BoJA: De tijd dringt voor Meleg

door Sam van Raalte 3

BoJA: De tijd dringt voor Meleg

door Sam van Raalte 3

Laatst geüpdatet

In de rubriek "Blik op Jong Ajax" (BoJA) zoomt Ajax Showtime elke week in op Jong Ajax, het beloftenelftal van Ajax dat uitkomt in de Jupiler League.

Daar was hij dinsdag opeens met een frommelgoal, gevolgd door een schitterend doelpunt na een individuele actie. Dejan Meleg, veel supporters van Ajax zullen hem alweer half vergeten zijn, maar de twintigjarige Serviër liet in een oefenduel van Jong Ajax met Jong AZ (2-2) zien dat hij nog steeds kan voetballen.

Het weer op de toekomst stond dinsdagmiddag symbool voor de ontwikkeling van Meleg sinds hij naar Ajax is gekomen. Soms regende het, dan verscheen het zonnetje even, om vervolgens weer snel te verdwijnen achter de donkere wolken. Ups en heel veel downs, daardoor zijn de afgelopen jaren van de carrière van Meleg gekenmerkt. Het gedoe rond hem begon al in de lente van 2012, toen Ajax hem wilde kopen van FK Vojvodina en de Amsterdamse club te doen kreeg met allerlei schimmige tussenpersonen. Zaakwaarnemers hadden zich middels wurgcontracten aan Meleg verbonden. In Nederland stelden politici zelfs Kamervragen over de situatie van het gewilde talent. Ajax moest lang strijden, voordat Meleg in de lente van 2013 eindelijk kon transfereren. Als gevolg van de transfersoap had Meleg een jaar lang geen officiële wedstrijd gespeeld.

Ik heb Meleg vervolgens bijna wekelijks zien spelen in seizoen 2013/14. Hij begon in Jong Ajax als buitenspeler en had het daar aanvankelijk niet makkelijk. Dat zal vast te maken hebben gehad met het feit dat hij terug moest komen van een jaar zonder wedstrijdritme. Daarnaast werd Meleg in Jong Ajax niet geholpen door de kwaliteit van de spelers die hij om zich heen had. De spitsen (meestal Marvin Höner, Geoffrey Castillion of Vincent Vermeij) die hij als buitenspeler moest bedienen, waren met alle respect niet van topniveau. In de tweede seizoenshelft besloot trainer Alfons Groenendijk om Meleg zelf in de spits te zetten. Dat bleek geen slechte keuze. Meleg kwam in de tweede seizoenshelft prompt tot negen doelpunten in de punt van de aanval. Voetballend viel er nog een hoop vooruitgang te boeken, maar hij schoot in ieder geval met scherp.

Dat laatste was ook Cambuur Leeuwarden opgevallen en de Friese club besloot Meleg voor seizoen 2014/15 te huren van Ajax. De afspraak tussen Cambuur Leeuwarden en Ajax was simpel voor de jonge aanvaller. Meleg zou veel speelminuten gaan maken in de eredivisie, zoals Jody Lukoki een seizoen eerder op huurbasis deed bij Cambuur Leeuwarden. Helaas kwam hier voor Meleg bar weinig van terecht. Na een goede seizoensstart met twee assists in drie wedstrijden, raakte Meleg mede door blessureleed uit beeld. Trainer Henk de Jong ruimde geen plek meer voor hem in en na ruim een halfjaar besloot Ajax Meleg terug te halen. Het bleek een catastrofaal seizoen, want tot aan de zomerstop mocht hij vanwege regelgeving niet meer voor een andere club dan Cambuur Leeuwarden spelen.

Het is inmiddels alweer bijna een jaar geleden dat Meleg een officiële wedstrijd volledig heeft uitgespeeld. Zo’n lange droogte is funest voor de ontwikkeling van een talent, laat staan dat het twee keer voorkomt binnen drie jaar. In Jong Ajax gaat Meleg dit seizoen vooralsnog ten onder aan de moordende concurrentie op de vleugels. Alleen tijdens het eerste competitieduel, uit tegen Achilles '29, mocht hij een kwartiertje invallen. Afgelopen dinsdag liet Meleg in ieder geval weer een glimp zien van de doelgerichte speler die ik anderhalf jaar geleden bijna wekelijks zag scoren. Hopelijk weet hij de weg omhoog weer te vinden, voordat zijn contract in juni afloopt.

Door Sam van Raalte (Twitter: @SamRaalte | e-mail: S.vanraalte@ajaxshowtime.com)

Meer Blik op Jong Ajax:

Seizoen 2
#1 - Jong Ajax bulkt van het talent
#2 - Overmars moet orde op zaken stellen
#3 - Iets minder exotisch, hetzelfde effect
#4 - Younes is vlijmscherp, Vd Beek leert les
#5 - Onana in vorm, El Mahdioui verdient meer

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.