Column: Bosz heeft Ajax teruggegeven

door SJvanveen 10

Column: Bosz heeft Ajax teruggegeven

door SJvanveen 10

Laatst geüpdatet

Een kunstwerk was het. Ajax TV produceerde in een clip van welgeteld één minuut en zes seconden waar Ajax voor staat sinds de oprichting in 1900. ‘Creating history with the future.’ Dat is Amsterdam Football Club Ajax in een notendop.

Vooruitstrevend in de jaren zeventig en negentig, in de 21e eeuw helaas met name Europees een anonieme rol gespeeld. Onder supporters was de bijnaam Saaijax ontstaan. Met in de laatste twee seizoenen zelfs geen prijs. Dit seizoen zijn er echter weer kampioenen opgestaan. Met dank aan Peter Bosz.

Kwam, zag en wilde overwinnen
Op 24 mei 2016 werd Bosz gepresenteerd als coach van Ajax. 367 dagen later heeft de oefenmeester geen tastbare prijs, maar wel iets veel belangrijkers; gestolen harten van Ajaxsupporters. Na vier jaar lang kul-voetbal en Europese en nationale debacles is de trots terug in Amsterdam. Eindelijk. Men zwoegt niet meer op de tribune, maar gaat met plezier naar inmiddels de Johan Cruijff ArenA; een naam van het stadion die de selectie en het huidige Ajaxvoetbal eer aan doet. Met historisch veel jeugdig talent, creativiteit in elke linie en kleurrijke spelers met heden en toekomst is Ajax terug van weggeweest. Is de basis gelegd voor de komende seizoenen.

Want in een overgangsjaar, waarin oud-Feyenoorder Bosz in zijn eerste Ajax-seizoen moest afrekenen met het roestvaste, overgeorganiseerde voetbal van de populaire Frank de Boer, is dat écht knap. Bosz hield lang vast aan automatismen van zijn voorganger, maar om zijn eigen spel te ontwikkelen bij Ajax was verandering nodig. Niet voor niets zijn er basisspelers massaal vertrokken en is de opstelling op acht plaatsen gewijzigd. Met het beloofde spektakel als gevolg.

Niet alleen het spel
Maar dat spektakel kwam niet alleen door het spel. Bosz heeft de clubwaarden in ere hersteld. In de Europa League en de Eredivisie aantreden met historisch jonge selecties. Dat is Ajax. Dat is waar de club voor staat. Dat is waar de fans van houden, waar ze zich mee willen identificeren. Matthijs de Ligt (17), Donny van de Beek (20), Frenkie de Jong (20), Abdelhak Nouri (20), Justin Kluivert (17); het is jeugdig, veelal opgeleid tijdens de Cruijff-revolutie en zó talentvol. Het is de toekomst van Ajax die zich op het huidige podium heeft laten zien en ontwikkeld.

Bosz heeft aan iedereen die de club een warm hart toedraagt Ajax teruggegeven. Genieten was dit seizoen belangrijker dan tastbare prijzen. En of we genoten hebben. Van de club, het spel, de fans, de spelers, de Ajax-mediakanalen, de Feyenoorders die in de fontein springen als Ajax een Europese finale verliest en geld betalen voor een vliegtuigje met de tekst ‘Helemaal niets in Amsterdam.’ Dat is Ajax. Groter dan alles en iedereen. Dat gevoel, dat heeft Bosz dit seizoen bij de fans her-gecreëerd. Geen schaamte, maar blijdschap, voldaanheid en trots. Niet 'Nee tegen Peter B', maar 'Ja tegen Peter Bosz'. Volgend seizoen begint Ajax op een hoger niveau, wat mogelijk leidt tot de mooie woorden van een jonge, fervente Ajacied: 'Ongeslagen kampioen.'

Door Sjors van Veen (Twitter: @SjorsvanVeen)

Het boek van het Europa League-avontuur van Ajax is hier nu te bestellen.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.