BoJA: Zimling discussiewapen voor Cruijff

door Sam van Raalte 15

BoJA: Zimling discussiewapen voor Cruijff

door Sam van Raalte 15

Laatst geüpdatet

In de rubriek "Blik op Jong Ajax" (BoJA) zoomt Ajax Showtime dit seizoen elke week in op een speler of trainer van Jong Ajax.

De vierde man speelt wat met zijn bord en steekt het hulpmiddel daarna fier in de lucht. De rode tien op de wisselplaat steekt fel af tegen de zwarte lucht boven De Toekomst. Met gebogen hoofd sjokt Niki Zimling plichtsgetrouw van het veld. Hij kan er zelf ook niets aan doen, meer zat er gewoon niet in tegen FC Emmen.

De 29-jarige middenvelder kon het afgelopen zomer zelf ook niet geloven toen Marc Overmars plotseling voor hem aan de lijn hing. Frank de Boer en Overmars waren er van overtuigd dat Zimling de ideale mentor voor de jonge selectie van Ajax zou zijn. Overleg met de scouting en de mannen van de jeugdopleiding achtte het duo niet nodig voor het aantrekken van Zimling. De Boer en Overmars baseerden hun oordeel voor deze transfer op een gesprekje met Jasper Cillessen (ook ex-NEC) en een aanbeveling van Morten Olsen. De bondscoach van Denemarken had in 2012 positief over Zimling verteld. Dan weet je natuurlijk genoeg. Geen verder overleg nodig, halen die handel.

Het is dit soort amateuristische besluitvorming die gekmakend moet zijn voor Wim Jonk als hoofd opleidingen en lid van het Technisch Hart. Niet betrokken worden bij overleg voor een te halen middenvelder, als je zelf dagelijks bezig bent om jongens als Donny van de Beek klaar te stomen voor Ajax 1, is dodelijk voor een samenwerking. In het plan Cruijff staat duidelijk dat Ajax alleen directe versterkingen moet halen die de jeugd niet in de weg lopen, maar De Boer en Overmars trekken hun eigen plan. Door de wedstrijd van maandag tegen FC Emmen heeft Zimling nu meer minuten gemaakt voor Jong Ajax in de Jupiler League (245) dan voor Ajax 1 in de Eredivisie (218). Kortom: hij heeft niks toegevoegd aan Ajax 1 en heeft, om fit te blijven, de jeugd in de weg gelopen bij Jong Ajax.

Zimling oogt uitgeblust tegen FC Emmen. Hij is net teruggekeerd van een blessure en maakt niet de indruk dat hij er in de laatste maanden van het seizoen nog wat van wil maken bij Ajax. De voormalig international coacht zijn jonge ploeggenoten niet. Soms maakt hij aanstalten om wat te roepen, maar de woorden stranden telkens in zijn strot. Hij kan het niet opbrengen, sjokt wat heen en weer, lijdt veel balverlies en oogt ongemotiveerd. Zijn verblijf bij Ajax kent alleen maar verliezers, alhoewel ze bij FSV Mainz nog steeds met een grote glimlach rondlopen. Ajax heeft een half miljoen als huursom en tonnen aan salaris betaald, vrij royaal voor een blessuregevoelige speler die de bank en tribune warmhield bij de Duitse middenmoter.

Het publiek op De Toekomst is lief. Zimling krijgt een applausje van de tribunes als hij van het veld gaat. Hier beseffen ze dat hem niks kwalijk valt te nemen. Als Ajax belt en je naam is Niki Zimling, dan pak je alles wat je lief is op en vertrek je als de brandweer naar Amsterdam. Toch is zijn invloed op de historie van Ajax onbedoeld groter dan hij nu zelf doorheeft. Zimling is het beste voorbeeld van de fout die De Boer en Overmars maken door als duo te opereren, wars van het plan Cruijff. Zijn transfer is dankbaar discussiemateriaal voor Johan Cruijff, die deze week orde op zaken komt stellen bij Ajax. Zo heeft elk nadeel zijn voordeel.

Door Sam van Raalte (Twitter: @SamRaalte | e-mail: S.vanraalte@ajaxshowtime.com)

Meer van de rubriek Blik op Jong Ajax:
- #1 Stam aan het roer
- #2 De helft van Muric
- #3 Boccara de joodse Ajacied
- #4 Kishna in spoor Zlatan
- #5 Becker strijdt voor debuut
- #6 Zivkovic wordt Ajax-spits
- #7 Doelpuntenmachine Menig
- #8 Ajax-miljoenen verdampen
- #9 Stam en Ulderink topduo
- #10 Kortsluiting bij Zivkovic
- #11 Menig ook 'op 10' fenomenaal
- #12 Muric eigenaardig ventje
- #13 Onana debuteert met 'Vermeertje'
- #14 Lartey Sanniez is Bony als rechtsback
- #15 Waalwijks oerwoudgeluid voor Ajax
- #16 Van Bruggen is klaar voor de Eredivisie
- #17 Tete gaat volgende stap zetten
- #18 Savastano en Vd Beek brengen ommekeer
- #19 Gretige Fischer aast op plek Kishna

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.