BoJA: Cruijff-revolutie zichtbaar voor publiek

door SJvanveen 11

BoJA: Cruijff-revolutie zichtbaar voor publiek

door SJvanveen 11

Laatst geüpdatet

In de rubriek 'Blik op Jong Ajax' (BoJA) zoomt Ajax Showtime regelmatig in op Jong Ajax, het beloftenelftal van de Amsterdamse club dat uitkomt in de Jupiler League.

Wéér een – bij vlagen – galavoorstelling, weer een zege aan de zegekar geregen op De Toekomst. Ditmaal was het De Graafschap dat flink onderdeed voor Jong Ajax in Amsterdam. Was het een verrassing? Voor sommigen misschien wel, maar de onderliggende reden voor het prachtvoetbal is ‘logisch’, om in Cruijffiaanse termen te blijven.

Het gros van de spelers die dit seizoen minuten maakt in Jong Ajax is de eerste lichting die een aantal jaren getraind en gespeeld hebben volgens de opleidingsvisie van Cruijff. Mazraoui, Lartey Sanniez, Dankerlui, Van de Beek, Nouri, Cerny, Dekker, Clement. Op het jeugdcomplex mooi voetbal erin geankerd door met name Wim Jonk en Ruben Jongkind en Marcel Keizer plukt daar nu de vruchten van.

Velen zeggen dat er niets van de revolutie terecht is gekomen, misschien is dat ook wel zo, maar Ajax kan toch echt wel gaan oogsten. Hoe met name Van de Beek (weer) dicteerde, hoe Nouri weer veel handen op elkaar kreeg en hoe Cerny op zijn verjaardag volledig betrokken was bij de productie, dat is Ajax.

Sportpark De Toekomst was uitverkocht en hoewel Matthijs de Ligt, Deyovaisio Zeefuik, Carel Eiting en Frenkie de Jong niet eens meededen, werd De Graafschap toch meermaals van het kastje naar de muur gespeeld. Publiek op de banken en gaan, het is het belangrijkste doel van voetbal volgens Cruijff en de fans verdienen het na jarenlang geploeter.

Men keek en kijkt naar revolutie-talenten, spelers die beter zijn –op jongere leeftijd- dan de ‘talenten’ die de laatste jaren zijn doorgebroken. Zowel mentaal als fysiek was en is het de bedoeling om de stap naar het betaalde voetbal te verkleinen en vooralsnog lijkt dat gelukt. Om uiteindelijk de stap naar het eerste elftal te maken.

Dat is immers het uiteindelijke doel. De eerste selectie is bomvol, er moeten en gaan heus wat spelers vertrekken en als dat gebeurt, is de tijd rijp om door te selecteren. Want de Cruijff-talenten die nu furore maken in Jong Ajax, doen dat op termijn in het eerste elftal. En daar plukt dan niet alleen Keizer, maar ook Peter Bosz de vruchten van.

Door Sjors van Veen (Twitter: @SjorsvanVeen) | sjorsvanveen@live.nl)

Lees meer Blik op Jong Ajax:

Seizoen 3:
#1 - Veel is anders met Marcel Keizer
#2 - Jaren van de waarheid voor Bay
#3 - Het wordt smullen op vrijdagavond
#4 - De Ligt staat snel in de ArenA
#5 - Excellerend trio snel in Ajax 1
#6 - Supporters verwend op De Toekomst
#7 - Jaïro en Lasse, Frenkie komt eraan

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.