten van spelers vaak in het bezit van meerdere mensen zijn.' Die uitspraak staat in schril contrast met de woorden van Overmars afgelopen maandag, bij de presentatie van Veldmate: 'Zijn komst betekent een kwaliteitsimpuls voor onze scouting en die is nodig. Henk heeft een goed netwerk, nationaal en internationaal. Ik denk dat hij voor ons bijvoorbeeld ook veel kan gaan betekenen in Zuid-Amerika.'

Van der Zee en de internationale scouting van Ajax hebben de afgelopen jaren wel degelijk spelers aangedragen uit Zuid-Amerika, maar zij werden daarbij structureel genegeerd door Overmars. De directeur en de technische staf van het eerste elftal hebben vooralsnog de voorkeur gegeven aan spelers uit met name de eredivisie en Scandinavië, waar scout John Steen Olsen wel serieus wordt genomen. De internationale scouting is verder volledig gepasseerd bij het besluit van Overmars en de technische staf om uit het buitenland spelers als Niki Zimling (advies van Morten Olsen) en meest recentelijk Yaya Sanogo (advies van Arsene Wenger) te huren.

Typerend voor de relatie tussen het scoutingsapparaat en Overmars is het feit dat de scouts maandag via de media moesten vernemen dat Veldmate de scouting aan gaat sturen. Overigens kennen Overmars en Veldmate elkaar al jaren. Zij hebben een gezamenlijk verleden bij Go Ahead Eagles en sindsdien goed contact. Ik hoop dat Overmars na de komst van Veldmate bereid zal zijn naar het volledige scoutingsapparaat te luisteren. Alleen in dat geval zal de komst van Veldmate structureel wat veranderen aan het aankoopbeleid van Ajax.

Sam van Raalte (Twitter: @SamRaalte | e-mail: S.vanraalte@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.